Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Η παραγωγή ντόπιου κρέατος θέλει... κότσια, λέει ο Σαράντης Καρβουνίδης

Με δικά της κεφάλαια και το «πάντρεμα» της κτηνοτροφίας με την εμπορική δραστηριότητα, η οικογένεια του Σαράντη Καρβουνίδη έχει καταφέρει εδώ και τρεις γενιές να δημιουργήσει μία από τις λίγες πλήρως καθετοποιημένες μονάδες ζωικής παραγωγής.

Η παραγωγή ντόπιου κρέατος θέλει... κότσια, λέει ο Σαράντης Καρβουνίδης

4
0
Αν και η πρώτη γενιά ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια με το εμπόριο ζωντανών ζώων από τα παζάρια, η επιχείρηση εξελίχθηκε με βασικό συνδετικό συστατικό την παραγωγή ενσιρώματος, από το 1989. Εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς, ο 31χρονος Σαράντης Καρβουνίδης, που έχει ειδικευτεί στο χειρισμό γεωργικών μηχανημάτων, αναλύει στην Agrenda τα μυστικά για την καλύτερη διάρθρωση μίας ολοκληρωμένης γεωργοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, στην οποία εργάζονται πέντε μέλη της οικογένειας. Όσο για την κατάσταση στην αγορά, μας εξηγεί γιατί «το πρόβλημα βρίσκεται στο να πετύχουμε τη χρυσή τομή ανάμεσα σε κτηνοτρόφο και καλλιεργητή»

Πότε ξεκίνησε να λειτουργεί η οικογενειακή επιχείρηση;Η μονάδα χρονολογείται από το 1960. Ιδρύθηκε από τον παππού μου, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, με σκοπό να ασχολείται κυρίως με την εμπορία ζώων. Αρχικά, ο παππούς γυρνούσε στα χωριά, αγόραζε τα ζώα από τους μικρούς παραγωγούς και τα πήγαινε στο σφαγείο της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, οι ανάγκες αυξήθηκαν και δημιουργήθηκε ο σταύλος για να ταΐζονται καλύτερα τα ζώα και να αποδίδουν περισσότερο. Λόγω της βιομηχανοποίησης της περιοχής και λόγω του γεγονότος ότι χρειαζόμασταν ιδιόκτητα χωράφια για να παράγουμε τις δικές μας ζωοτροφές, αποφασίσαμε τη μετεγκατάσταση στη σημερινή τοποθεσία, μέσω ενός επιδοτούμενου προγράμματος εκείνης της εποχής

Τι χαρακτήρα και ποια μορφή έχει πάρει σήμερα;Η κύρια δραστηριότητά μας είναι η πάχυνση μόσχων και η αναπαραγωγή τους, με σκοπό την πώληση μοσχαρίσιου κρέατος. Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει 400 παχυνόμενα ζώα, που προέρχονται από τη Γαλλία και ανήκουν στις φυλές Limousine, Blonde d’Aquitaine και Parthenaise. Για την αναπαραγωγή διαθέτουμε 70 μάνες και αυτή τη στιγμή είμαστε στο αρχικό στάδιο, αλλά τώρα σκοπεύουμε να βελτιώσουμε το κοπάδι γενετικά και να προχωρήσουμε προς μία σχετική καθετοποίηση
Από το 1989 παράγουμε ενσίρωμα καλαμποκιού, κριθαριού, τριφυλλιού και σιταριού. Για τις ανάγκες της παραγωγής ζωοτροφών, που χρησιμοποιούμε τόσο στη δική μας μονάδα, όσο και προς πώληση σε άλλους κτηνοτρόφους, διαθέτουμε 250 στρέμματα ποτιστικό καλαμπόκι και περίπου 400 στρέμματα ξηρικά σιτηρά. Με διπλοσπορά, αναλόγως με τον καιρό, σπέρνουμε και λειμώνες, 150 στρέμματα το χρόνο. Στην επιχείρηση συμμετέχουν ενεργά συνολικά πέντε άτομα από την οικογένεια
Έχετε μπει σε κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα για να επεκτείνετε τις εγκαταστάσεις ή να αγοράσετε νέα μηχανήματα;Όχι, αλλά έχουμε προχωρήσει σε βελτιώσεις με δικά μας κεφάλαια. Στην πορεία έχουμε προσθέσει αποθήκες και έχουμε επεκτείνει τους σταύλους με ειδικό χώρο για τις αγελάδες αναπαραγωγής και ξεχωριστό «σταθμό» για τα ζώα που έρχονται από το εξωτερικό, όπου τα διατηρούμε δύο μήνες, προκειμένου να προλάβουμε την επέκταση ενδεχόμενων ασθενειών στο υπόλοιπο κοπάδι. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι το στρες κατά τη μεταφορά των ζώων, τα καθιστά πιο ευάλωτα ιδιαίτερα στην παστερέλα και στο μυκόπλασμα
Από το 1989 που ασχολούμαστε με την παραγωγή ενσιρώματος, έχουμε αλλάξει τέσσερις μηχανές συγκομιδής, με τελευταία τη New Holland FR9060, που αποκτήσαμε τον περασμένο Απρίλιο
Πώς αποφασίσατε να την αγοράσετε και πόσο σας έχει ικανοποιήσει;Το προηγούμενο μηχάνημα «κουράστηκε», ήταν επιτακτική ανάγκη να το αντικαταστήσουμε. Μετά από εκτεταμένη έρευνα αγοράς, επικοινωνία με άλλους χειριστές από το εξωτερικό, μέσω ίντερνετ και κάποιες δοκιμές, αποφάσισα ότι ήταν το ιδανικό για τη δουλειά που θέλαμε. Η απόδοσή του κυμαίνεται μεταξύ 150 και 170 τόνους την ώρα, ανάλογα με τις συνθήκες του χωραφιού. Η κατανάλωση καυσίμου είναι ικανοποιητική και η καμπίνα του είναι ευρύχωρη, με καταπληκτική ορατότητα, άνετο και ξεκούραστο χειρισμό. Μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα και η ποιότητα του ενσιρώματος αφήνει ικανοποιημένους τους κτηνοτρόφους
Γιατί έχετε επικεντρωθεί  στην παραγωγή ενσιρώματος;Δεν υπάρχει πιο οικονομική τροφή σαν το ενσίρωμα, ειδικά για τις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες. Στην περιοχή μας οι τιμές αγοράς από τον κτηνοτρόφο κυμάνθηκαν φέτος από 38 ευρώ ο τόνος μέχρι 40. Είναι ελάχιστα αυξημένες σε σχέση με αυτές που επικράτησαν πέρυσι στο Λαγκαδά
Αυτό έγινε γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στις μονάδες. Η καθυστερημένη πληρωμή από τις γαλακτοβιομηχανίες αποθαρρύνει τον κτηνοτρόφο να επενδύσει από νωρίς σε ζωοτροφές
Παράλληλα, φέτος είχαμε αύξηση του κόστους των εισροών για την παραγωγή καλαμποκιού και ενσιρώματος. Το πρόβλημα βρίσκεται στο να πετύχουμε τη χρυσή τομή ανάμεσα σε κτηνοτρόφο και καλλιεργητή. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί από τη στιγμή που υπάρχουν υψηλά κοστολόγια και τη στιγμή που ο κτηνοτρόφος δεν έχει σταθερό πλάνο και εισόδημα από την πώληση του γάλακτος ή του κρέατος


WHO IS WHOO Σαράντης Καρβουνίδης μετρά πάνω από 6.000 ώρες εργασίας στο χειρισμό μηχανημάτων συγκομιδής ενσιρώματος και είναι μόλις 31 ετών. Έχει πτυχίο μάρκετινγκ του Kingston University of London, αλλά ασχολείται με την οικογενειακή κτηνοτροφική επιχείρηση από 15 χρονών. Από το 2005, που ολοκλήρωσε σπουδές και στρατιωτική θητεία, εργάζεται αποκλειστικά στην εκμετάλλευση 650 στρεμμάτων δημητριακών και καλλιεργειών για ζωοτροφές, καθώς και στις σταυλικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται  στο Άτσοβο Λαγκαδά. Είναι παντρεμένος, με ένα παιδί


Συνέντευξη στον Πέτρο Αλεξανδρή



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία