BACK TO
TOP
Εταιρικά Νέα

Mε όχημα την έρευνα η Φυτοθρεπτική στην Agrothessaly

Από το 1989, η Φυτοθρεπτική επενδύει σε συνεργασίες με Ακαδημαϊκά ιδρύματα, εξασφαλίζοντας μία πολύτιμη ροή πληροφοριών σχετικών με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της θρέψης των φυτών.

υςρκξσαρυφσ

116
0

Η φιλοσοφία της Φυτοθρεπτικής για πρωτοποριακές και καινοτόμες λύσεις στα ζητήματα θρέψης των καλλιεργειών, είναι προσανατολισμένη στη σύνδεση έρευνας-παραγωγής. Η κατεύθυνση αυτή αποτελεί μονόδρομο για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο πρωτογενής τομέας είναι και ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας.

Η Φυτοθρεπτική συμμετείχε στη φετινή Agrothessaly 2023, στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος INTOMED, PRIMA, ως partner κοινοπραξίας 9 ακαδημαϊκών και βιομηχανικών εταίρων, από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία και την Τυνησία. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο παρευρέθηκε στο stand μας, με την καθηγήτρια κα Καλλιόπη Παπαδοπούλου και 3 διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές.

Το INTOMED αξιοποιώντας (α) τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυτών και ωφέλιμων μικροοργανισμών και (β) φυτικής προέλευσης βιοδραστικά μόρια (μεταβολίτες, πεπτίδια, RNAs), αναπτύσσει καινοτόμα εργαλεία που στοχεύουν στην ενίσχυση της αντοχής σε εχθρούς και παθογόνους μικροοργανισμούς, σημαντικών για τη Μεσόγειο καλλιεργειών. Στόχος είναι η αξιολόγηση στελεχών μικροοργανισμών ως προς την ικανότητά τους να ενισχύουν την αντοχή των καλλιεργειών σε φυτοφάγα αρθρόποδα και παθογόνους μικροοργανισμούς και, δεύτερον, η διερεύνηση των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στους πλέον υποσχόμενους συνδυασμούς μικροοργανισμών- φυτών – εχθρών/ασθενειών.

Στους πιλοτικούς επιδεικτικούς αγρούς, που θα απευθύνονται στους τελικούς χρήστες (αγρότες, ΜΜΕ), θα αξιολογηθούν οι πλέον υποσχόμενοι μικροοργανισμοί και τα φυτικής προέλευσης μόρια. Επιπλέον, το INTOMED θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα νέα προτεινόμενα εργαλεία και θα αναλύσει τον αντίκτυπο της αποδοχής τους. Το INTOMED θα οδηγήσει στην παραγωγή νέας γνώσης σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις φυτών-μικροοργανισμών-εχθρών/ασθενειών και θα αναπτύξει καινοτόμα εργαλεία για την πρόληψη πληθυσμιακών εξάρσεων οικονομικά σημαντικών εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών στη Μεσόγειο.

Στα πλαίσια της έκθεσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των εργαλείων μελέτης του προγράμματος, που είχαμε από την εφαρμογή τους στο πεδίο. Ταυτόχρονα οι τελικοί χρήστες – παραγωγοί, ενημερώθηκαν για τις τεχνολογίες, τις μεθόδους εφαρμογής και τη χρησιμότητά τους, όχι μόνο ως προς τη βελτίωση του γεωργικού εισοδήματος, αλλά και ως προς τον αειφόρο χαρακτήρα τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία