Η συµφωνία µε την εκκαθαρίστρια PQH ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, έχει αρχική ισχύ 5 χρόνια και αφορά ένα ακίνητο που περιλαµβάνει χωράφι 8 στρεµµάτων και κτηριακή υποδοµή 800 τ.µ., εκ των οποίων περίπου 100 τ.µ., γραφεία και τα υπόλοιπα αποθήκες.
Πρόθεση της οργάνωσης είναι να µετασκευάσει το χώρο σε ψυγείο και συσκευαστήριο–µεταποιητήριο, ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος του «Α.Σ. Αιγές», Σάκης Κούσης, τονίζοντας ότι ήδη ξεκίνησαν οι πρόδροµες εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου που παρέµενε ανενεργό από το 2004 όταν ο «Α.Σ. Καπνού» έπαψε να λειτουργεί.
Η ιδέα είναι µέρος της παραγωγής από τα επιτραπέζια σταφύλια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα κυδώνια, τα ακτινίδια, τους λωτούς, τα µήλα και τα καρπούζια που παράγει ο Α.Σ. Αιγές να το µεταποιεί µόνος του, ώστε την προστιθέµενη αξία να την προσπορίζονται τα µέλη του και όχι τρίτοι µεσάζοντες.
Διαβάστε επίσης: Προς υπογραφή οδεύει η απόφαση για κλωνική επιλογή ποικιλιών και υποκειμένων αμπέλου, τι λένε οι ενδιαφερόμενοι
Η βάση θα είναι τα επιτραπέζια σταφύλια crimson seedless, τα οποία εκτείνονται σε έκταση 600 στρεµµάτων, από τα συνολικά περίπου 1.000 στρέµµατα που καλλιεργούν τα 34 µέλη του «Α.Σ. Αιγές» και το πλάνο είναι να παραχθούν µαρµελάδες, γλυκά κουταλιού, φρουτοσαλάτες και καραµελωµένα φρούτα.
Το εγχείρηµα, βέβαια, δεν είναι εύκολο, γιατί απαιτεί επένδυση σοβαρών κεφαλαίων, τα οποία δεν διαθέτει προς ώρας η οργάνωση. «Η δαπάνη για όλα όσα σχεδιάζουµε προϋπολογίζεται σε περίπου 1 έως 1,2 εκατ. ευρώ και εάν δεν ενταχθεί το project σε κάποιο πρόγραµµα, δύσκολα θα προχωρήσει µε ίδιους πόρους», παραδέχεται ο κ. Κούσης, αλλά αποκαλύπτει πως ο «Α.Σ. Αιγές» ήδη κινείται προς την κατεύθυνση αυτή και «ετοιµάζουµε σχετική πρόταση την οποία θα καταθέσουµε έως τις 15 Ιανουαρίου του 2020, σε πρόγραµµα του ΕΣΠΑ, προκειµένου να διεκδικήσουµε χρηµατοδότηση».