Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Branding

Η Danone δίνει το παράδειγμα για την αναγεννητική γεωργία

Για τον γαλακτοκομικό κολοσσό, Danone, η αναγεννητική γεωργία δεν αφορά μόνο τη γη, αλλά και την καλή διαβίωση των ζώων, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ευημερία των αγροτών της.

danone_2

52
0

Ο Oliver Verdelet, Αντιπρόεδρος Προμηθειών (CPO) Europe στη Danone, μίλησε για τα προγράμματα αναγεννητικής γεωργίας, τα οποία φορούν τους γαλακτοπαραγωγούς. Ο Verdelet είναι υπεύθυνος όχι μόνο για την προμήθεια γάλακτος, αλλά και για τις ρυθμιστικές πρακτικές.
Λειτουργώντας σε 20 χώρες, με 58.000 αγρότες σε όλο τον κόσμο, η Danone αξιοποιεί την αναγεννητική γεωργία από το 2017. Η αναγεννητική γεωργία της Danone, όπως αναφέρει ο Verdelet, βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την υγεία του εδάφους, την καλή διαβίωση των ζώων και την ευεξία των αγροτών.
Το έδαφος και η γη είναι σημαντικά για τη Danone. Χρειάζεται «μια πολύ ολιστική προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει ολοκληρωτικά το οικοσύστημα. Και αυτό, γιατί τελικά, όλα σχετίζονται με την ανθεκτικότητα».
Η γεωργία αντιπροσωπεύει το 60% του αποτυπώματος άνθρακα της αλυσίδας εφοδιασμού της Danone, με την  παραγωγή γάλατος να αντιπροσωπεύει το 36%, και επομένως είναι ζωτικό να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του (GHG), μέσω της αναγεννητικής γεωργίας.
«Όλα ξεκινούν με τη διαχείριση του κοπαδιού και των ζωοτροφών», είπε ο Verdelet, «και όλα ξεκινούν εξασφαλίζοντας ότι το αγρόκτημα είναι προσοδοφόρο, ότι λειτουργεί με τις βέλτιστες πρακτικές, όσον αφορά στη γεωργία, τις ζωοτροφές και τη διατροφή. Αυτή είναι, λοιπόν, η σφαιρική εικόνα όλων των πραγμάτων».
Η υγιής διαβίωση των ζώων αποτελεί ένα άλλο βασικό μέρος του προγράμματος. Οι προβληματισμοί που αφορούν στην ευεξία των ζώων είναι, παράλληλα, συσχετισμένοι και με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αγροτών, τόνισε ο Verdelet.
«Μερικές φορές, σε αγορές όπως στο Μαρόκο, το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της διαβίωσης των ζώων και της παραγωγικότητας είναι η παροχή αρκετής ποσότητας νερού για να πιούν τα ζώα. Αυτό είναι κάτι πραγματικά πολύ απλό, αλλά ταυτόχρονα και πολύ βασικό. Και εάν αυτό επιτευχθεί, τότε όχι μόνο βελτιώνεται η υγεία και η ευημερία των ζώων, αλλά παράλληλα, αυξάνονται και οι αποδόσεις. Και φυσικά, την αύξηση των αποδόσεων, ακολουθεί και η αύξηση των εσόδων του αγρότη».
Στη συνέχεια, έπεται η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μία από τις κύριες πηγές αερίων του θερμοκηπίου στη γεωργία είναι το μεθάνιο, αλλά η Danone χρησιμοποιεί αναστολείς μεθανίου, σε μέρη όπως το Βέλγιο, μειώνοντας την παραγωγή μεθανίου από τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής της.
Οι αγρότες στο πλαίσιο των προγραμμάτων αναγεννητικής γεωργίας της Danone αξιολογούνται με μια σειρά καρτών βαθμολογίας.
«Έχουμε μείωση των στόχων άνθρακα, που κοινοποιούνται παγκοσμίως. Παρακολουθούμε την υγεία του εδάφους και την ένταση των εκπομπών άνθρακα, άρα και το πόσο εκπέμπει κάθε λίτρο γάλακτος. Οπότε, όλα αυτά παρακολουθούνται σε εθνικό επίπεδο». Υπάρχει επίσης μια κάρτα βαθμολογίας για την καλή διαβίωση των ζώων.

Αλλαγή αγροτικών πρακτικών
Η Danone δραστηριοποιείται στον τομέα της αναγεννητικής γεωργίας σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Βελγίου και του Μαρόκου. Εξαιτίας αυτού, οι γεωργικές πρακτικές διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Σε ορισμένα μέρη, όπως το Μαρόκο, η Danone πρέπει να παρέχει βοήθεια στους αγρότες προσαρμογής στις νέες πρακτικές.
«Τίποτα δεν είναισίγουρο στη διαχείριση αυτής της αλλαγής», είπε ο Verdelet. «Μερικοί αγρότες καλλιεργούν με τον ίδιο τρόπο εδώ και δεκαετίες. Έτσι έμαθαν από τον μπαμπά τους. Σε αυτό το σημείο οι διαχειριστές σχέσεων των αγροκτημάτων καλούνται να βοηθήσουν τον αγρότη να μεταβεί σταδιακά από το ένα επίπεδο στο άλλο, γιατί πραγματικά πρόκειται για μια καινούργια  γεωργική πρακτική».
Η Danone συνεργάζεται με ΜΚΟ για την παραγωγή ενός γεωργικού εγχειριδίου, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες στους αγρότες σχετικά με το πώς εφαρμόζουν πιο αποτελεσματικά τις πρακτικές τους.


Πηγή: foodnavigator.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία