BACK TO
TOP
Beer & Brunch

Με 100% ελληνικό κριθάρι οι µπίρες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Ζήτημα εμπιστοσύνης αποτελεί ο συμβολαιακός τρόπος παραγωγής των προϊόντων στον ελληνικό αγροτικό τομέα, ένα μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον μια εικοσιπενταετία.

25-322

143
0

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Βασίλης Κωτούλας, Γεωπόνος & Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην εφημερίδα Agrenda, αναλύθηκαν διεξοδικά όλες οι παράμετροι από τη σκοπιά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Ακολουθεί αναλυτικά όλη η συνέντευξη:

Τι δείχνει η µέχρι σήµερα εµπειρία σας από την εφαρµογή της συµβολαιακής γεωργίας στην Ελλάδα;

Η συµβολαιακή γεωργία αποτελεί µία από τις σηµαντικότερες σύγχρονες τάσεις της αγροτικής παραγωγής παγκοσµίως. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχουµε παρατηρήσει αξιοσηµείωτη αύξηση των Ελλήνων γεωργών που την έχουν υιοθετήσει ως µοντέλο λειτουργίας και συνεργασίας. Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, εφαρµόζουµε το Πρόγραµµα Συµβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού περισσότερα από 10 χρόνια, ενισχύοντας την εγχώρια αγροτική παραγωγή. Είναι ένα µοντέλο λειτουργίας που προσφέρει διέξοδο και προοπτική στους ανθρώπους της ελληνικής περιφέρειας και µία σηµαντική πηγή εγγυηµένου εισοδήµατος.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να ξεκινήσετε ένα πρόγραµµα συµβολαιακής καλλιέργειας;

Κάτι για το οποίο είµαστε περήφανοι στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι το ότι τα προϊόντα µας ακολουθούν µια 100% «ελληνική διαδροµή» παραγωγής, που ξεκινά από την καλλιέργεια κριθαριού, συνεχίζει στα βυνοποιεία και στις µονάδες µας, όπου παράγεται και εµφιαλώνεται η µπίρα µας σε συσκευασίες που έχουν κατασκευάσει ελληνικές εταιρείες, µε ελληνικές ετικέτες και καπάκια για να καταλήξει στα ποτήρια των καταναλωτών. Με αυτόν τον τρόπο κάνουµε πράξη το όραµα της εταιρείας µας να παράγει ένα καλύτερο αύριο για την ελληνική οικονοµία και κοινωνία.

Πόσο δύσκολο ήταν να βρεθούν οι κατάλληλες για τις εδαφολογικές και κλιµατολογικές συνθήκες της χώρας µας ποικιλίες δηµητριακών προς βυνοποίηση και τι έχετε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Οι πρώτες ποικιλίες βρέθηκαν. Από εκεί και έπειτα αυτό που είχε αξία να εξετάσουµε ήταν πώς θα αυξήσουµε την παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητα. Έτσι, από το 2011 έχουµε ξεκινήσει τη λειτουργία Πειραµατικών Αγρών για την έρευνα & ανάπτυξη νέων ποικιλιών βυνοποιήσιµου κριθαριού σε συνεργασία µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Ειδικότερα, σήµερα λειτουργούµε 5 Πειραµατικούς Αγρούς στους οποίους επιλέγονται και δοκιµάζονται ποικιλίες ως προς την καλύτερη προσαρµογή στο ελληνικό κλίµα και την καλύτερη συµπεριφορά κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και της ζυθοποίησης. Με τον τρόπο αυτό δηµιουργούµε προϋποθέσεις για αποδοτικότερη παραγωγή και ανταγωνιστικότερο ελληνικό κριθάρι. Μέχρι σήµερα έχουν δοκιµαστεί 54 ποικιλίες στους πειραµατικούς αγρούς, από τις οποίες 17 έχουν µπει συνολικά στην παραγωγή.

Ποιες περιοχές συµµετέχουν στο Πρόγραµµα και πώς επιλέγονται;

Μέχρι στιγµής στο πρόγραµµα συµµετέχουν 19 νοµοί από Ροδόπη µέχρι Βοιωτία. Για να ενταχθεί µία νέα περιοχή στο πρόγραµµα, θα πρέπει κι αυτή να πληροί τις προδιαγραφές για µεγάλες αποδόσεις και για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων. Φέτος, για πρώτη φορά, υπογράφηκαν συµβόλαια και µε παραγωγούς στο Νοµό Κορινθίας, καθώς υπήρξαν θετικά αποτελέσµατα µετά την περσινή δοκιµαστική χρονιά.

∆ώστε µας µια εικόνα του επιπέδου (εκτάσεις, καλλιεργητές, επίπεδο εισκοµίσεων κ.α.) στο οποίο βρίσκεται σήµερα η υπόθεση της συµβολαιακής.

Στο Πρόγραµµα Συµβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της εταιρείας µας συµµετέχουν 2.500 Έλληνες παραγωγοί. Από το 2008 έχουµε προµηθευτεί περισσότερους από 390.000 τόνους βυνοποιήσιµου ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας, 65.000 εκ των οποίων µόνο το 2018. Το 2018 µάλιστα ήταν µία τόσο παραγωγική χρονιά που είχαµε τη δυνατότητα ακόµα και να εξάγουµε συνολικά 11.000 τόνους βύνης κριθαριού. Παράλληλα, η καλλιεργήσιµη έκταση υπολογίζεται σε περίπου 170.000 στρέµµατα ελληνικής γης, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η προστιθέµενη αξία που έχει παραχθεί όλα αυτά τα χρόνια εκτιµάται ότι υπερβαίνει τα 60 εκατ. ευρώ.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη φετινή χρονιά από πλευράς αποδόσεων (στρεµµατικών) και ποιότητας;

Η φετινή χρονιά παρουσίασε πολύ θετικά αποτελέσµατα, τόσο από πλευράς αποδόσεων, όσο και από πλευράς ποιοτικών χαρακτηριστικών. Η µέση στρεµµατική απόδοση για το κριθάρι κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ για τα ελληνικά δεδοµένα και κυµάνθηκε κοντά στα 500 κιλά/στρέµµα πανελλαδικά. Υπάρχουν µάλιστα περιοχές της Θεσσαλίας και της Κ. Μακεδονίας, όπου η µέση απόδοση ξεπέρασε τα 600 κιλά. Στις καλές αποδόσεις συνέβαλαν και οι ικανοποιητικές ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και οι σχετικά χαµηλές θερµοκρασίες που επικράτησαν κατά τους κρίσιµους µήνες ανάπτυξης του κριθαριού (Απρίλιο – Μάιο). Μόνη εξαίρεση ο Νοµός Βοιωτίας, όπου σηµαντικό µέρος της καλλιέργειας επλήγη από έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια κυρίως των χειµερινών µηνών. Τα συνολικά αποτελέσµατα του Προγράµµατος για τη φετινή χρονιά θα είναι διαθέσιµα στο τέλος του µήνα.                        

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία