BACK TO
TOP
Beer & Brunch

Ένας gypsy και ένας καβίστας στη Μάνδρa

Η πρώτη φορά που έβρασε βύνη στις δεξαμενές του Βασίλη Σέγκου και του Τίμου Πατσού προκειμένου να γίνει μπύρα, ήταν τον Δεκέμβριο του 2020.

29_17

Γιώργος Λαμπίρης

24
0

Καθώς πλησιάζει κανείς προς τη βιοµηχανική περιοχή του Ασπροπύργου, στρίβοντας σε ένα από τα στενά που εύκολα µπορεί να προσπεράσει, καθώς τίποτα δεν προµηνύει ότι ο µικρός αυτός δρόµος αποτελεί µέρος του οδικού δικτύου της περιοχής, θα βρεθεί µπροστά σε ένα κτίριο όπου όλα δουλεύουν καλοκουρδισµένα. Πέντε ή έξι άτοµα µε µαύρες µπλούζες που γράφουν «33 Brewing Company» δουλεύουν υπό τον ήχο δυνατής µουσικής, προετοιµάζοντας την αγορά γι’ αυτό που έρχεται. Το καλοκαίρι που είναι µπροστά και που η ζήτηση για µπύρα αυξάνεται µε ταχύτητα. Βαρέλια που γεµίζουν διαδοχικά το ένα µετά το άλλο, έτοιµα να τοποθετηθούν κάτω από κάποια µπάρα στην Αθήνα, σε κάποια άλλη πόλη ή σε ένα από τα νησιά. Και αµέτρητα γυάλινα µπουκάλια που παρατάσσονται ρυθµικά, καθώς κλείνουν µέσα τους νερό, βύνη, µαγιά και λυκίσκο.



Η εικόνα αυτή αποτελεί το προσωπικό όνειρο του Βασίλη Σέγκου, να γίνει ζυθοποιός που γίνεται πραγµατικότητα. Μαθηµένος να βράζει µπύρα στο σπίτι του µε ερασιτεχνικά µέσα αλλά µε διάθεση επαγγελµατία, κατάφερε να βραβευτεί σύντοµα για µία Stout που δηµιούργησε. Η οικιακή ζυθοποίηση έµοιαζε για κάποιον λόγο να περιορίζει αυτό που εκείνος είχε ήδη σκεφτεί και σχεδιάσει στο µυαλό του. Με συνοδοιπόρο του τον Τίμο Πατσό, ιδιοκτήτη της Cava di Patsi, δηµιούργησαν τη µικροζυθοποία 33 Brewing Company. «Η ανάγκη να προχωρήσουµε σε µία τέτοια επένδυση προήλθε από το γεγονός ότι ξεκίνησα ως οικοζυθοποιός, φτιάχνοντας µπύρα στο σπίτι. Η µπύρα άρχισε σταδιακά να γίνεται όλο και καλύτερη. Αποφάσισα να συµµετάσχω σε διεθνείς διαγωνισµούς στην Αµερική. Εκεί έλαβα µέρος στον σηµαντικότερο διαγωνισµό ερασιτεχνικής ζυθοποίησης στον κόσµο και κατέκτησα το Χάλκινο Μετάλλιο για µία Stout», περιγράφει ο Βασίλης. Η βραβευµένη αυτή µπύρα, εξελίχθηκε αργότερα σε µία από τις ετικέτες της σειράς «Dark Crops» που παράγει η 33 Brewing Company και φέρει την ονοµασία «Freezing Moon».


«Ξεκινήσαµε να κάνουµε στην αρχή, αυτό που ονοµάζεται gypsy brewing (νοµαδική ζυθοποίηση). Πηγαίναµε σε άλλα ζυθοποιεία και βράζαµε την µπύρα µας και στη συνέχεια πουλούσαµε την µπύρα αυτή στην αγορά. Μετά από περιπλάνηση σε αρκετά ζυθοποιεία τρίτων, αποφασίσουµε να επενδύσουµε σε κάτι δικό µας. H εµπειρία που έχω στη βιοµηχανία ως µηχανικός παραγωγής µε καθήκοντα διευθυντή εργοστασίου, µε βοήθησε να στήσω τη δική µου ζυθοποιία. Και οι δύο µέτοχοι χρησιµοποιήσαµε κεφάλαια από τις οικογένειές µας, δανειζόµενοι και ένα επιπλέον ποσό από την τράπεζα. Η συνολική επένδυση που άρχισε µε προϋπολογισµό 300.000, άγγιξε τελικά το 1 εκατοµµύριο ευρώ».