BACK TO
TOP
Branding

Τα νέα πρόσωπα στον χάρτη της αγροτικής παραγωγής της Ηπείρου

Kινήσεις που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα νέων σε ηλικία ανθρώπων παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τον κλάδο της αγροδιατροφής και προέρχονται από την ευρύτερη γεωγραφική ζώνη της Ηπείρου.

KAR_2832_SOFIA__ZAPPEIO_HPEIRWTIKA_PROIONTA_OKT_22_2

Γιώργος Λαμπίρης

2497
0

Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα συναντήσαμε στην πρόσφατη έκθεση ηπειρώτικών προϊόντων «Κερνάμε Ήπειρο» στο Ζάππειο, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά. Μεταξύ αυτών είναι τόσο η συνεταιριστική κίνηση «Ιχώρ», που ξεκίνησε από νέους παραγωγούς και επικεντρώνεται στην παραγωγή άνυδρων βιολογικών βοτάνων, όσο και η επιχείρηση Συρράκο από την ομώνυμη περιοχή των Ιωαννίνων η οποία δημιουργήθηκε από δύο αδέρφια, που εγκατάλειψαν το επάγγελμα των σπουδών τους, για να στραφούν στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση γαλακτοκομικών. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και νέοι σε ηλικία τυροκόμοι όπως η Ελευθερία Μπούμπα, επικεφαλής του φερώνυμου τυροκομείου των Ιωαννίνων, η οποία εκτός από τα παραδοσιακά προϊόντα όπως το κασκαβάλι ή το μετσοβίτικο καπνιστό, έχει εισάγει στα τυριά της στοιχεία καινοτομίας, δημιουργώντας την γραβιέρα με παστουρμά, τη γραβιέρα με κάνναβη ή και πιο πρόσφατα τη γραβιέρα με μύρτιλο. Ανάμεσά τους όμως βρέθηκαν και εδραιωμένες επιχειρήσεις με συνεταιριστικό εκτόπισμα όπως η Οινοποιία Zoinos αλλά και η Φάρμα Μετσόβου που μεταποιεί προϊόντα με βάση το γάλα γαϊδούρας ή και προσπάθειες στη μπύρα όπως οι μικροζυθοποιίες Valia Calda ή και η Ζυθοποιία Ηπείρου – Στάλα, στην οποία πρόσφατα απέκτησε το 50% των μετοχών η Zoinos.

Ακολουθούν τρεις διεθνείς εκθέσεις για τα ηπειρώτικα προϊόντα

Η διαδρομή για τα ηπειρώτικα προϊόντα δεν περιορίζεται μόνο στην εσωτερική αγορά, όπως η συγκεκριμένη έκθεση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου και η Επιτροπή Ολυμπίων Κληροδοτημάτων. Αντιθέτως συνεχίζεται και σε αρκετούς ακόμα σταθμούς μέσα στο 2022, όπου μέσα από διεθνείς εκθέσεις όπως η προσεχής SIAL 2022 στο Παρίσι καθώς και άλλα εκθεσιακά γεγονότα ανοίγουν τον δρόμο των εξαγωγών για αρκετές από αυτές.

Όπως σημειώνει στην Agrenda η Σοφία Φούκη, προϊσταμένη προώθησης ηπειρωτικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου για την έκθεση του Ζαππείου: «Η Ήπειρος ήρθε στο σπίτι της, εάν αναλογιστείτε το γεγονός ότι το Ζάππειο Μέγαρο στο οποίο βρισκόμαστε αντλεί την ονομασία του από τους ηπειρώτες εθνικούς ευεργέτες και επιχειρηματίες, Ευάγγελο και Κωνσταντίνο Ζάππα. Είναι η τρίτη χρονιά κατά την οποία συμμετέχουμε στην έκθεση, όπου οι Ηπειρώτες παραγωγοί και επιχειρηματίες έρχονται στην Αθήνα για να προβάλλουν τα προϊόντα τους και να τα κάνουν γνωστά στο αθηναϊκό κοινό αλλά και στους επισκέπτες της Αθήνας».


Η Περιφέρεια Ηπείρου όπως η ίδια αναφέρει, ενισχύει την παρουσία αρκετών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής ευθύνης της τόσο κατά τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις εντός Ελλάδας, όσο και κατά τη συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα προϊόντα της Ηπείρου έχουν αποκτήσει σημαντικό βαθμό εξωστρέφειας γεγονός που συνδυάζεται με τις κινήσεις της Περιφέρειας σε αυτόν τον τομέα. Σημειώνεται μάλιστα ότι η κάλυψη κόστους ενός εκθεσιακού περιπτέρου αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων από τη συμμετοχή σε μία μεγάλη έκθεση του εξωτερικού», εξηγεί η κυρία Φούκη.


Ο ρόλος της Περιφέρειας ως προς τη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων αφορά στην κάλυψη του ενοικίου για την έκθεση των προϊόντων είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, όπου για παράδειγμα σε μία έκθεση όπως η SIAL η συγκεκριμένη παράμετρος κόστους μπορεί να υπερβεί τις 30.000 ευρώ αναλόγως το μέγεθος και τις κατασκευαστικές προδιαγραφές του κάθε περιπτέρου. Σε ό,τι αφορά την προσεχή SIAL 2022 που πραγματοποιείται από τις 16 έως και τις 19 Οκτωβρίου στο Παρίσι θα συμμετέχουν 10 επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Οι επιχειρήσεις της Ηπείρου θα βρίσκονται στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο της Περιφέρειας, προβάλλοντας τα προϊόντα τους. Εντός του 2022 ακολουθεί η συμμετοχή των ηπειρώτικων εταιρειών τροφίμων στη Hermes Expo στην Αμερική στις 16 Νοεμβρίου, όπου για πρώτη φορά θα βρίσκονται φέτος επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και η Food and Life του Μονάχου στις 30 Νοεμβρίου.



Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία