BACK TO
TOP
Beer & Brunch

Η πειραματική μικροζυθοποιία της Αθηναϊκής ανοίγει το δρόμο για νέες ετικέτες μπύρας

Xώρο πειραματισμού και ανάπτυξης νέων συνταγών μπύρας αποτελεί για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία η μικροζυθοποιία «Αθηνέο» που βρίσκεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Αιγάλεω.

5τ3ες7ρ8τυτ

Γιώργος Λαμπίρης

688
2

Το Beer & Brunch είχε την ευκαιρία να βρεθεί στο συγκεκριμένο χώρο στο πλαίσιο των «Ανοιχτών Ζυθοποιείων», της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, για τρίτη χρονιά φέτος, με το θεσμό να επανέρχεται μετά την πανδημία καθότι η τελευταία αντίστοιχη διοργάνωση είχε πραγματοποιηθεί το 2019.

Μπύρες όπως η Νύμφη καθώς και η Amstel Kargo IPA έχουν βγει από τα ζυθοβραστήρια της μικροζυθοποιίας «Αθηνέο», η οποία βρίσκεται στο χώρο που ξεκίνησε η παραγωγή της εταιρείας το 1965 με τη δημιουργία τότε του πρώτου ζυθοποιείου.

23 συνταγές έχουν παραχθεί στις εγκαταστάσεις της μικροζυθοποιίας

Σύμφωνα με τον Νίκο Λιάρο, ζυθοποιό και χημικό μηχανικό της εταιρείας, ο οποίος συνεργάζεται για 32 συναπτά έτη με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η παραγωγή μπύρας γίνεται σε πολύ μικρές ποσότητες στις εγκαταστάσεις της εν λόγω μικροζυθοποιίας. «Στις εγκαταστάσεις του “Αθηνέο” έχουν παραχθεί συνολικά έως και αυτή τη στιγμή 23 συνταγές. Η παραγωγή γίνεται πάντα σε συνεννόηση με το μάρκετινγκ αλλά και το τμήμα πωλήσεων της εταιρείας, ούτως ώστε να συμβαδίζουμε με τις ανάγκες της αγοράς. Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχουμε δημιουργήσει και διαθέτουμε μία κόκκινη μπύρα (red) καθώς και μία lager με μέλι και κόλιανδρο. Πρόκειται για μπύρες που διοχετεύονται σε συγκεκριμένα καταστήματα εστίασης, όπου δοκιμάζεται η δυναμική τους στην αγορά. Το “Αθηνέo” πρόκειται επί της ουσίας για ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, όπου ορισμένες μπύρες στη συνέχεια προκρίνονται για παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα στα εργοστάσια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας».


Συμβόλαια στο κριθάρι με 2.000 αγρότες πανελλαδικά

Αυτή τη στιγμή η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται συμβολαιακά με περίπου 2.000 αγρότες, παραλαμβάνοντας περισσότερους από 50.000 τόνους κριθαριού που χρησιμεύει ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βύνης. Η εταιρεία σύμφωνα με τον Νίκο Λιάρο διατηρεί την πρώτη θέση της αγοράς με μερίδιο 50% της εγχώριας αγοράς μπύρας. Το 60% των ποσοτήτων κριθαριού που παραλαμβάνει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι πιστοποιημένο ως προϊόν ορθής γεωργικής πρακτικής. Κατά τον ίδιο πιθανότατα εντός του 2023 το 100% των ποσοτήτων κριθαριού θα είναι πιστοποιημένο. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κριθάρι καλύπτει κατά 100% τις ανάγκες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, μέρος των παραλαμβανόμενων ποσοτήτων εξάγεται σε θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Heineken, ενώ κατά περίπτωση μία μικρή ποσότητα διοχετεύεται και σε μικροζυθοποιίες όπως αναφέρει ο κύριος Λιάρος κάτι που εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα.

Οι συνολικές παραγόμενες ποσότητες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με βάση την συνολική παραγωγή της αγοράς ανέρχονται σε περίπου 2.000.000 εκατόλιτρα ετησίως από τα συνολικά 4 εκατομμύρια εκατόλιτρα που ήταν η συνολική παραγωγή μπύρας το 2019 (3.377.000 εκατόλιτρα η παραγωγή του 2020 συνολικά στην Ελλάδα λόγω πανδημίας).

Σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων η Αθηναϊκή Ζυθοποιία το 2021 κατάφερε να αυξήσει σημαντικά το τζίρο της σε σχέση με το 2020 στα 342,6 εκατομμύρια ευρώ από 274,4 εκατομμύρια ευρώ με τα κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται στα 34,14 εκατομμύρια ευρώ από 8,85 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Το 2021 θυμίζουμε ωστόσο ότι επανήλθε ένα σημαντικό μέρος της αγοράς μετά τα περιοριστικά μέτρα του 2020 που είχαν προηγηθεί και επηρέασαν δραστικά την εστίαση, ενώ η εταιρεία ανέλαβε πέρυσι και την διανομή των προϊόντων της Bacardi στην Ελλάδα, γεγονός που επίσης συνέβαλε στην αύξηση του τζίρου της.

 

Σε αριθμούς – Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Κύκλος εργασιών

2021: 342,6 εκατ. ευρώ

2020: 274,4 εκατ. ευρώ

Καθαρά κέρδη μετά από φόρους

2021: 34,14 εκατ. ευρώ

2020: 8,85 εκατ. ευρώ

Απορρόφηση κριθαριού: 50.000 τόνοι/έτος

Συνεργασία με 2.000 παραγωγούς

Μικροζυθοποιία «Αθηνέο»

Μπύρες που βγήκαν στην αγορά: Μάμος, Νύμφη, Amstel Kargo IPA

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

27-09-2022 16:01Σταμ Παπ.

Δεν χρειάζονται δικαιολογίες για όποιον θέλει να πιεί οποια μπύρα θελει καυ φυσικα δειν ειναι θεμα αυτο ουτε της Βεργίνας και ουτε της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Τα τελευταία χρόνια αλλωστε αυξάνονται συνεχεια οι ελληνικες ζυθοποιίες. Στην Β.Ελλαδα όμως μια ζυθοποιία Ελληνικη "διαφημιζεται" μεσω μπουκοταζ που λεει οτι της κανουν ενω η ιδια κανει ακριβως αυτο σε μικροτερες ζυθοποιίες. Ποια ειναι μηπως ξερεις ;

Απάντηση

21-09-2022 15:00Ζαχαρίας Παπαδόπουλος

Την Αθηναικη την έπιασε ο καημός για να να πιούμε και άλλες μπύρες ; Ξέρει πως όταν πάμε να ψωνίσουμε μπύρες θα βρούμε μόνο Αμστελ, Χάινεκεν, Αλφα , Μάμος. Μακαρι να την ξανακερδισει η Βεργίνα την Αθηναικη μπας και δουμε επιτελους μια ανοικτη αγορα που θα μπορεις να βρισκεις οτι μπύρα παραγει η Ελλαδα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία