BACK TO
TOP
Branding

Αναγνώρισε 10 ΠΓΕ αγροτικά προϊόντα από τη Νότια Αμερική η ΕΕ

Η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα προστατεύσει δέκα νέες γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) από την Κολομβία, το Περού και τον Ισημερινό στο πλαίσιο της Πολυμερούς Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Κολομβίας/Εκουαδόρ/Περού.

Untitled-1-copy-9

195
0

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την 9η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου στις 16 Νοεμβρίου στο Κίτο του Ισημερινού. Εκπρόσωποι από την ΕΕ και τις τρεις χώρες των Άνδεων θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία και τη δέσμευσή τους για την προστασία της τοπικής γνώσης και των προϊόντων διατροφής υψηλής ποιότητας, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης μέσω της αναγνώρισης ποιοτικών γεωργικών προϊόντων, των οποίων η ιστορία είναι στενά συνδεδεμένη με συγκεκριμένες περιοχές.

Οι νέοι προστατευόμενοι όροι αναφέρονται σε ένα προϊόν από την Κολομβία, το «Bocadillo Veleño», μια γλυκιά λιχουδιά φτιαγμένη με πολτό γκουάβα και ζαχαροκάλαμο και τυλιγμένη στα φύλλα του τοπικού φυτού bijao. Από τον Ισημερινό, τρεις νέοι όροι προϊόντος θα προστατεύονται: «Café de Galapagos» (κόκκοι καφέ), «Maní De Transkutukú» (ένα φιστίκι που συλλέγεται με το χέρι) και «Pitahaya Amazónica De Palora» (φρούτο). Θα χορηγηθεί επίσης προστασία σε έξι προϊόντα του Περού: «Aceituna de Tacna» (ελιά), «Cacao Amazonas Perú» (κακάο), «Café Machu Picchu-Huadquiña» (κόκκοι καφέ που καλλιεργούνται κοντά στις ιστορικές τοποθεσίες του Machu Picchu), «Café Villa Rica» (κόκκοι καφέ), «Loche de Lambayeque» (φρούτο που χρησιμοποιείται σε γλυκά και αλμυρά παρασκευάσματα) και «Maca Junín Pasco» (φυτικό προϊόν). Αυτά τα δέκα προϊόντα θα προστατεύονται στην ΕΕ από απομιμήσεις και σφετερισμούς.

Η εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Κολομβίας και του Περού εφαρμόζεται προσωρινά από το 2013. Ο Ισημερινός προσχώρησε το 2017. Το γεωργικό εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των τριών χωρών της Κοινότητας των Άνδεων αυξάνεται σταθερά από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας που παρέχει σε κάθε πλευρά προτιμησιακή πρόσβαση στις αντίστοιχες γεωργικές αγορές τους. Σύμφωνα με τη συμφωνία, περισσότερα από 10 GI από τις τρεις χώρες των Άνδεων προστατεύονταν μέχρι τώρα, ενώ καλύπτονται επίσης 116 GI της ΕΕ. Η εμπορική συμφωνία καθιστά δυνατή τη συνέχιση της προστασίας περισσότερων γεωργικών προϊόντων και από τα δύο μέρη. Για να υποβάλετε αίτηση για προστασία, ένα προϊόν πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί στη χώρα του σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση και τις συνήθεις διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, η Επιτροπή Εμπορίου που είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας μπορεί να υπογράψει επίσημα την προσθήκη των προϊόντων στη συμφωνία.

Η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κολομβίας, του Περού και του Ισημερινού. Οι μισές εξαγωγές τους στην ΕΕ είναι αγροτικά προϊόντα και σχεδόν το 15% είναι αλιευτικά προϊόντα. Τα εξαγόμενα αγροτικά προϊόντα αποτελούνται κυρίως από μπανάνες και άλλα φρούτα, λαχανικά, κόκκους κακάο καφέ και κομμένα άνθη.

Η λίστα με τα 10 αναγνωρισμένα προϊόντα ΠΓΕ από την ΕΕ διαθέσιμα παρακάτω:

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία