BACK TO
TOP
Branding

Αυξημένες εξαγωγές και ζήτηση για το τσάι του βουνού

Η πανδηµία έχει αυξήσει τη ζήτηση έως και 20%, µειωµένες οι αποδόσεις, αλλά διπλάσιες οι παραγγελίες από το εξωτερικό.

34_23

Λεωνίδας Λιάμης

27
0

Προσδοκίες για εµπορικές πράξεις που µπορεί να κυµανθούν στα 8-10 ευρώ το κιλό για προϊόν βιολογικής καλλιέργειας και πάνω από 6 ευρώ στο συµβατικό, «γεννά» για τη φετινή παραγωγή τσαγιού του βουνού ο συνδυασµός της µειωµένης παραγωγής και της αυξηµένης ζήτησης που έχει προκαλέσει η πανδηµία κορωνοϊού.

Την εκτίµηση αυτή, τουλάχιστον, διατυπώνει ο παραγωγός Χρήστος Μυλωνάς από τη Βρύναινα της Μαγνησίας, όπου καλλιεργούνται περί τα 1.000 στρέµµατα τσάι του βουνού, κυρίως της ποικιλίας Ραϊζέρι (σ. σ. περί το 80%), αλλά και της Σκάρντικα.

«Το µεγαλύτερο µέρος της συγκοµιδής έχει ολοκληρωθεί. Μένουν µόνο τα χωράφια που καλλιεργούνται πάνω από τα 1.200 µέτρα υψόµετρο κι αυτά όµως σε λίγες µέρες θα τελειώσουν. Σε σύγκριση µε πέρυσι, τουλάχιστον στα χωράφια µου, υπάρχει µια µείωση παραγωγής περί το 40%, κυρίως λόγω της ανοµβρίας που είχαµε έως τον Απρίλιο και µετά της ζέστης του Μαΐου», αναφέρει ο κ. Μυλωνάς κι εκφράζει την ελπίδα του πως «αφού οι ποσότητες είναι λιγότερες, δεν θα έχουµε πρόβληµα στη διάθεσή τους». Ο ίδιος επεσήµανε πως ακόµη είναι νωρίς να πει κανείς για τις τιµές, καθώς οι περισσότεροι πελάτες ξεκινούν τις παραγγελίες µετά το Σεπτέµβριο. Ωστόσο εκτίµησε ότι είναι ρεαλιστικά τα 8-10 ευρώ για το βιολογικής καλλιέργειας τσάι και τα 6 ευρώ για το συµβατικής, από τη στιγµή που η πανδηµία κορωνοϊού έχει αυξήσει τη ζήτηση έως και 20% σε σχέση µε την προ-covid εποχή, ενώ κρίνει ως θετικό και το γεγονός ότι µεγάλες βιοµηχανίες µπήκαν στο προϊόν, όπως η Όλυµπος, γιατί προφανώς κάτι βλέπουν».

«Προσωπικά τα δίνω σε τυποποιηµένη µορφή, αλλά και σε εταιρείες σε Γερµανία κι Αµερική, ενώ προσπαθώ να κρατώ ένα 20% της παραγωγής µου στην αποθήκη, για να µπορώ να ανταποκριθώ όλο το χρόνο στους πελάτες µου», εξηγεί ο συνοµιλητής µας, ο οποίος καλλιεργεί γύρω στα 50 στρέµµατα τσαγιού και το 80% της παραγωγής του το εξάγει.

Μέτρια, από άποψη παραγωγής, χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά και ο παραγωγός Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, µε 25 στρέµµατα ποικιλίας Scaridica σε υψόµετρο 600 έως 1.800 µέτρα στο Ελατοχώρι Πιερίας.

Όπως µας εξήγησε, οι αποδόσεις κυµαίνονται στα 150 κιλά το στρέµµα για το βιολογικής καλλιέργειας και επηρεάστηκαν από την ξηρασία που υπήρξε το χειµώνα και την άνοιξη. «Η ποιότητά του, όµως, είναι πολύ καλύτερη», σηµειώνει ο κ. Κωστόπουλος και δηλώνει πως ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από το εµπόριο παρότι ακόµη δεν έχει ξηρανθεί το προϊόν.

«Πλέον έχουν αρχίσει να το µαθαίνουν στην αγορά και στις ξένες χώρες όπου τα προηγούµενα χρόνια δεν το γνώριζαν ως προϊόν. Όσο βγαίνει στα µαγαζιά και πωλείται και δοκιµάζεται, αυξάνει και η ζήτησή του», τόνισε και επεσήµανε πως «όσοι έχουν καταφέρει να ανοίξουν κάποιες πόρτες στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, δεν έχουν πρόβληµα. Εµείς που έχουµε συνεργασίες σε Αίγυπτο,  Αµερική, Καναδά, Γερµανία, Γαλλία και Σουηδία, πέρσι είχαµε διπλάσιες παραγγελίες από ό,τι το 2019 και φέτος µου είπαν ότι οι περίπου 3 τόνοι που θα είναι η παραγωγή µας, δεν θα φτάσουν». Όσον αφορά στις τιµές µας ανέφερε πως αναµένει να «παίξουν» στα 8-10 ευρώ το κιλό στο βιολογικό και 6-7 στο συµβατικό και πως σε αυτά τα επίπεδα, η καλλιέργεια είναι βιώσιµη.

Κρίσιµη παράµετρος η κανονικότητα σε εστίαση, τουρισµό

Μειωµένη κατά 40%-50% αναµένει την παραγωγή του και ο παραγωγός Παναγιώτης Αλεξιάδης από τον Πελαργό Αµυνταίου, ο οποίος προωθεί µόνος την παραγωγή του στη Γερµανία, φτιάχνοντας συσκευασίες των 5 κιλών, µε τιµές που κατά µέσο όρο κινούνται στα 7,5 ευρώ το κιλό.

Περισσότερο προβληµατισµένος εµφανίστηκε ο παραγωγός Ευγένιος Καλαϊτζόπουλος, ιδιοκτήτης της «Olymp Herb ΙΚΕ», µε 70 στρέµµατα στον Όλυµπο, το Βέρµιο και το Καϊµακτσαλάν, κυρίως γιατί η εστίαση και ο τουρισµός δεν έχουν επανέλθει ακόµη σε κανονικότητα και τα συγκεκριµένα κανάλια διάθεσης απορροφούν.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία