BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Προς την προσαρμογή αγροτικής τεχνολογίας στα ελληνικά δεδομένα

Οι προϋποθέσεις, ήτοι η διάθεση, οι πόροι και η τεχνογνωσία, φαίνεται πως υπάρχουν και ότι μπορούν να επιτρέψουν την διασύνδεση του αγροκτηνοτροφικού τομέα με τις νέες τεχνολογίες. Κάτι τέτοιο άλλωστε επιβάλλουν οι εξελίξεις σε άλλες ανταγωνιστικές αγορές που διαμορφώνουν και την ανάγκη  ανάπτυξης αυτού του δρόμου του εκσυγχρονισμού.

satoliastitania

Πέτρος Γκόγκος

7
0

Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα της 1ης Πανηγυρικής Συνεδρίασης «Αγρότης & Τεχνολογία e-νώνονται», που πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019, στο Τιτάνια. Την συνεδρίαση, διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών & Ενώσεων Συνεργασίας Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ),  ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ).

Στο βήμα της συνεδρίασης, τέσσερεις φορείς με βίους παράλληλους σε μεγάλο βαθμό κάθισαν προκειμένου να βάλουν τις βάσεις και το χρονοδιάγραμμα πάνω στα οποία θα πραγματωθεί η επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας. Εκεί βρέθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως από εδώ και πέρα το κρατικό και το κοινοτικό χρήμα «θα πέφτει» κυρίως σε τέτοιες ενέργειες και πολιτικές.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Horizon μέσα από το οποίο αναμένεται να διανεμηθούν περί τα 10 δισ. ευρώ για ανάπτυξη τέτοιων προσπαθειών ενώ ακόμα επανέλαβε την σημασία που θα έχουν οι περιβαλλοντικές υποδομές στο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής στη νέα ΚΑΠ, αναφέροντας ότι «προσανατολίζεται μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού για τον εκσυγχρονισμό της υπαίθρου».

Όπως υποστήριξε, τα βασικά έργα υποδομής στη χώρα έχουν ολοκληρωθεί. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες όμως από εδώ και πέρα προτεραιότητα έχουν οι περιβαλλοντικές υποδομές. «Είναι ακριβές επενδύσεις. Δύσκολα γίνεται απόσβεση σε αυτές μέσα από την εξοικονόμηση για παράδειγμα νερού ή ενέργειας και για αυτό γίνονται με κρατικό χρήμα» εξήγησε. Για τον λόγο αυτό όμως είναι απαραίτητες και οι καλλιεργητικές πρακτικές να βελτιωθούν και να εναρμονιστούν με αυτό το νέο ορθολογικό περιβαλλοντικό πρότυπο που θα υπαγορεύουν οι επενδύσεις αυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο όμως είναι απαραίτητη και η διαμόρφωση ενός μηχανισμού αξιολόγησης τεχνολογιών, αφού μπορεί μεν όλες οι τεχνολογίες να είναι εντυπωσιακές, δεν είναι όμως όλες κατάλληλες και αποδοτικές. Παράλληλα υποστήριξε ότι μέσα από αυτόν τον εκσυγχρονισμό διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στους παραγωγούς να γίνουν ανταγωνιστικοί από άποψη ποιότητας και όχι ποσότητας και κόστους. Επεκτείνονται, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγορές στις οποίες οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την προέλευση και τον τρόπο παραγωγής του φαγητού που φτάνει στο τραπέζι τους. Οι ίδιοι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω για ένα προϊόν που έχει παραχθεί με ορθολογικές και σύγχρονες πρακτικές και όχι ένα προϊόν μαζικής παραγωγής.

Σε αυτό το χαρτοφυλάκιο επιλογών που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες όμως χρειάζεται ένας μεσάζοντας ανάμεσα στις εταιρείες τεχνολογικών και πληροφοριακών συστημάτων και τους παραγωγούς. Την πτυχή αυτή ανέπτυξε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διονύσιος Καλύβας, υποστηρίζοντας πως τον ρόλο αυτόν πρέπει να διεκδικήσει η νέα γενιά γεωπόνων.



Προβληματισμοί και προϋποθέσεις

Στην τοποθέτησή του ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, εξήγησε ότι η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην γεωργία προβληματίζει τους βασικούς πρωταγωνιστές της παγκόσμιας παραγωγής. «Η ενσωμάτωση και η εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών δεν είναι τόσο απλωμένη όσο νομίζουμε» υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως «Στη Γερμανία υπολογίζεται πως η τεχνολογία αυτή ενσωματώνεται στο 10%-30% των εκμεταλλεύσεων, ενώ στις ΗΠΑ δεν ξεπερνά το 40%».

Σύμφωνα με τον κ. Κασίμη, ο οποίος μετέφερε το πνεύμα στο οποίο κινούνται οι πολιτικές ηγεσίες στις Βρυξέλλες, η ψηφιοποίηση προϋποθέτει μια κοινή βάση χαρακτηριστικών σε επίπεδο καλλιέργειας. Παράλληλα είναι απαραίτητη η αξιοποίηση ίδιου τύπου δεδομένων που θα υποστηρίζουν εισαγωγή δεδομένων από διαδικτυακές εφαρμογές, αλλά και κοινές καλλιεργητικές παρεμβάσεις. Για να αποδώσουν αυτά χρειάζονται ενιαία διαρθρωτικά χαρακτηριστικά σε μεγάλου μεγέθους εκμεταλλεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο ο πολυτεμαχισμός της ελληνικής υπαίθρου, η γεωγραφική διαφοροποίηση, το υψηλό κόστος υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, η προβληματική δημογραφική κατάσταση του αγροτικού πληθυσμού, είναι ζητήματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής υπαίθρου, ή παράγοντες πάνω στους οποίους θα πρέπει να προσαρμοστούν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Μάλιστα ο κ. Κασίμης αναφέρθηκε και σε μια μεταβλητή που αν και είναι εδραιωμένη στις υπόλοιπες πτυχές της ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας στις σύγχρονες κοινωνίες, δεν έχει αποτυπωθεί στην συζήτηση που αφορά στον αγροτικό τομέα. Είναι η προστασία των δεδομένων που συλλέγονται και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείρισή τους.  

Αποφασισμένοι να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της υπαίθρου και της διασύνδεσης της παραγωγής με τις τεχνολογίες είναι πάντως οι θεσμικοί εκπρόσωποι των παραγωγών. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς, οι επόμενες κινήσεις των φορέων που διοργάνωσαν αυτήν την 1η Συνεδρίαση είναι η προετοιμασία για μια δυναμική παρουσία στην Agrotica και η διοργάνωση συνεδρίου μέσα στον Μάιο, «προκειμένου να γίνει κτήμα πολλών το έργο μας». Στο μεσοδιάστημα θα γίνουν  αρκετές συναντήσεις ενώ θα σχηματιστούν και ομάδες εργασίας που θα κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ αναμένεται να γίνουν και «εξορμήσεις» σε διάφορα παραγωγικά κέντρα της χώρας ώστε να μπουν στο παιχνίδι πιο άμεσα οι παραγωγοί και οι τοπικές κοινωνίες.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία