Η συνεργασία συγκεντρώνει την τεχνογνωσία της Provivi σε λύσεις φυτοπροστασίας που βασίζονται σε φερομόνες με την παγκόσμια εμβέλεια και τις δυνατότητες ανάπτυξης της Syngenta. Οι δύο νέες λύσεις φερομόνης θα βοηθήσουν τους αγρότες να διαχειριστούν τα καταστροφικά παράσιτα, και συγκεκριμένα το Scirpophaga incertulas - κίτρινος βλαστοτρύτης (YSB) που πλήττει καλλιέργειες στην Ινδία και την Ινδονησία και το Spodoptera frugiperda – Λαφύγμα (FAW) στην Ταϊλάνδη.
Το YSB Eco-Dispenser για την Ινδία και την Ινδονησία και το FAW Eco-Granules για την Ταϊλάνδη θα είναι διαθέσιμα στους αγρότες από το 2026. Οι νέες αυτές συνθέσεις προϊόντων, είναι κατασκευασμένες από βιοαποδομήσιμα υλικά, προσφέροντας βελτιωμένη περιβαλλοντική βιωσιμότητα συνάμα με αποτελεσματικότερη και μεγαλύτερης διάρκειας αποτελεσματικότητα.
Οι φερομόνες, φυσικές ενώσεις σηματοδότησης, διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των παρασίτων. Δρουν παρεμβαίνοντας στις συμπεριφορές ζευγαρώματος των παρασίτων, αποτρέποντας έτσι την αναπαραγωγή τους. Δεδομένου ότι είναι μη τοξικές και ειδικές για συγκεκριμένα είδη, οι φερομόνες δεν βλάπτουν τους οργανισμούς που αποτελούν μηδενική απειλή, συμβάλλοντας επομένως στη διατήρηση της ποικιλομορφίας και της αφθονίας των ωφέλιμων εντόμων και επικονιαστών.
Οι μεγάλες απειλές: YSB και FAW
Τα παράσιτα Scirpophaga incertulas (κίτρινος βλαστοτρύτης - YSB) και Spodoptera frugiperda (Λαφύγμα - FAW) είναι δύο από τα πιο καταστροφικά παράσιτα στη γεωργία, απειλώντας μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών σε πολλές χώρες. Αυτά δεν επηρεάζουν μόνο τις αποδόσεις των καλλιεργειών αλλά και τα προς το ζην των αγροτών, καθώς και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Στην Ασία, το YSB είναι το κυρίαρχο παράσιτο του ρυζιού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης του φυτού, με αποτέλεσμα καλλιέργειες με «νεκρές καρδιές» και «λευκά ωτία» – συμπτώματα ξεραμένων κεντρικών βλαστών και φθαρμένων ή απλήρωτων κόκκων, οδηγώντας σε σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις.
Το FAW, αν και συχνά αναφέρεται ως σκουλήκι, είναι στην πραγματικότητα μια κάμπια με καταστροφικές ικανότητες και ταχεία εξάπλωση. Από την ανακάλυψή του στην Ταϊλάνδη στα τέλη του 2018, οι αγρότες στη χώρα είδαν τις αποδόσεις να μειώνονται έως και 40% για το καλαμπόκι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ζημιά ήταν τόσο σοβαρή που οι αγρότες αναγκάστηκαν να καταστρέψουν ολόκληρα χωράφια.
Στο παρελθόν, οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν για την εισαγωγή της τεχνολογίας NELVIUM® στην Ινδονησία, που βασίζεται στη φερομόνη για τον έλεγχο της κατηγορίας εντόμων που τρέφονται με την εσωτερική σάρκα των βλαστών φυτών.
Ο Jonathan Brown, Global Head of Biologicals and Seedcare στη Syngenta, ανέφερε: «Οι αγρότες χρειάζονται λύσεις που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πίεση των παρασίτων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα στα κτήματά τους, ιδιαίτερα καθώς οι απειλές παρασίτων εξελίσσονται με την κλιματική αλλαγή. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με την Provivi για να παραδώσουμε την επόμενη γενιά βιοελέγχων που βασίζονται σε φερομόνες, οι οποίες στοχεύουν στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες».
Από την πλευρά της Provivi, ο Pedro Coelho, Chief Business Officer, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη συνέχιση της συνεργασίας: «Οι λύσεις με βάση τις φερομόνες είναι μη τοξικές και ειδικές για τα είδη, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα και διατηρώντας τα ωφέλιμα έντομα και τους επικονιαστές. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε ξανά με τη Syngenta για να διευρύνουμε τις λύσεις που βασίζονται σε φερομόνες, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στους αγρότες στην Ασία».