BACK TO
TOP
Branding

Αφετηρία υψηλής υπεραξίας το σήμα προέλευσης για το πλακέ φασόλι και το γίγαντα Νευροκοπίου

Κατοχύρωση της ποιοτικής διαφοράς των ποικιλιών αυτών επιδιώκει ο συνεταιρισμός Ορεινών Προϊόντων Νευροκοπίου.

40-41_34

Λεωνίδας Λιάμης

66
0

Φασόλια Νευροκοπίου, που θα µπορούν να αποδεικνύουν και µε τη… βούλα τη γνησιότητα της προέλευσή τους, ώστε να ξεχωρίζει η «ήρα από το στάρι» στην αγορά και ο παραγωγός να προστατευτεί από τις αθέµιτες πρακτικές της αποµίµησης για να απολαύσει και καλύτερες τιµές, αναµένεται να κυκλοφορήσουν από το προσεχές φθινόπωρο.

Την πρωτοβουλία, για να µπει µια τάξη στην αγορά και το φηµισµένο προϊόν να αποκτήσει την υπεραξία που του αξίζει µε βάση τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, την ανέλαβε ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Ορεινών Προϊόντων Νευροκοπίου, µια σχετικά νεοσύστατη, ολιγοµελής, οµάδα φασολοπαραγωγών από τα χωριά του Οροπεδίου του Νευροκοπίου, η οποία προχωρά τη διαδικασία για την πιστοποίηση του προϊόντος.

«Το σκεπτικό είναι να πιστοποιήσουµε δύο τοπικές ποικιλίες φασολιού, το πλακέ και τον γίγαντα Νευροκοπίου, για να τις προστατεύσουµε, να τις διατηρήσουµε, να τις αναπτύξουµε και να τις αναδείξουµε, διότι για πολλά χρόνια υπήρξε µια αµέλεια τόσο από τους παραγωγούς, όσο και από την πολιτεία για το προϊόν», εξηγεί ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης, Θεόδωρος Ιφόγλου.

Η αλήθεια είναι πως οι δύο συγκεκριµένες ποικιλίες φασολιού έχουν αναγνωριστεί ως Προϊόν Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ) από το 1994, ενώ η καλλιέργειά τους στο Οροπέδιο µετρά µακρύτερη παράδοση από ό,τι η πατάτα, που είναι πλέον άρρηκτα συνυφασµένη µε το Νευροκόπι στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή. Παρόλα αυτά, το πλεονέκτηµα του σήµατος ΠΓΕ, δεν αξιοποιήθηκε από την περιοχή.

«Ενώ η πατάτα Νευροκοπίου αποτελεί ένα brand name, δεν συµβαίνει το ίδιο και µε το φασόλι Νευροκοπίου και ας είναι ένα εξίσου ποιοτικό προϊόν. Αυτό το κενό που υπάρχει προσπαθούµε να το καλύψουµε για να µη χαθεί η καλλιέργεια και το προϊόν που πωλείται σήµερα στα 2,70 για το πλακέ και στα 3,20 για τον γίγαντα, να αποκτήσει µεγαλύτερη υπεραξία», επισηµαίνει ο πρόεδρος της τοπικής οµάδας παραγωγών.

«Οδηγός» στα βήµατα που ακολουθεί η Οργάνωση είναι οι παραγωγοί των Πρεσπών και της Καστοριάς, οι οποίοι έχουν πιστοποιήσει τα δικά τους φασόλια και µπορούν να βγαίνουν στην αγορά µε «ταυτότητα».

«Ως συνεταιρισµός θέλουµε να κατοχυρώσουµε το προϊόν µας, για να µην µπορεί κάθε επιτήδειος να βαφτίζει τα φασόλια του Νευροκοπίου», αναφέρει ο συνοµιλητής µας.

 Η πιστοποίηση οδηγός για τριπλάσια ετήσια παραγωγή και για είσοδο στη µεταποίηση

 «Είµαστε στη διαδικασία της συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών και πιστεύω πως µέχρι το καλοκαίρι θα έχουν καταθέσει το αίτηµα, µέσω του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα», ανέφερε ο γεωπόνος και µελετητής Κυριάκος Κονάρης, που έχει αναλάβει την προετοιµασία του φακέλου για την πιστοποίηση, προσθέτοντας πως η τελική αξιολόγηση θα γίνει στη συγκοµιδή των φασολιών, το φθινόπωρο. «Θέλουµε τη φετινή σοδειά να την πουλήσουµε µε την πιστοποίηση πάνω στο προϊόν, που θα εγγυάται για την ποικιλία του σπόρου, αλλά και για το πρωτόκολλο καλλιέργειας, ενώ θα παρέχει και στοιχεία για την ιχνηλασιµότητα», ανέφερε ο κ. Ιφόγλου. Ο πρόεδρος του συνεταιρισµού εκτιµά, τέλος, πως µε την πιστοποίηση σε 3 έως 5 χρόνια η οργάνωση θα µπορέσει να τριπλασιάσει την παραγωγή της, γεγονός που θα ανοίξει το δρόµο για την είσοδό της και στη µεταποίηση.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία