BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Φρέσκια προσέγγιση στην κοµπόστα από AgroPhoenix

Νέο αέρα στον τρόπο µε τον οποίο διενεργείται η µεταποίηση φρούτων στην Ελλάδα επιχειρεί να φέρει η εταιρεία AgroPhoenix SA, η οποία ένα χρόνο µετά από την εξαγορά των εργοστασίων χυµοποίησης της Alberta σε Ηµαθία και Πελοπόννησο ετοιµάζεται να εισέλθει δυναµικά και στην επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, αλλά µε µια τελείως διαφορετική προσέγγιση.

34_8

Λεωνίδας Λιάμης

1124
2

Την περίοδο αυτή η νέα επιχείρηση, που έχουν συστήσει οι οικογένειες Σαΐτη (της κονσερβοποιίας Κρόνος) κι Ιωαννίδη (µε µακρά εµπειρία στο χώρο), έχει σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο επενδυτικό project για ανέγερση µιας σύγχρονης µονάδας µεταποίησης φρούτων, στο χωριό Ζερβοχώρι της Νάουσας.

«Η επένδυση ξεκίνησε περίπου στα µέσα του καλοκαιριού του 2019, σε ακίνητο 70 στρεµµάτων της πρώην ΖΑΝΑΕ, όπου κατασκευάζονται νέες εγκαταστάσεις καλυµµένης επιφάνειας 25 στρεµµάτων» ανέφερε στην Agrenda ο Χρήστος Ιωαννίδης, διευθύνων σύµβουλος της AgroPhoenix SA, προσθέτοντας πως «τα κτηριακά θα έχουν ολοκληρωθεί µέσα στον Ιανουάριου του 2020 και τον Φεβρουάριο θα γίνει η τοποθέτηση του µηχανολογικού εξοπλισµού για τις σύγχρονες γραµµές παραγωγής».

Το συνολικό κόστος της επένδυσης, χωρίς να λογίζεται η δαπάνη για την αγορά του ακινήτου, εκτιµάται ότι θα υπερβεί αρκετά τα 10 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από το καλοκαίρι του 2020, σε µια πρώτη χρονιά µε περισσότερο πιλοτικό χαρακτήρα και προετοιµασία για δυναµικό µπάσιµο από τη σεζόν του 2021.

Φιλοδοξία της AgroPhoenix µε τη νέα επένδυση που υλοποιεί είναι να εισάγει στον κλάδο της µεταποίησης φρούτων µια νέα οπτική, που θα την κάνει πιο ελκυστική για τους καταναλωτές και πιο βιώσιµη µε όρους οικονοµικότητας και αειφορίας.

«Θα κάνουµε µεταποίηση φρούτων, αλλά το προϊόν που θα παράγεται δεν θα είναι η κλασσική κοµπόστα όπως τη γνωρίζουµε όλοι. Άλλωστε, το πρώτο κουτί κοµπόστας φρούτου το συναντάµε το 1880 και έκτοτε, µε µικρές παραλλαγές, παραµένει στην ίδια µορφή. ∆εν µπορούµε έτσι να προσελκύσουµε νέους καταναλωτές και ιδίως σε µικρές ηλικίες» µας είπε ο κ. Ιωαννίδης.

Στα σχέδια δίκτυο συµβολαιακής µε βιοκαλλιεργητές

«Οι βιοµηχανίες του κλάδου µέχρι και σήµερα δουλεύουν στο φουλ για τρεις µήνες, για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην των υπόλοιπων εννέα µηνών των έτους. Αυτό το µοντέλο δεν είναι πλέον βιώσιµο. Η πίτα δεν φτάνει και οδηγεί νοµοτελειακά και σε συγκρούσεις µε τους παραγωγούς παρότι είµαστε στην ίδια βάρκα, απλώς τραβάµε διαφορετικά κουπιά», επισηµαίνει ο κ. Ιωαννίδης κι αποκαλύπτει πως στόχος της AgroPhoenix είναι η νέα παραγωγική µονάδα να παράξει καινούρια προϊόντα, που θα της επιτρέπουν να λειτουργεί τουλάχιστον 9-10 µήνες το χρόνο. Χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτοµέρειες για την υφή και τη συσκευασία των σχεδιαζόµενων προϊόντων, ο συνοµιλητής µας αρκείται να πει πως το συµπύρηνο ροδάκινο που θα µεταποιεί το νέο εργοστάσιο αν και θα είναι βασικός πυλώνας των νέων προϊόντων, ως πρώτη ύλη, δεν θα ξεπερνά σε όγκο τους 15.000 τόνους ετησίως. Επεξεργασία θα γίνεται επίσης και σε άλλα φρούτα εποχής που παράγονται στην Ηµαθία, ενώ θα υπάρξουν και συνέργειες µε το τοπικό χυµοποιείο της επιχείρησης.

Σε επόµενο στάδιο -αφού δηλαδή ολοκληρωθούν όλα τα τεστ στο χώρο της µεταποιητικής διαδικασίας και η µονάδα αρχίσει να ρολλάρει όπως την οραµατίζονται οι ιδιοκτήτες της- στόχος είναι να αναπτυχθεί και ένα δίκτυο επιλεγµένων συνεργαζόµενων αγροτών, στη βάση του µοντέλου της συµβολαιακής γεωργίας, οι οποίοι θα καλλιεργούν βιολογικά συγκεκριµένες ποικιλίες φρούτων.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

10-11-2023 16:42Αθηνά παρλακογλου

Καλησπέρα σας σας γράφω από την πλυμηρισμενη Καρδίτσα από ένα μικρό χωριό που λέγεται Αμπελώνα Καρδίτσας η ενορία μας Άγιος Αθανάσιος Αμπελώνας Καρδίτσας θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε αν μπορείτε να μας κάνετε δωρεά Κομπόστες είμαστε 40 οικογένειες εάν μπορείτε βοηθήστε μας σας παρακαλώ σας ευχόμαστε ο Άγιος Αθανάσιος να είναι πάντα δίπλα σας εκ μέρους της ενορίας μας Παρλακογλου Αθηνά το τηλέφωνό μου είναι 698 1039 424 σας ευχαριστώ πολύ

Απάντηση

20-05-2020 14:29Ιωαννίδης τιμοθεος

Τέτοια να γίνονται μπράβο!!!!! Καλές δουλειές!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία