BACK TO
TOP
Branding

Τεχνολογίες ανίχνευσης νοθείας τροφίμων οι νικητές «ΕΙΤ Food»

Ένα προηγμένο τεχνολογικό σύστημα ανίχνευσης της νοθείας και των επιμολύνσεων στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, καθώς και μια επιχείρηση που παρασκευάζει ζυμωμένα φυτικά τρόφιμα από άλλες γαστρονομικές κουλτούρες, χρησιμοποιώντας ελληνικές οργανικές πρώτες ύλες, είναι οι νικητές του διαγωνισμού του «ΕΙΤ Food», που διεξήχθη το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

ΕΙΤ-FOOD

Λεωνίδας Λιάμης

23
0

Το μεγάλο έπαθλο κέρδισε η «Photostick Analytics» ένας τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος που ευελπιστεί να φέρει στην αγορά ένα νέο τεχνολογικό σύστημα, το οποίο -όπως είπε στην Agrenda, η Ελένη Μακαρόνα, συν-ιδρύτρια της star up- μπορεί εύκολα, γρήγορα, πολύ πιο οικονομικά και κυρίως αξιόπιστα να εντοπίζει κρούσματα νοθείας και επιμολύνσεων στα τρόφιμα.

Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος η συνομιλήτριά μας -λίγα λεπτά μετά την ανακήρυξη της πρωτιάς για τη Photostick Analytics- μας εξηγεί πως πρόκειται για μια συσκευή που αποτελείται από ένα hardware και ένα software και επιτρέπει, μέσω φωτονικών ψηφίδων την ανίχνευση προϊόντων νοθείας και διαφόρων μολυσματικών παραγόντων, ανάλογα τη στόχευση (σ. σ. μυκοτοξίνες, αλλεργιογόνα κ.λπ.,) που θα επιλεγεί κάθε φορά από τον ενδιαφερόμενο, σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας, από το σημείο συλλογής, μέχρι και μέσα στο εργοστάσιο.

Σε πρώτη φάση η Photostick Analytics έχει εστιάσει τον εμπορικό στόχο της στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας, αλλά η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα τρόφιμα, αρκεί να είναι σε υγρή μορφή.

«Έλεγχοι γίνονται και σήμερα και μάλιστα είναι και πολύ αυστηροί. Το πρόβλημα είναι ότι πραγματοποιούνται στο εργοστάσιο, όταν όλες οι παρτίδες γάλακτος έχουν αναμιχθεί. Αν λοιπόν μια από αυτές είναι μολυσμένη ή νοθευμένη μπορεί να σου χαλάσει όλη τη δεξαμενή, την οποία δεν μπορεί να βάλει η βιομηχανία στην παραγωγή γιατί είναι ένα προϊόν χαμηλότερης ποιότητας ή ίσως κι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία» τονίζει η κ. Μακαρόνα. Εξηγεί δε, πως «αυτό που γίνεται με την πρόταση της Photostick Analytics είναι ότι με τις φωτονικές ψηφίδες τις οποίες χρησιμοποιούμε, είμαστε σε θέση να παρατηρούμε βιοχημικές αντιδράσεις σε πραγματικό χρόνο, με λίγες μόνο σταγόνες γάλακτος και να έχουμε ένα πραγματικά αξιόπιστο αποτέλεσμα. Το πλεονέκτημα μας έναντι του ανταγωνισμού είναι ότι οι φωτονικές μας ψηφίδες μπορούν να εκπλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν minimum 10 φορές. Άρα μια γαλακτοβιομηχανία, εν προκειμένω, μπορεί να υποδεκαπλασιάσει το κόστος των ελέγχων της σε σχέση με αυτό που της στοιχίζει σήμερα, με τις ψηφίδες μιας χρήσης».

Η προοπτική για τη Photostick Analytics φαίνεται ευοίωνη, ωστόσο, ο δρόμος για να γίνει η ιδέα εμπορική επιτυχία είναι ακόμη μακρύς και περνά αναγκαστικά και από τη βάσανο της εύρεσης χρηματοδότησης για να φτάσει σε επίπεδο βιομηχανικής κλίμακας.

«Είμαστε στη φάση ανάπτυξης, έχουμε φτιάξει μόνο το πρότυπο και ουσιαστικά αναζητούμε επενδυτές οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να το φέρουμε στην αγορά όσο το δυνατό γρηγορότερα. Παρόλα αυτά γνωρίζουμε πως οι γαλακτοβιομηχανίες το περιμένουν και εκτός από την ελληνική αγορά, υπάρχουν και άλλες πάνω από 3.000 βιομηχανίες του κλάδου στην Ευρώπη», επισημαίνει η κ. Μακαρόνα προσθέτοντας ότι για να στηθεί η επιχείρηση απαιτούνται περίπου 450.000 ευρώ και άλλα περίπου 1-1,5 εκατ. ευρώ, σε δεύτερο στάδιο, για τη δημιουργία της μονάδας κατασκευής του εξοπλισμού. «Οι φωτονικές ψηφίδες θα κατασκευάζονται στις μεγάλες βιομηχανίες που παράγουν οποιοδήποτε ολοκληρωμένο κύκλωμα χρησιμοποιείται στις ηλεκτρονικές συσκευές, γεγονός που θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους σε πολύ μεγάλο βαθμό», σημειώνει η ίδια και υπογραμμίζει πως «είμαστε οι μοναδικοί παγκοσμίως που παρέχουμε αυτή την υπηρεσία με τόση ακρίβεια».

«Peace by Peas»

Έτερος θριαμβευτής του διαγωνισμού της ΕΙΤ Foods, η startup «Peace by Peas», η οποία, όπως μας είπε ο ιδρυτής της Σταύρος Καραγιλάνης παράγει προϊόντα ζύμωσης με φυτικές πρώτες ύλες. «Πρόκειται για vegan προϊόντα. Παίρνουμε τεχνικές ζύμωσης από κουλτούρες όλου του κόσμου και παράγουμε προϊόντα με ελληνική πρώτη ύλη, αντί για εκείνη που χρησιμοποιούν εκεί, τα οποία επεξεργαζόμαστε περαιτέρω αξιοποιώντας ελληνικά βότανα και μπαχαρικά και φτιάχνουμε έτοιμα προς μαγείρεμα ή και απευθείας κατανάλωση τρόφιμα», εξήγησε ο κ. Καραγιλάνης. Η ιδέα ξεκίνησε το 2013, από προσωπικό ενδιαφέρον για την κάλυψη ιδίων αναγκών, το 2015 άρχισαν τα τρόφιμα να ζητούνται από εστιατόρια και από το 2017 ιδρύθηκε η startup «Peace by Peas», η οποία αναζητά χρηματοδότηση, της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ, με σκοπό να δημιουργήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παρασκευής των τροφίμων, καθώς για την ώρα τα κάνει in house σε εστιατόρια.

Peace by Peas

«Σε πρώτη φάση απευθυνομαστε σε εστιατόρια, χώρους εστίασης και βιολογικά καταστήματα, ενώ στη συνέχεια θα στοχεύσουμε και σε super market και e-shop, με την προσδοκία το 80% των πωλήσεών μας να προέρχεται από αγορές του εξωτερικού», τόνισε ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας πως η Peace by Peas έχει επιλεγεί ανάμεσα σε συνολικά 20 ευρωπαϊκές startup για να παρουσιαστεί στο Next Food Generation της έκθεσης Anuga στην Κολωνία τον προσεχή Οκτώβριο.

Οι υπόλοιποι 8 φιναλίστ

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν ως finalist άλλες οκτώ ελληνικές startup του αγροδιατροφικού τομέα.

Inagros

Την αυλαία των παρουσιάσεων άνοιξε η νεοφυής εταιρεία «Inagros», που έχει δημιουργήσει ένα τεχνολογικό εργαλείο βελτιστοποίησης της παραγωγικότητας των καλλιεργειών και μείωσης του υδατικού λιπάσματος και της κατανάλωσης ενέργειας, με χρήση αισθητήρων υψηλής τεχνολογίας και αξιοποίηση δεδομένων πεδίου (θερμοκρασία, υγρασία κ.λπ.) για την καλύτερη ενημέρωση του παραγωγού σε σχέση με τις ανάγκες του χωραφιού.

Istmos

Πρόκειται για μια startup από την Αθήνα, που έχει φτιάξει μια συσκευή για την εξασφάλιση της ποιότητας και της αυθεντικότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες IoT, αλλά και Blockchain. Όπως ειπώθηκε μπορεί να παρακολουθεί, μέσω QR code, σε επίπεδο μονάδας τις συνθήκες με τις οποίες ταξιδεύει το εμπόρευμα και να δίνει συμβουλές στον παραγωγό αν κάτι πάει στραβά και μπορεί να επηρεάσει το προϊόν του. Ήδη η εφαρμογή έχει χρησιμοποιηθεί σε αποστολές φιαλών κρασιού στο εξωτερικό και όχι μόνο.

Beenotes plus pc

Το Beenotes ™ είναι μια εφαρμογή Smart-Phone που βασίζεται σε φωνή και είναι ενσωματωμένη σε μια πλατφόρμα Webcast Database και Platform Support (DSS) για τους μελισσοκόμους. Συνδυάζει αυτόματη καταγραφή δεδομένων και την ανάλυση και μπορεί να βοηθήσει τον μελισσοκόμο να γίνει πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός. Αυτά τα δεδομένα θα τους παρέχουν πολύτιμες γνώσεις, θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των τεχνικών παραγωγής και θα προστατεύσουν την υγεία των μελισσών.

Oliveex

Η Oliveex εφαρμόζει τεχνολογίες IoT στην αποθήκευση τροφίμων και ειδικά σε ζυμωμένα τρόφιμα, όπως ελιές και τυρί. Το σύστημα Oliveex εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης με απομακρυσμένη παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και καθημερινές προτάσεις για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για μια βέλτιστη διαδικασία αποθήκευσης. Χρησιμοποιώντας συσκευές ανίχνευσης τελευταίας τεχνολογίας εγγυάται την καλύτερη ποιότητα προϊόντων, καθώς και την ελαχιστοποίηση των απωλειών κερδών λόγω αλλοίωσης.




Chloe
irrigation systems

Η Chloe αυτοπροσδιορίζεται ως μια έξυπνη λύση γεωργίας που δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να αυτοματοποιήσει άρδευση και να παρακολουθεί τις καλλιέργειες από απόσταση. Η πλατφόρμα στοχεύει στη δημιουργία μιας λύσης all-in-one, όπου οι αγρότες θα μπορούν να βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαχείριση των πεδίων τους, ενώ παράλληλα απλοποιούν την εμπειρία των χρηστών. Με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και μια οικογένεια συσκευών βελτιστοποιεί και αυτοματοποιεί την άρδευση, ενώ η ανάλυση δορυφορικών εικόνων μας ενημερώνει τους αγρότες για περιοχές του χωραφιού που χρειάζονται προσοχή λόγω ασθενειών ή κατάχρησης λιπασμάτων.

Coffeco

Είναι μια startup που αξιοποιεί τα υπολείμματα του καφέ, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Urban Poultry Farming p.c

Αναπτύσσει την αστική πτηνοτροφία. Ο ενδιαφερόμενος παραγγέλνει την εκτροφή ενός βιολογικού κοτόπουλου με το σιτηρέσιο που επιθυμεί και η startup αναλαμβάνει να το μεγαλώσει για λογαριασμό του. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα κοτόπουλα της αγοράς, η εκτροφή διαρκεί πάνω από 90 ημέρες και στο διάστημα αυτό ο «ιδιοκτήτης» μπορεί να τα βλέπει πώς μεγαλώνουν ακόμη και μέσω του τηλεφώνου του. Ήδη η επιχείρηση έχει αναλάβει την εκτροφή 600 πτηνών για λογαριασμό άλλων, ενώ στόχος είναι να αναπτύξει την ιδέα και μέσω δικαιόχρησης (franchise), αλλά να επεκταθεί και στα αβγά.

Airbots

Επικεντρώνεται στη γεωργία ακριβείας προσαρμόζοντάς την στις απαιτήσεις των ελληνικών παραγωγών. Αντιμετωπίζει τις ανάγκες της επιθεώρησης των καλλιεργειών, της έγκαιρης ανίχνευσης και της θεραπείας των ασθενειών των φυτών με χρήση drones, με ταχύτητες 8 φορές ταχύτερες από τις υπάρχουσες λύσεις. Παρέχει τεχνολογία για επιλεκτική γονιμοποίηση κι άρδευση, καθώς και επιλεκτική συγκομιδή, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους στην προστασία των φυτών, στην καλλιέργεια και στη διαχείριση των καλλιεργειών.


Photostick Analytics


Η demo day στο πλαίσιο του ΕΙΤ Food διοργανώθηκε από τους «Industry Disruptors-Game Changers» στο πλαίσιο του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. Το EIT Food είναι ένα πανευρωπαϊκό consortium, το οποίο εστιάζει στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στον τομέα των τροφίμων. Στο σχήμα συμμετέχουν πάνω 50 εταίροι, μεταξύ των οποίων κορυφαίες επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια 13 χωρών. Το όραμα του ΕΙΤ Food είναι να τεθεί η Ευρώπη στο κέντρο της παγκόσμιας επανάστασης στην καινοτομία και την παραγωγή τροφίμων, αλλά και στην αξία της για την κοινωνία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία