BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Ανάπτυξη σε χωριά όχι μόνο σε γεωργία με την ΚΑΠ

Το αµέσως επόµενο διάστηµα αποτελεί µια πολύ καλή ευκαιρία για µια ριζική και ουσιαστική µεταρρύθµιση στην ΚΑΠ, η οποία πλέον θα πρέπει να αποκτήσει νέο χαρακτήρα και σκοπό εστιάζοντας στην ανάπτυξη των χωριών και της επαρχίας ανεξάρτητα από την αγροτική δραστηριότητα, υποστήριξε στην Agrenda, ο πρώην Επίτροπος για θέµατα Γεωργίας, Φραντς Φίσλερ.

FISHLER_FRANZ

31
0

Ο κ. Φίσλερ στάθηκε κριτικός απέναντι στην πρόταση της Κοµισιόν σχετικά µε την επερχόµενη ΚΑΠ, σηµειώνοντας πως παραξενεύτηκε από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ουσιαστικά το κούρεµα του δεύτερου πυλώνα προς όφελος των άµεσων ενισχύσεων, λογική που απέδωσε στην έµφαση που δίνουν τα περισσότερα νέα κράτη µέλη, κυρίως για τις µεγάλες εκµεταλλεύσεις, µια πίεση στην οποία ενέδωσαν τελικά οι Βρυξέλλες. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το µέλλον των διαπραγµατεύσεων τόσο σχετικά µε την ΚΑΠ, αλλά κυρίως για το Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο (Π∆Π), ο Αυστριακός πρώην πολιτικός εµφανίστηκε απαισιόδοξος για το κατά πόσο η Ευρωβουλή και τα υπόλοιπα θεσµικά όργανα της ΕΕ, θα προλάβουν να φτάσουν σε µια ευρεία συµφωνία πριν από τις επερχόµενες ευρωεκλογές, την Άνοιξη του 2019, γεγονός που αφήνει σηµαντικά ερωτηµατικά, αφού αν και κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει αντίστοιχες περιπτώσεις, αυτήν την φορά, το κενό των 12 δις του Brexit, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την συνήθη λύση της επέκτασης και διατήρησης του προϋπολογισµού του προηγούµενου έτους.     

 

Επενδύσεις στα χωριά για µια ουσιαστική ανάπτυξη της υπαίθρου

«Η πρόταση της Κοµισιόν είναι λάθος για την ανάπτυξη της υπαίθρου και το µέλλον των ευρωπαϊκών χωριών», υποστήριξε ο πρώην επίτροπος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Agrenda για το κατά πόσο η νέα ΚΑΠ µπορεί να στηρίξει πράγµατι τους µικρούς και µεσαίους αγρότες, ο Φραντς Φίσλερ, υπογράµµισε πως «είναι πολύ σηµαντικό, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, σε ορισµένα νησιά και στις βόρειες περιφέρειες της χώρας, να γίνουν επενδύσεις στα χωριά». Συγκεκριµένα εξήγησε πως: «θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα, στην ύπαιθρο, στα χωριά, όχι µόνο να γίνονται επενδύσεις στην γεωργία, αλλά επενδύσεις και στον τοµέα των υπηρεσιών, στις υποδοµές, στην εκπαίδευση µε νέα σχολεία, στο κοινωνικό σύστηµα εν γένει», ενώ παραθέτοντας το παράδειγµα της αυστριακής υπαίθρου, επιχειρηµατολόγησε υπέρ µιας γεωργίας µερικής απασχόλησης, µε επενδύσεις που προσφέρουν αφενός περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες στους κατοίκους της υπαίθρου και ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, και αφετέρου απαιτούν χαµηλότερες δηµόσιες δαπάνες. «Υπάρχει ένα ξεκάθαρο µήνυµα, ο πληθυσµός της ευρωπαϊκής υπαίθρου µέσα στα επόµενα 15 χρόνια θα µειωθεί στο µισό, από 200 εκατ. κατοίκους που είναι σήµερα, στους 100 εκατ.. Η Κοµισιόν θα έπρεπε να κινητοποιηθεί, όµως δεν βλέπω να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε, υπογραµµίζοντας: «η αντιµετώπιση των αιτιών σηµαίνει επενδύσεις στις υποδοµές, και παροχή θέσεων εργασίας όχι µόνο στη γεωργία». 

 

 Κοντόφθαλμη πολιτική η πρόταση της Κομισιόν για μείωσεις κονδυλίων  στον δεύτερο πυλώνα

Μοχλός πίεσης οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις στην πλειονότητα των νέων κρατών μελών, που εστιάζουν στις άμεσες ενισχύσεις.

«Ας είµαστε ξεκάθαροι για την ΚΑΠ. Απειλείται αν τα κράτη µέλη δεν προχωρήσουν σε ουσιαστικές µεταρρυθµίσεις», ανέφερε ο ιθύνων νους του δεύτερου πυλώνα, Φραντς Φίσλερ, ο οποίος δήλωσε πως ξαφνιάστηκε αρνητικά όταν έµαθε πως ουσιαστικά η Κοµισιόν µεταθέτει σχεδόν όλο το βάρος του κενού του Brexit στον ευρωπαϊκό προϋπολογισµό, στον δεύτερο πυλώνα.

«Πρέπει να πω ότι δεν το βλέπω σωστό το ότι η Κοµισιόν πρότεινε να κόψουµε περισσότερο τα µέτρα υπέρ της ανάπτυξης της υπαίθρου, έναντι των µέτρων του πρώτου πυλώνα. Περίµενα ότι θα κάνουν το αντίθετο, ότι δεν θα κουρέψουν τον δεύτερο πυλώνα, αλλά τον πρώτο. Τώρα το γιατί η Κοµισιόν το έκανε αυτό, δεν το γνωρίζω, αλλά εικάζω ότι έγινε επειδή τα νέα µέλη, ή η πλειονότητα των νέων κρατών µελών ενδιαφέρονται κυρίως για τις µεγάλες εκµεταλλεύσεις και για αυτούς είναι πιο συµφέρον αν εστιάσουν στον πρώτο πυλώνα. Όµως για την ανάπτυξη της υπαίθρου, για το µέλλον των χωριών είναι λάθος να γίνει και πιστεύω ότι  ο κίνδυνος εγκατάλειψης της υπαίθρου µεγαλώνει και αυτό θα δούµε στο άµεσο µέλλον και κυρίως στις περιφερειακές χώρες της Ένωσης», ανέφερε ο Φίσλερ.

Μεγαλύτερη γραφειοκρατία και πιο περίπλοκη η πρόταση Κοµισιόν λέει ο Φίσλερ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Agrenda, ο Φραντς Φίσλερ, υποστήριξε πως η νέα προσέγγιση της επερχόµενης ΚΑΠ, δεν είναι σε καµία περίπτωση πιο απλουστευτική. «Το γραφειοκρατικό στοιχείο µετακοµίζει από τις Βρυξέλλες στο εκάστοτε κράτος µέλος, οπότε κανένας δεν πρέπει να πιστεύει πως αυτό το σύστηµα θα είναι ακόµα πιο απλοποιηµένο και πιο εύκολο να εφαρµοστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μέχρι τώρα, η Κοµισιόν ή η ΕΕ, αποφάσιζαν τους στόχους και όλα τα πιθανά µέτρα, και µόνο στον δεύτερο πυλώνα υπήρχε µια σχετική ευελιξία για τα κράτη µέλη.

Τώρα και στο µέλλον αυτό θα είναι διαφορετικό. Η ιδέα είναι ότι από τώρα και στο εξής, η Κοµισιόν θα συνεχίζει να ετοιµάζει τους στόχους και µετά αφήνει τα περιθώρια ανάλογα µε τους στόχους που επιλέγουν τα κράτη µέλη, να εστιάζουν σε άλλους επιµέρους στόχους οι οποίοι θα µπορούν να αξιολογηθούν µε στοιχεία που θα είναι διαθέσιµα σε όλους, όπως δορυφορικά ή µετεωρολογικά στοιχεία», εξήγησε ο Αυστριακός, σηµειώνοντας: «µέχρι πρότινος είχαµε τρεις στόχους και τώρα έχουµε εφτά, οπότε αυτό  κάνει ακόµα και από αυτήν την πλευρά την όλη πολιτική ακόµα πιο περίπλοκη». Όπως εξήγησε στην πορεία, «τα µέτρα στο µέλλον θα ορίζονται από το κράτος µέλος, καθώς επίσης και ο έλεγχος αλλά και οι κυρώσεις.

Είναι ένα ανοιχτό ερώτηµα: τι θα συµβεί αν δούµε πως ένα κράτος µέλος δεν φτάσει κοντά στον στόχο. Τότε προφανώς οι στόχοι δεν ήταν αρκετά καλοί, όµως η διαδικασία σύµφωνα µε την οποία αυτά τα µέτρα θα αλλάξουν είναι κάτι που δεν είναι ακόµα ξεκάθαρο στην υπάρχουσα πρόταση».

 

Εργαλεία σταθεροποίησης των τιμών και λύσεις σε μελλοντικά προβλήματα

«Ένα κεντρικό στοιχείο που θα πρέπει να έχει η νέα ΚΑΠ, είναι να δίνει λύσεις σε πραγµατικές προκλήσεις που θα αντιµετωπίσουµε συνολικά ως Ευρώπη στο µέλλον, κάτι το οποίο δεν βλέπω να υπάρχει ξεκάθαρα στις προτάσεις της Κοµισιόν», ανέφερε ο Φραντς Φίσλερ, εξηγώντας πως µια από τις πιο προφανείς προκλήσεις θα είναι οι επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής. «Τις βιώνουµε ήδη σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ειδικά αυτό το καλοκαίρι το οποίο ήταν τόσο ζεστό και  ξερό, µε αποτέλεσµα να έχουµε µικρές σοδειές». Όπως υποστήριξε, η πρόκληση εδώ δεν έγκειται στον όγκο της παραγωγής, αλλά στον αντίκτυπο που έχει η παραγωγή στις τιµές των αγροτικών προϊόντων. «Οι διακυµάνσεις των σοδειών δηµιουργούν αστάθεια στις διεθνείς αγορές. Η Κοµισιόν πάντα επιχειρηµατολογούσε πως οι συνδεδεµένες στρεµµατικές πληρωµές βοηθούν στην αντιµετώπιση της αστάθειας όµως αυτό δεν είναι  ακριβώς σωστό», υποστήριξε για να συνεχίσει: «πιστεύω πως θα ήταν πολύ καλύτερα αν επενδύαµε σε πλαίσια ασφάλισης ενάντια σε φυσικές καταστροφές. Με αυτόν τον τρόπο µπορεί κανείς να ισορροπήσει τις εναλλαγές στις τιµές, κάτι που κατ’ επέκταση θα µείωνε την αστάθεια των τιµών, και αυτό είναι πολύ σηµαντικό».

Ένας ακόµα παράγοντας που επηρεάζει την σταθερότητα στις τιµές σύµφωνα µε τον πρώην επίτροπο, είναι η κερδοσκοπία. «Είναι κάτι που αυτήν την στιγµή δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά το είδαµε να συµβαίνει τις χρονιές αµέσως µετά το 2008 για παράδειγµα.

Οι διάφορες µορφές κερδοσκοπίας µπορούν να αυξήσουν την αστάθεια των τιµών. Οπότε η µείωση της κερδοσκοπίας, και κυρίως η διαµόρφωση συνθηκών για πιο σταθερές αγορές είναι πολύ σηµαντικά στοιχεία, και θα ήθελα να δω περισσότερα από αυτά στις προτάσεις της νέας ΚΑΠ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

«Οι διατλαντικές συµφωνίες είναι πεθαµένη υπόθεση»

Η συζήτηση γύρω από το διεθνές εµπόριο τα επόµενα χρόνια θα εστιάσει πολύ περισσότερο, όχι σε συµφωνίες όπως για παράδειγµα η TTIP, αλλά στην λειτουργία του ίδιου του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορείου (ΠΟΕ), υποστήριξε ο Αυστριακός. «Υπάρχουν φωνές αυτήν την στιγµή που αµφισβητούν συνολικά τον ΠΟΕ, αναφέροµαι στον κ. Τραµπ, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν χρειαζόµαστε αυτόν τον οργανισµό γιατί σύµφωνα µε τα λεγόµενά του, λειτουργεί ενάντια στα συµφέροντα των ΗΠΑ», σχολίασε σε σχετική ερώτηση της Agrenda, ο Φραντς Φίσλερ, τονίζοντας πως αυτό είναι «ένα βασικό, δοµικό πρόβληµα». «Από την άλλη, κάτι που είναι πολύ ενδιαφέρον για τον αγροτικό τοµέα, είναι οι διµερείς συµφωνίες µε χώρες όπως η Κορέα και η Ιαπωνία, οι οποίες είναι καθαροί εισαγωγείς, προσφέροντας ευκαιρίες για εµάς».

 

Ψευδαίσθηση μια Ευρώπη χωρίς ΚΑΠ, η συμφωνία όμως αργεί λόγω εκλογών

Απαντώντας σχετικά µε το κατά πόσο τα όργανα της ΕΕ, µπορούν να φτάσουν σε µια συµφωνία τόσο αναφορικά µε το Π∆Π, όσο και µε την ΚΑΠ, πριν από τις Ευρωεκλογές, ο κ. Φίσλερ υποστήριξε: «δεν υπάρχει αρκετός χρόνος στην διάθεσή µας και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι, γιατί την Άνοιξη έχουµε της εκλογές, και µόλις η εκλογική εκστρατεία ξεκινά, και µερικές φορές ακόµα και πριν από αυτό, οι ευρωβουλευτές δεν θα επιθυµούν να αποφασίσουν για το οτιδήποτε. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα έχουµε µια τελική απόφαση πριν από τις εκλογές, που σηµαίνει ότι η νέα Κοµισιόν και η νέα Ευρωβουλή θα αντιµετωπίσει και τις δυο αναθεωρήσεις, και αυτό επίσης σηµαίνει ότι το παρόν ρυθµιστικό πλαίσιο για την ΚΑΠ θα τελειώσει πριν η επόµενη ΚΑΠ αποφασιστεί τελικά».

Όπως εξήγησε ο έµπειρος πολιτικός, αυτό είναι κάτι που έχει συµβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, όταν συνήθως σύµφωνα µε τις διαδικασίες που προβλέπονται, υιοθετούταν ο προϋπολογισµός της προηγούµενης χρονιάς και επεκτείνονταν οι ήδη υπάρχουσες ρυθµίσεις µέχρι να ψηφιστεί το νέο πλαίσιο, όµως αυτή την φορά τα πράγµατα είναι πιο περίπλοκα. «Το ερώτηµα και η µεγάλη διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι λόγω του Brexit, χρειάζεται µια περικοπή 12 δις, πρόκειται για µια απόφαση που είναι χωρίς καµία αµφιβολία αναγκαία. Στις Βρυξέλλες αρέσκονται στα κουρέµατα, στις µειώσεις δηλαδή σε κάθε τοµέα µε το ίδιο ποσοστό µέχρι να συµπληρωθεί το απαιτούµενο ποσό, αυτό  όµως κάθε άλλο παρά µια πολιτική που κοιτάζει στο µέλλον είναι» δήλωσε.

Στη συνέχεια, γελώντας σχολίασε πως κάθε εφτά χρόνια υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για το τέλος της ΚΑΠ. «Ακόµα και 20 χρόνια πριν, και στον καιρό µου, κάποιοι κριτικοί απέναντι στην ΚΑΠ, έλεγαν ότι είναι η τελευταία. Είναι  µια ψευδαίσθηση να νοµίζεις ότι µπορείς να ξεφορτωθείς την ΚΑΠ» τόνισε ο Φρανς Φίσλερ, προσθέτοντας ωστόσο στην συνέχεια, και ασκώντας εκ νέου κριτική στην πρόσφατη πρόταση της Κοµισιόν: «είναι επίσης ψευδαίσθηση ότι µπορείς να κάνεις µια ολοκληρωτική επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ». Καταλήγοντας ο κ. Φίσλερ δήλωσε µε σιγουριά: «Θα έχουµε χωρίς καµία αµφιβολία µια νέα ΚΑΠ, αλλά κάθε φορά θα δείχνει διαφορετική. Αυτό µόνο µπορούµε να περιµένουµε», κατέληξε, ο πρώην Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία