Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Η Γαλλίδα αγρότισσα Julie και το δάνειο που διπλασίασε τη λεβάντα

Ένα πραγματικό παράδειγμα, που προέρχεται από μελέτη περίπτωσης για το πώς λειτουργεί αυτό το χρηματοτικό εργαλείο, έρχεται από τη Γαλλία για την περίοδο 2014-2020

8-9_11

Γιώργος Κοντονής

121
0

«Η Julie είναι µία αγρότισσα 35 χρονών που έχει έδρα στα Ανατολικά Πυρηναία της Γαλλίας και εκµεταλλεύεται µία µικρή έκταση 16 στρεµµάτων γης, όπου παράγει βιολογικά αρωµατικά φυτά. Η ζήτηση για υψηλής ποιότητα πιστοποιηµένα προϊόντα έχει αυξηθεί σηµαντικά και πολύ συχνά δεν µπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Αποφασίζει να αναπτύξει την επιχείρησή της και να διπλασιάσει το µέγεθος της εκµετάλλευσής της. Το δάνειο της επέτρεψε να βελτιώσει σηµαντικά την επιχείρησή της µε επένδυση σε εγκαταστάσεις και εξοπλισµό. Το ύψος του δανείου ήταν 109.000 ευρώ, µε περιόδο αποπληρωµής τα 7 έτη και τη συνολική επένδυση να είναι ύψους 126.000 ευρώ. Τα πλεονεκτήµατα που είχε περιλαµβάνουν επιτόκιο 1,85% αντί για το σύνηθες 2,25% (20% µείωση) και προσωπική εγγύηση µειωµένο στο 20% από το συνηθισµένο 130% που ζήταγε η τράπεζα».

Η αντιστοιχία είναι δύσκολο να γίνει στην Ελλάδα που είναι άλλη η πραγµατικότητα των όρων που εξασφαλίζουν δάνεια οι αγρότες. Άλλωστε το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων δεν θα υποχρεώσει τις τράπεζες µε συγκεκριµένους όρους για το ύψος του επιτοκίου και των εγγυήσεων που θα ζητάνε.

Όσον αφορά τώρα όσους έχουν κάνει αίτηση για επενδυτικό σχέδιο µέσω Σχεδίων Βελτίωσης ή Μεταποίησης, για τη δανειοδότησή τους µέσα από το Ταµείο ισχύουν τα παραπάνω µε µία σηµαντική όµως υποσηµείωση. Θα είναι αντιµέτωποι µε ενδεχόµενη µείωση του ποσού που θα λάβουν από τα Σχέδια Βελτίωσης ή της Μεταποίησης, στα πλαίσια του κανόνα για το Ακαθάριστο Ισοδύναµο Ενίσχυσης. Το ποσό µείωσης θα πρέπει να το δει ο καθένας ξεχωριστά καθώς προκύπτει από πολλές συνιστώσες.

«Παραδοσιακά, οι χρηµατοδοτήσεις στην ΕΕ για τον τοµέα της γεωργίας συνίσταντο σε επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις κάτι το οποίο ισχύει ακόµα και σήµερα διότι κάποιοι τοµείς χρειάζονται τις επιδοτήσεις για να παραµείνουν βιώσιµοι. Όµως τώρα κάνουµε κάτι διαφορετικό. Χρησιµοποιούµε έναν χρηµατοδοτικό µηχανισµό, δάνεια κυρίως, για να µπορέσουµε να υποστηρίξουµε τον τοµέα αυτό. Αυτό το κάνουµε για να ενισχύσουµε τους Έλληνες παραγωγούς και τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις σε όλο το φάσµα των δραστηριοτήτων της αγροτικής δραστηριότητας από την παραγωγή έως και τη διανοµή», επεσήµανε επί του θέµατος ο κ. Τζίλιµπερτ

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία