Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Beer & Brunch

Έχει δρόμο η κουλτούρα μπύρας στην Ελλάδα

Κάθε Κυριακή μετά την εκκλησία, Βαυαροί και κάτοικοι από τα υπόλοιπα χωριά των Άλπεων, συνηθίζουν να πίνουν μπύρες και να βράζουν ποικιλίες από λουκάνικα που με διάφορες συνοδευτικές σάλτσες ανοίγουν την όρεξη για το κυριακάτικο γεύμα. Θα ήταν άλλωστε «φθηνό» να αναφέρουμε και το Οκτόμπερφεστ.

beer_2

Πέτρος Γκόγκος

27
0

Γενικά στην Κεντρική Ευρώπη, η κουλτούρα της μπύρας τραβάει αιώνες. Στις μέρες μας όμως το κοινό αναζητά συνεχώς το καινούριο και το διαφορετικό. Σε αυτό το πλαίσιο, το εύκρατο κλίμα της χώρας και η φεστιβαλική διάθεση των κατοίκων, μπορεί να αποτελέσει ένας πόλος έλξης για τους λάτρεις της μπύρας, εφόσον ένα φεστιβάλ τέτοιας θεματολογίας γίνει γνωστό και στο εξωτερικό. «Ο στόχος μας είναι αυτός. Να προβάλλουμε και τη δική μας οπτική για τη μπύρα και γιατί όχι, να τραβήξουμε και τουρισμό μέσα από αυτό», υποστηρίζει η Ιωάννα Ανδριοπούλου, άνθρωπος της μπύρας.

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις, το τετραήμερο γεμάτο  με μουσικές και μπύρες που κατέκλεισε με ανθρώπους την κεντρική πλατεία του Ιλίου από τις 29 Αυγούστου μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου. Το ΚΥΚΕΩΝ Folk Beer Festival ήταν η πρώτη προσπάθεια της Ιωάννας Ανδριοπούλου και της ομάδας της περί των 20 ατόμων, να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό την μπύρα με έναν διαφορετικό και περισσότερο εορταστικό τρόπο. Κατάφεραν να συγκεντρώσουν 50 διαφορετικές draft μπύρες και 100 ετικέτες, σύνολο δηλαδή 150 μπύρες, στο Ίλιον με το κοινό να δείχνει μεγαλύτερο των προσδοκιών ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.

«Η μπύρα είναι ένα λαϊκό ποτό για εμάς. Πρέπει να την συνδέσουμε με την παρέα και με την γιορτή. Αυτό που λαμβάνει χώρα εδώ, είναι μια μεγάλη συνάντηση φίλων της μπύρας» αναφέρει η κυρία Ανδριοπούλου. Όπως μας εξήγησε, οι περισσότεροι, σάστισαν μπροστά στη ποικιλία των επιλογών που είχαν μπροστά στα μάτια τους, ενώ δεν ήταν λίγες οι  φορές που διακόπηκε η συζήτησή μας γιατί διψασμένοι επισκέπτες απευθύνονταν στην κυρία Ανδριοπούλου να τους βοηθήσει να επιλέξουν την κατάλληλη για τον ουρανίσκο μπύρα τους.

Μετά από την θετική ανταπόκριση του κόσμου, δίνεται το κουράγιο στους διοργανωτές να προχωρήσουν το όραμά τους ένα βήμα παραπέρα και να οργανώσουν και άλλες εκδηλώσεις γύρω από την μπύρα.

Άλλωστε και η Ελλάδα έχει τελικά στο «βιογραφικό» ποτών της ένα αρχαίο ποτό, που θα μπορούσε βιβλιογραφικά να αποτυπωθεί ως ένας πρόγονος της μπύρας. Ο «Κυκεών», το αρχαίο ποτό των Ελλήνων είχε ως βάση το κριθαρόζουμο και το κρασί, ενώ εμπλουτιζόταν με βότανα, αλλά και κατσικίσιο τυρί ανάλογα με τον τόπο παραγωγής του. Μετά από ένα μακρύ ταξίδι στην Ιλιάδα, την Οδύσσεια, τα Ελευσίνια μυστήρια, την αγροτική ζωή και τα συμπόσια, ο «Κυκεών» επέστρεψε στο ομώνυμο φεστιβάλ, αποτελώντας μια από τις εκπλήξεις του ως η σύγχρονη αναβίωσή του σε περιορισμένη ποσότητα έπειτα από μια συνεργασία με την Πατραϊκή Ζυθοποιία.

 

 Αν ανέβουν οι απαιτήσεις του κοινού, θα ανέβει και η αγορά της μπύρας

Ουσιαστικά, ένα ιδιαίτερο ανακάτεμα της μπύρας με τον πολιτισμό, επιχειρούν οι άνθρωποι πίσω από το ΚΥΚΕΩΝ Folk Beer Festival να διαμορφώσουν μια κουλτούρα της μπύρας στην Ελλάδα, η οποία με την σειρά της θα διώξει το στίγμα του ερασιτεχνισμού με το οποίο αρκετές φορές η αγορά αντιμετωπίζει τις όποιες προσπάθειες της ελληνικής κοινότητας ζύθου.

Η ζυθοποιία στην Ελλάδα αναμφισβήτητα βρίσκεται σε καλό δρόμο, αφού πλήθος μικρών και φιλόδοξων ζυθοποιών έστρωσαν τον δρόμο της craft στη χώρα και μετέδωσαν το «μικρόβιό» στους καταναλωτές. Αυτό που μένει τώρα είναι μια ιδιότυπη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που θα εντάξει την κουλτούρα της μπύρας στην ελληνική καθημερινότητα.

Η Ιωάννα Ανδριοπούλου, beer journalist και taster, μίλησε στο agronews.gr για τις προσπάθειες της ίδιας και της ομάδας της, που βρίσκονται πίσω από το ΚΥΚΕΩΝ Folk Beer Festival, για το όραμα της να διαμορφώσει μια κουλτούρα μπύρας στη χώρα. «Με ελάχιστες εξαιρέσεις, και αν βγάλουμε από τη συζήτηση ορισμένους πολύ καλούς ζυθοποιούς, επικρατεί ερασιτεχνισμός ακόμα στη μπύρα. Χρειάζονται πράγματα και τεχνογνωσία που θα ανεβάσουν και τις απαιτήσεις του κοινού» είπε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία