Η καινοτόµος οικοτεχνία από την πρωτεύουσα του νοµού Πέλλας έχει «παντρέψει» την παράδοση 200 ετών γύρω από τη µεταποίηση νωπών τοπικών φρούτων, µε µια σύγχρονη µατιά ως προς το µάρκετινγκ και τις καταναλωτικές ανάγκες. Χρησιµοποιώντας πρώτες ύλες από τις ιδιόκτητες φυτείες κερασιών και σύκων και αξιοποιώντας συνταγές των παλαιότερων γενεών, η Αναστασία Πασιαλή, νεαρή Μαθηµατικός από την Έδεσσα, έχει αναπτύξει µέχρι στιγµής 9 χειροποίητους κωδικούς από µαρµελάδες, γλυκά του κουταλιού και σιρόπια, µε ή χωρίς ζάχαρη.
«Όλα ξεκίνησαν από µια συνταγή της προγιαγιάς µου για πετιµέζι από σύκο. ∆ιαπίστωσα πως ως προϊόν έχει αρχίσει να εξαφανίζεται από το τραπέζι µας και αποφάσισα να το αναβιώσω», τονίζει στην Agrenda η κ. Πασιαλή και θυµάται πως στη συνέχεια, µέσα από ένα master class που οργανώθηκε πριν τρία χρόνια από το ολλανδικό Orange Grove, η ιδέα της επιλέχθηκε προς υλοποίηση.
Διαβάστε επίσης: Ποιότητα στο ελαιόλαδο δεν είναι πια μόνο η οξύτητα
Η εµπορική λειτουργία της Fruit Stories κατέστη δυνατή το καλοκαίρι του 2019 µε κάποιες παραγγελίες κυρίως από Ελλάδα, και δύο από εξωτερικό. Οι πρώτες ύλες που χρησιµοποιεί έχουν παραχθεί µε ορθές γεωργικές πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον, υπό την επίβλεψη του αδελφού της Γιώργου, µηχανολόγου - µηχανικού, ενώ οι συσκευασίες της είναι 100% ανακυκλώσιµες. Εµπορικά, η στρατηγική που έχει επιλεγεί βασίζεται σε προπαραγγελίες, για να αποφευχθεί η σπατάλη και παράδοση µε µια αποστολή, για µείωση του αποτυπώµατος άνθρακα του logistic. Τα επόµενα βήµατα προβλέπουν παραγωγή προϊόντων τύπου chutney, καθώς και διερεύνηση, σε συνεργασία µε κάποιο ερευνητικό κέντρο, της δυνατότητας αξιοποίησης των κοτσανιών του κερασιού ως ρόφηµα.