Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Beer & Brunch

Ο Γιάννης Ρηγανέζης είναι η ψυχή της Μικροζυθοποιίας Θεσσαλία

Ήταν στις αρχές του 2014 όταν ακούσαμε για πρώτη φορά ότι στην πόλη του Βόλου ένα ζυθοποιείο έκανε την εμφάνισή του και μάλιστα ονόμασε την μπύρα του «Αργώ»....

Ο Γιάννης Ρηγανέζης είναι η ψυχή της Μικροζυθοποιίας Θεσσαλία

0
0
Από τότε η Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας έκανε πολλά και σταθερά βήματα και πλέον παράγει δύο ετικέτες. Mία Golden Ale με την ονομασία «Αργώ» σε μπουκάλια των 330ml και 500ml και σε βαρέλι Key Keg των 20 λίτρων. Και μία India Pale Ale, την Molotov, σε μπουκάλι των 330ml και σε βαρέλι Key-Keg των 20 λίτρων. Επισκεφθήκαμε το ζυθοποιείο και μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη Γιάννη Ρηγανέζη, για να μας πει από τη δική του οπτική γωνία πώς βλέπει την ελληνική craft μπύρα

Μια κατσαρόλα και τα υλικά σο

«Όλοι με ρωτάνε πώς αποφάσισα να μετακομίσω από έναν άλλο επαγγελματικό χώρο σε αυτόν της μπύρας», σημειώνει από τα πρώτα λεπτά της συνάντησής μας ο Γιάννης Ρηγανέζης. «Κι εγώ απαντώ ότι μπορεί τα προϊόντα της χαλυβουργίας και της ζυθοποιίας να είναι τελείως διαφορετικά αλλά το ωραίο είναι ότι και στις δύο παραγωγικές διαδικασίες έχεις μια κατσαρόλα και τα υλικά σου! Από τη μια το scrap και κάποια άλλα στοιχεία και από την άλλη τη βύνη, τους λυκίσκους, το νερό και τη μαγιά. Αυτό που μετρά και στα δύο είναι η αγάπη και το πάθος γι' αυτό που κάνεις. Στη χαλυβουργία βγάζαμε το καλύτερο σίδερο στην Ελλάδα και τώρα βγάζω τη καλύτερη μπύρα στην Ελλάδα», λέει με σημασία.

Όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Ρηγανέζης, δεν πέρασε από τη φάση του home brewer αλλά πήγε κατ' ευθείαν σε επαγγελματικό επίπεδο, «άλλωστε η παραγωγική διαδικασία τεχνικά ακόμα και μόνο λόγω κλίμακας, είναι αρκετά διαφορετική», σημειώνει ο ίδιος ενώ αποκαλύπτει ότι το αγαπημένο του στυλ μπύρας είναι η Gruit Ale. Μια μπύρα που αντί για λυκίσκο έχει αρωματικά βότανα, τα οποία καθορίζουν την πικράδα που θα έχει καθώς και τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της. Όπως ο κ. Ρηγανέζης εξηγεί «μπορούν να χρησιμοποιηθούν βότανα όπως γλυκόριζα, βαλεριάνα, δυόσμος, χαμομήλι, γλυκάνισος, δενδρολίβανο, θυμάρι μελισσόχορτο, κόλιανδρος κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μπύρα παρασκευαζόταν μέχρι πολύ πρόσφατα αποκλειστικά με βότανα, η χρήση του λυκίσκου καθιερώθηκε πρόσφατα. Αν μας το επέτρεπε και η ελληνική νομοθεσία θα μπορούσαμε να παράγουμε μπύρα με τα μοναδικά ελληνικά βότανα, που είναι διάσημα σε παγκόσμια κλίμακα για τις μοναδικές θεραπευτικές τους ιδιότητες» τονίζει ο ίδιος.

Και στην ερώτησή μας ποιες από τις μπύρες που έχει δοκιμάσει θα ήθελε να έχει βγάλει ο ίδιος, απαντά: «Πάρα πολλές, θα ήθελα να βγάζω μια μπύρα κάθε μήνα. Οι δυνατότητες είναι άπειρες, η ποικιλία των λυκίσκων που υπάρχει όσο και το πλήθος των βυνών δίνουν τη δυνατότητα στον παραγωγό να αυτοσχεδιάσει παράγοντας κάθε φορά μπύρες με μοναδικά χαρακτηριστικά. Θεωρώ ότι μια από τις κορυφαίες είναι η Duvel Golden Ale. Είναι η μπύρα που θα ήθελα σίγουρα να είχα φτιάξει», σημειώνει
Ένα όνομα, ένα ταξίδ

Σε ό,τι αφορά τη δική του παραγωγή, ο κ. Ρηγανέζης αναφέρει: «Το όνομα Αργώ είναι μοναδικό στοιχείο της πόλης του Βόλου, μιας από τις όμορφες της Ελλάδας. Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσα να έχω ονομάσει διαφορετικά την μπύρα της πόλης μας. Επιπλέον το όνομα είναι συνυφασμένο με το ταξίδι και τη περιπέτεια και αυτό είναι κάτι που μας εκφράζει. Όσον αφορά το όνομα της δεύτερης μπύρας μας, που είναι το Molotov, αυτό ήταν μια επιλογή γιατί θέλαμε να κάνουμε μια δήλωση. Η δήλωση αυτή είναι, ότι παρά το γεγονός ότι η κρίση έχει χτυπήσει αλύπητα τη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, εμείς είμαστε εδώ και επαναστατούμε με τον τρόπο μας αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο αύριο. Επαναστατούμε δημιουργώντας και παράγοντας και όχι καίγοντας και καταστρέφοντας. Στην εποχή μας αυτό είναι επανάσταση».

Περιγράφοντας τις μπύρες του ο κ. Ρηγανέζης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ΑΡΓΩ είναι μία craft με πλούσιο αφρό, χρυσαφένιο χρώμα, πλούσια ανθώδη αρώματα και μία ιδέα εσπεριδοειδών. Νότες από γκρέιπφρουτ και κίτρο μπορούν να αναγνωριστούν στη λεπτή αλλά γεμάτη γεύση της. Μία δροσιστική μπύρα που πίνεται ευχάριστα όλο το χρόνο. Για να πετύχουμε τη μοναδική γευστική ισορροπία, χρησιμοποιούμε ένα συνδυασμό από εκλεκτές ποικιλίες αμερικανικών λυκίσκων όπως Citra, Colombus, Cascade κ.λπ. και βύνες κριθαριού και σιταριού.Όπως όλες οι εκλεκτές μπύρες η ΑΡΓΩ παρασκευάζεται από τέσσερα και μόνο συστατικά: Νερό, βύνη κριθαριού και σιταριού, λυκίσκο και μαγιά. Φιλτραρισμένη αλλά απαστερίωτη, διατηρεί ατόφια τη γεύση και τα συστατικά της

Η Molotov είναι μία εκρηκτική μπύρα με πορφυρό χρώμα και 7% αλκοόλ που ξέρει να ισορροπεί μοναδικά ανάμεσα στα γλυκά αρώματα της βύνης τις πικρές νότες του λυκίσκου Polaris και του αρωματικού  Mandarina. Μπύρα με εκρηκτική γεύση και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (7%) στηρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της στο γλυκόπικρο συνδιασμό των λυκίσκων και των βυνών που επιλέχθηκαν για τη συνταγή της. Η διαδικασία του dry hopping που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή της, αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τα ιδιαίτερα αρώματα του Mandarina, ενός ξεχωριστού λυκίσκου με μοναδική γεύση. Μια ξεχωριστή, επαναστατική IPA!», σημειώνει ο κ. Ρηγανέζης
Μικρές παρτίδες και ποσότητε

Σε μικρές παρτίδες και ποσότητες παράγονται οι μπύρες της Μικροζυθοποίας Θεσσαλίας για την κάλυψη των αναγκών κυρίως σε τοπικό επίπεδο στη Θεσσαλία και στις Σποράδες. Παράλληλα διατίθενται μπύρες και σε επιλεγμένα σημεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και σε νησιά όπως είναι η Μύκονος, η Σάμος και η Πάρος, ενώ εξάγονται και στο Λονδίνο, γεγονός που κάνει πολύ υπερήφανο τον κ. Ρηγανέζη, αφού δίνουν ζωή σε σχέδια για νέα προϊόντα όσο και για μετεγκατάσταση του ζυθοποιείου σε μεγαλύτερο χώρο που να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες. «Είμαστε πολύ νέα επιχείρηση και δεν θα μπορούσαμε να μη κάνουμε σχέδια για το μέλλον» σημειώνει ο ίδιος και συνεχίζει: «Μέσα στα σχέδια συμπεριλαμβάνονται οι συνεργασίες με άλλα ζυθοποιεία αλλά και η συνεργασία με gypsy brewers. Επιδιώκουμε μέσα από τις συνεργασίες την ανάπτυξη του κλάδου της μικροζυθοποιίας στο βαθμό που μπορούμε να συμβάλλουμε σ’ αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας παραγωγός craft μπύρας, ο επικεφαλής της Μικροζυθοποιίας Θεσσαλίας εστιάζει την προσοχή του στην υψηλή φορολογία και το μεγάλο κόστος της ενέργειας που επιβαρύνουν τη τιμή του προϊόντος. Μια επίσης μεγάλη πληγή του κλάδου, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι η λειτουργία των ζυθοποιείων διέπεται από Βασιλικό Διάταγμα του 1922

Βέβαια δηλώνει σίγουρος ότι η «έκρηξη» των παραγωγών μπύρας τα τελευταία χρόνια θα οδηγήσει σε κάτι καλύτερο. Όπως σημειώνει: «Στη Θεσσαλία έχουμε ήδη δύο μικροζυθοποιίες στο Βόλο και από μία στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα. Ο κόσμος έχει αρχίσει να ψάχνει την ελληνική μπύρα και είναι αλήθεια ότι σιγά σιγά γοητεύεται από τις νέες γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα που του προσφέρουμε

Ως αποτέλεσμα, τονίζει ο κ. Ρηγανέζης, ο καταναλωτής έχει τα κριτήρια να κάνει τις σωστές επιλογές, απλά χρειάζεται χρόνο. «Οι δράσεις είναι απαραίτητες και θα ήταν ευχής έργο να μπορούσαμε κάποια στιγμή να διοργανώσουμε ένα Φεστιβάλ Μπύρας και στην υπέροχη πόλη του Βόλου».  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire