BACK TO
TOP
Beer & Brunch

Έστρωσε η βροχή τα αυλάκια για το κριθάρι

Στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου κι από τις ορεινές περιοχές της χώρας αναμένεται να ξεκινήσει φέτος το πρόγραμμα συμβολαιοποιημένης παραγωγής βυνοποιήσιμου κριθαριού που θα εφαρμόσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία για 12η συνεχή χρονιά, με 4 ποικιλίες, 2.500 αγρότες και 150.000 στρέμματα σε 19 περιοχές της επικράτειας

exw_3

Λεωνίδας Λιάμης

91
0

Στη φυσιολογική εξέλιξη της προετοιµασίας των χωραφιών για τη σπορά βοήθησαν οι τελευταίες βροχοπτώσεις, τουλάχιστον στις περισσότερες από τις 19 περιοχές της επικράτειας όπου αναπτύσσεται το project της συµβολαιοποιηµένης καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, και εάν δεν αλλάξει κάτι δραµατικά τις επόµενες ηµέρες, οι σπαρτικές µηχανές θα «κοτσαριστούν» πίσω από τα τρακτέρ και θα πιάσουν δουλειά µετά τις 20 Οκτωβρίου, αρχής γενοµένης από περιοχές όπως είναι τα Γρεβενά, στη ∆υτική Μακεδονία και ο ∆οµοκός στη Στερεά Ελλάδα. «Ο ακριβής αριθµός των παραγωγών θα είναι γνωστός µετά τη διάθεση του σπόρου, ωστόσο αναµένεται να κινηθεί στα επίπεδα της περυσινής σεζόν, δηλαδή περί τους 2.500 αγρότες, οι οποίοι καλλιεργούν το κριθάρι σε µια έκταση 150.000 στρεµµάτων», ανέφερε στο Beer & Brunch ο επικεφαλής γεωπόνος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Βασίλης Κωτούλας, σηµειώνοντας, ταυτόχρονα, πως βάσει της προϊστορίας, η αναµενόµενη γεωγραφική κατανοµή της καλλιέργειας θα είναι 50% στη Μακεδονία, 30% στη Θεσσαλία, 12% στη Στερεά Ελλάδα και 8% στη Θράκη. Όσο δε, για την ανάπτυξη του προγράµµατος και στην περιοχή του Νοµού Κορινθίας, µετά το πιλοτικό στάδιο, θα συνεχιστεί και φέτος µε την καλλιέργεια περίπου 700 – 800 στρεµµάτων.

Στη φετινή καλλιεργητική σεζόν, κατά κύριο λόγο θα χρησιµοποιηθούν 4 ποικιλίες, ενώ για πρώτη φορά εισέρχεται στο πρόγραµµα σποροπαραγωγής µία νέα ποικιλία, η οποία θα είναι διαθέσιµη προς σπορά την περίοδο 2021/22. Παράλληλα, κάθε χρόνο σε συνεργασία µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών αξιολογούνται νέες ποικιλίες και νέες τεχνικές καλλιέργειας, µε στόχο την αύξηση της στρεµµατικής απόδοσης και τη βελτιστοποίηση της ποιότητας του παραγόµενου προϊόντος.

«Μέχρι σήµερα, µε βάση τα στοιχεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, έχουν δοκιµαστεί 54 ποικιλίες κριθαριού και 17 από αυτές έχουν µπει στην παραγωγή. Από τα κριτήρια επιλογής των ποικιλιών, προτεραιότητα δίνουµε στην πρωιµότητα, η οποία άµεσα σχετίζεται µε την αντοχή στην ξηρασία, δεδοµένου ότι το χαµηλό ύψος βροχόπτωσης που συχνά παρατηρείται στη χώρα µας κατά τα κρίσιµα στάδια ανάπτυξης (Απρίλιο), αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για τη στρεµµατική απόδοση. Συνεπώς, οι πρώιµες ποικιλίες, στις οποίες στοχεύουµε, έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν τον βιολογικό τους κύκλο νωρίτερα, αξιοποιώντας καλύτερα την εδαφική υγρασία που αποθηκεύτηκε κατά τους χειµερινούς µήνες, εξασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις και βελτιωµένα ποιοτικά χαρακτηριστικά», αναφέρει ο κ. Κωτούλας. Συµπληρώνει, µάλιστα, πως, σύµφωνα µε τα πειραµατικά δεδοµένα του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται µέση ετήσια άνοδος στις αποδόσεις κατά 30 κιλά/στρέµµα λόγω των νέων ποικιλιών και των βελτιωµένων καλλιεργητικών τεχνικών σε σχέση µε τη λίπανση και φυτοπροστασία.

Για την περαιτέρω βελτίωση της καλλιεργητικής φροντίδας των χωραφιών, εξάλλου, η επιχείρηση από το 2014, συνεργάζεται µε την Αµερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης προσφέροντας επιµορφωτικά σεµινάρια στους παραγωγούς σε θέµατα που αφορούν στις πρακτικές προστασίας της καλλιέργειας, αύξησης της παραγωγής, αλλά και εφαρµογής νέων τεχνολογιών.

Εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη

«Εκτός από την εκπαίδευση που λαµβάνουν οι αγρότες από τον εκπαιδευτικό φορέα, έχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και τη συµβουλευτική και τεχνική υποστήριξη από την εταιρεία. Συνδράµουµε µε κάθε τρόπο σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας και της συγκοµιδής. Παράλληλα, όπου χρειαστεί, γίνονται και διορθωτικές κινήσεις µε στόχο η παραγωγή να ανταποκρίνεται στα υψηλά ποιοτικά πρότυπα που θέτει η εταιρεία», διευκρινίζει ο κ. Κωτούλας.

Από το 2008, εξάλλου, όταν και µπήκε στη γραµµή εκκίνησης το πρόγραµµα συµβολαιακής καλλιέργειας βυνοποιήσιµου κριθαριού της, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει προµηθευτεί, σωρρευτικά, περισσότερους από 453.000 τόνους ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας. Τα τελευταία χρόνια, µάλιστα, Αθηναϊκή Ζυθοποιία καλύπτει το 100% των αναγκών της για την παραγωγή µπύρας στην Ελλάδα αποκλειστικά µε ελληνικό κριθάρι, ενώ εδώ και δύο χρόνια ξεκίνησε και εξαγωγές της πλεονάζουσας παραγωγής της. Συγκεκριµένα, την περσινή σεζόν εξήγαγε περίπου 11.000 τόνους κριθαριού στην Αυστρία και στο Ισραήλ, σε ζυθοποιίες που συνδέονται άµεσα ή έµµεσα µε το group της µητρικής Heineken, ενώ από τη σοδειά της καλλιεργητικκής περιόδου 2018-19, η οποία ανήλθε συνολικά σε περίπου 63.000 τόνους, οι πλεονάζουσες ποσότητες επίσης θα εξαχθούν στο επόµενο διάστηµα, καθώς όπως επισηµαίνεται από την εταιρεία, «αυτή τη στιγµή αναµένουµε να οριστικοποιηθούν οι συµφωνίες για την εξαγωγή τους».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία