Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Οι Έλληνες παραγωγοί δεν ξέρουν πόσο τους κοστίζει η παραγωγή ελαιολάδου

Οι παραγωγοί της είναι το «µυστικό» της επιτυχίας της Cretan Olive Mill, σύµφωνα µε τον ιδιοκτήτη της, Μιχάλη Αλµπαντάκη, ο οποίος τονίζει ότι το µεγαλύτερο πρόβληµα στην εγχώρια αγορά ελαιόλαδου είναι ότι οι Έλληνες παραγωγοί δεν ξέρουν πόσο τελικά τους κοστίζει το προϊόν τους.

Οι Έλληνες παραγωγοί δεν ξέρουν πόσο τους κοστίζει η παραγωγή ελαιολάδου

22
1
«Όταν δεν ξέρεις πόσο κοστίζει η παραγωγή σου, δεν ξέρεις πόσο να το πουλήσεις» σηµειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αλµπαντάκης και συµπληρώνει:  «Οι Έλληνες παραγωγοί, ειδικά στην περιοχή µας, δεν σέβονται την ελιά, τη θεωρούν δεδοµένη και θεωρούν ότι το δέντρο το αφήνεις, το παρατάς και θα σου βγάλει λάδι. Αυτό δεν µπορεί να ισχύει εσαεί, πρέπει να την περιποιηθείς και να τη δεις σαν παιδί σου, να την ποτίσεις, να τη λιπάνεις, να την κλαδέψεις», σηµειώνει ο κρητικός παραγωγός και επιχειρηµατίας
 
Η εταιρεία Cretan Olive Mill είναι συλλέκτης βραβείων και πιστοποιήσεων. Ποιο είναι το µυστικό της επιτυχίας σας
Η εταιρεία ξεκίνησε πριν από πέντε περίπου γενεές στα Καλέσσα. Έχει περάσει όλα τα στάδια της παραγωγής, από τα ζωήλατα, στα πιεστήρια, στη φυγοκέντρηση. Τη διοίκηση της εταιρείας την ανέλαβα το 2006, από τότε την εκσυγχρόνισα. Το 2012 φτιάξαµε τη µονάδα εµφιάλωσης. Μάλιστα ο πρώτος κωδικός που εµφιαλώσαµε ήταν η «Αγριελιά», στις 12 Μαΐου 2012. Η εταιρεία από τότε µέχρι και σήµερα είναι στο top ten των εξαγωγών στην Ελλάδα σε ποσότητες ελαιόλαδου, βρίσκεται στην τρίτη µε τέταρτη θέση στην ελληνική αγορά και έχει καταφέρει να αγοράσει άλλα δύο ελαιοτριβεία στην περιοχή της Ροδιάς, που βγάζει πολύ ποιοτικό ελαιόλαδο, και την περιοχή του Αγ. Μύρωνα. Έχουµε ελαιόλαδο  ορεινό, ηµιορεινό και πεδινό. Έχουµε την άµεση σύνδεση του παραγωγού µε το ράφι, χωρίς προσµείξεις και νοθείες. Συνδέουµε τον παραγωγό µε τον καταναλωτή. Παίρνουµε το λάδι από τους παραγωγούς µας. Οι παραγωγοί µας είναι η δύναµή µας αυτή τη στιγµή
Σε µία συζήτηση που έκανα πρόσφατα µε  κάποιον τραπεζίτη και έναν υπουργό, είπα πως την επιχείρησή µου τη στηρίζουν το µυαλό µου, οι άνθρωποι της εταιρείας και οι παραγωγοί, τα υπόλοιπα µπορούν να αντικατασταθούν. Οι άνθρωποι της εταιρείας και οι παραγωγοί είναι αυτοί που δεν µπορούν να αντικατασταθούν, αυτό είναι λοιπόν το µυστικό της επιτυχίας µας

Η εταιρεία µετρά 151 χρόνια ζωής. Σε όλη την πορεία της ποια ήταν η πιο δύσκολη περίοδος
Η επιχείρηση πέρασε µια κρίση. Ήταν στην ιδιοκτησία των αδελφών Αλµπαντάκη, του Χαράλαµπου και του Ιωάννη. Την περίοδο 2007- µε 2010 υπήρχε µια οικογενειακή κρίση, που ανήκει στο παρελθόν, και για ένα χρόνο δεν λειτούργησε

 
Πέρα, όµως, από τα οικογενειακά θέµατα, η οικονοµία της χώρας πώς έχει επηρεάσει την πορεία της εταιρείας
Σίγουρα την περίοδο του πολέµου και επί χούντας είχε πρόβληµα. Από ιστορίες του θείου µου, που ήταν και η κεφαλή της εταιρείας πριν από µένα, έχω µάθει ότι είχαν κατασχέσει το λάδι στη χούντα. Προβλήµατα είχαµε, από όσο γνωρίζω, και στους πολέµους που έχει περάσει η χώρα µας, ακόµα και πριν η Κρήτη ενωθεί µε την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο παππούς µου ήταν πρόεδρος της κοινότητας, είχε δεσµούς οικογενειακούς µε το Βενιζέλο και το Μητσοτάκη. Η οικογένειά µας πάντα ήταν στις εξελίξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα δρώµενα της χώρας και του νησιού
 

Ποια είναι σήµερα η µεγαλύτερη απειλή για την εταιρεία σας;
Αυτή τη στιγµή την εταιρεία και το ελαιόλαδό της, την απειλεί η ελληνική κυβέρνηση. Με το σύµβουλο της εταιρείας είχαµε µία συνάντηση και συζητάµε να παρακάµψουµε τη διαδικασία της δακοκτονίας και να προβούµε στο να ραντίσουµε εµείς µε δικά µας έξοδα


Υπάρχουν χώρες που απειλούν να βγάλουν το κρητικό και γενικά το ελληνικό ελαιόλαδο από τα ράφια και χώρες που το στηρίζουν;Το κρητικό ελαιόλαδο µε ένα κοµµάτι της Πελοποννήσου είναι τα καλύτερα στον κόσµο. Η µόνη απειλή των ελαιολάδων αυτών είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί τους και εµείς. ∆εν µπορεί ούτε η Ιταλία, η Ισπανία, η Τυνησία, το Μαρόκο να χτυπήσει το ελληνικό ελαιόλαδο. Αυτοί που δηµιουργούν πρόβληµα είµαστε εµείς οι Έλληνες. Όσο αφορά στις χώρες µας στηρίζουν, είναι αυτές που προωθούµε τα προϊόντα µας. Και για µας είναι η Αµερική και τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. Η εταιρεία µας βέβαια κάνει εξαγωγές σε 40 χώρες αλλά τα δυνατά της σηµεία είναι αυτά τα δύο
 

Γιατί το λέτε αυτό
Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν ένα πρόβληµα, δεν ξέρουν πόσο τους κοστίζει η παραγωγή ελαιόλαδου. Ενώ οι Ιταλοί και οι Ισπανοί ξέρουν. ∆εν ξέρουν πόσο κακό κάνει στην αγορά του ελαιόλαδου η υψηλή τιµή.  Όταν δεν ξέρεις πόσο κοστίζει η παραγωγή του, δεν ξέρεις πόσο να το πουλήσεις. Οι Έλληνες παραγωγοί, ειδικά στην περιοχή µας, δεν σέβονται την ελιά, τη θεωρούν δεδοµένη και θεωρούν ότι την αφήνεις, την παρατάς και θα σου βγάλει λάδι. Αυτό δεν µπορεί να ισχύει εσαεί, πρέπει την ελιά να την περιποιηθείς και να τη δεις σαν ένα παιδί σου, να την ποτίσεις, να τη λιπάνεις, να την κλαδέψεις

Εµείς προσφέρουµε αυτή τη δυνατότητα στους παραγωγούς µας µε την Οµάδα Παραγωγών αλλά δυστυχώς δε βλέπουµε την ανταπόκριση που θα έπρεπε να είχε. Η βάση µας στα τρία ελαιοτριβεία είναι 3.000 µε 3.500 παραγωγοί, µπορούµε να θεωρηθούµε σαν µία µικρή ένωση, το πελατολόγιο είναι πάρα πολύ µεγάλο. Αυτοί που έχουν κλήρο για να καλλιεργήσουν είναι περίπου 500, που βγάζουν το 70% της παραγωγής µας, είναι περίπου 2.500 τόνοι λάδι. Το πρόβληµα είναι αυτό: Εµείς οι ίδιοι δεν σεβόµαστε το δέντρο. Αυτή η διαδικασία δηµιουργεί το πρόβληµα στο ελληνικό ελαιόλαδο
 

Η επιχείρησή σας καλύπτει όλα τα στάδια παραγωγής ως την τοποθέτηση στα ράφια των προϊόντων σας
Ασχολούµαστε µε υποπροϊόντα, τον πυρήνα, το πυρηνέλαιο. Η εταιρεία θα προβεί σύντοµα σε εξαγορά ενός πυρηνελαιουργείου.
Θα είµαστε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα έχουµε καθετοποιηθεί και θα έχουµε εφαρµόσει το ισπανικό σύστηµα. Έχουµε ένα κτήµα µε 5.000 ελαιόδεντρα και όλα τα στάδια της παραγωγής. Έχουµε βάλει ένα πρόγραµµα, αν υλοποιηθεί θα έχουµε µηδέν λύµατα θα είναι πράσινη η παραγωγή µας. Θεωρώ ότι είµαστε η πρώτη πλήρως καθετοποιηµένη µονάδα στην Ελλάδα


Τι πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει όσο αφορά στην αντιµετώπιση από την κυβέρνηση
Το έχω πει σε συναντήσεις µε φορείς και πολιτικά πρόσωπα: την ελιά, το ελαιόλαδο, πρέπει να το δούµε σαν εθνικό προϊόν, να το αντιµετωπίσοµε µε την ίδια ευαισθησία που αντιµετωπίζουµε τον τουρισµό
Το ελαιόλαδο θα πρέπει να το βοηθήσει η πολιτεία µε δύο τρόπους ,το θέµα της δακοπρόληψης είτε να την αφήσει στους άµεσα ενδιαφερόµενους, τους ελαιοτριβείς και εµφιαλωτές, είτε να σταµατήσει τις περικοπές στο κοµµάτι της δακοκτονίας και τα χρήµατα που εισπράττουν να τα επιστρέψουν εκεί που πρέπει, µε αποτέλεσµα να έχουµε ένα πιο ποιοτικό προϊόν

Παρατηρώ από τις εκθέσεις και τις γευσιγνωσίες που κάνω σε προϊόντα ιταλικά, ισπανικά και τυνησιακά ότι έχουν ανεβάσει πάρα πολύ το επίπεδό τους και σε λίγο καιρό θα χάσουµε το συγκριτικό µας πλεονέκτηµα, την ποιότητα. Θα είναι και άλλοι ποιοτικοί, τώρα είµαστε µόνο εµείς. Παρατηρώ σε διεθνείς διαγωνισµούς ότι τα ελληνικά λάδια δεν παίρνουν χρυσά βραβεία, παίρνουν δεύτερες και τρίτες θέσεις. Για αυτό φταίει κατά 90% η δακοπρόληψη. Ο δάκος δε δηµιουργεί µόνο πρόβληµα στην οξύτητα, δηµιουργεί και στα κάπα, στις πολυθαινόλες, δηλαδή ένα τεράστιο πρόβληµα και στην ποιότητα , τη γεύση


Πώς γίνεται αυτό;Το οξυγόνο είναι ένας εχθρός του ελαιόλαδου, όταν έρθει σε επαφή µε την ελιά µέσα από το δάκο αµέσως χάνουµε ένα µεγάλο συγκριτικό πλεονέκτηµα.  Η Ελλάδα είναι η τρίτη παραγωγός χώρα σε ελαιόλαδο στον κόσµο, έχουµε τις ποσότητες, είναι η πρώτη σε παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και αν χάσουµε αυτό το πλεονέκτηµα έχουµε χάσει αυτό που µας κάνει δυνατούς. Θα παρακαλούσα την πολιτεία είτε να αποκόψει την κεντρική διοίκηση και τους opinion makers από την Αθήνα και να δώσει τη διαχείριση αποκλειστικά στους ενδιαφερόµενους, είτε να αυξήσει τα κονδύλια για την δακοπρόληψη


Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άµεσο και το απώτερο µέλλον
Όραµα µου είναι να µπορέσω να σταµατήσει η εξαγωγή ελαιόλαδου σε φορτηγά και να εµφιαλώνεται εξ ολοκλήρου το κρητικό λάδι και αν µπορούµε κάποιο ελληνικό. Κατάφερα, στα πέντε χρόνια που είµαι στο κοµµάτι της εµφιάλωσης, το λάδι που παράγω από τα ελαιοτριβεία µου να µην µε φτάνει και να φεύγει όλο εµφιαλωµένο , να παίρνω ακόµα και από συνεργαζόµενα
Ελπίζω στα επόµενα χρόνια να το κάνω και µε το κρητικό λάδι και µε ένα µέρος του ελληνικού

Who is who

Ο Μιχάλης Αλµπαντάκης γεννήθηκε, µεγάλωσε και αναθράφηκε στα Καλέσσα του δήµου Μαλεβιζίου. Σπούδασε στο τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών στο Πανεπιστήµιο Κρήτης, ακολούθησε µεταπτυχιακό πρόγραµµα στην Ελεγκτική Λογιστική, που αποτέλεσε συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης, του Πανεπιστηµίου Αθηνών και του Σώµατος Ορκωτών Λογιστών
Είναι παντρεµένος µε την Κατερίνα Ανδρουλιδάκη και έχει δύο κόρες, έξι και δυόµισι ετών
Ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας Cretan Olive Mill το 2006 και µέχρι σήµερα προχωρά στον εκσυγχρονισµό της


Συνέντευξη στην Κατερίνα Μυλωνά, για το περιοδικό el Ιουνίου.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

24-03-2018 20:46Γ ΤΡΟΥΛΛΑΚΗ

Ok

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία