BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Στο μουσείο των αρχαιοτήτων το μοντέλο ζωνών ΠΟΠ

Δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών για σταθερή ποιότητα προϊόντων αλλά και να συγχρονιστεί με τους ραγδαίους βηματισμούς της επιστήμης το μοντέλο των ζωνών και των ΠΟΠ, υποστηρίζει η εγχώρια επιστημονική κοινότητα.

01_36

Πέτρος Γκόγκος

37
0

Με αιχμή την έρευνα που εκπονούν τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Καθηγητή Διονύσιο Καλύβα στον αμπελώνα της Νεμέας αναμένεται στο προσεχές μέλλον να αλλάξουν οι ισορροπίες τόσο στην καλλιεργητική ζώνη της περιοχής όσο και σε υπόλοιπες ζώνες και καλλιέργειες.

Η γεωργία έχει ψηφιακά συστήµατα και πρέπει γρήγορα να τα χρησιµοποιήσει, σύµφωνα µε τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ∆ιονύση Καλύβα, διοργανωτή του 3ου Συνεδρίου Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστηµάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον, που ξεκίνησε στις 11 ∆εκεµβρίου. Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε μια ενδιαφέρουσα έρευνα που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις ζώνες ΠΟΠ.

Με την συλλογή χιλιάδων δεδομένων χαρτογραφήθηκε τα τελευταία χρόνια κάθε εκατοστό εδάφους στην περιοχή 300.000 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή της Νεμέας. Μαζί μπήκαν στους σκληρούς δίσκους των ερευνητών μετεωρολογικά δεδομένα από 13 σταθμούς, δορυφορικές αναλύσεις και πολλά ακόμη δεδομένα όπως και το μικροβιακό φορτίο του εδάφους και φάνηκε τελικά ότι η ζώνη δεν είναι ένα ενιαίο σημείο. Ενδεικτικά, στην ίδια ζώνη σε δυο διαφορετικά σημεία καταγράφονται διαφορές στην θερμοκρασία μέχρι 10 βαθμών Κελσίου. Μάλιστα, με ακρίβεια γραμμής φύτευσης διαφαίνεται ακόμη το διαφορετικό αποτύπωμα του χώματος στο κρασί κατά την ζύμωση.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ερευνητές θεωρούν ότι το μοντέλο των ζωνών, «έτσι όπως το βιώσαμε από την δεκαετία του 1990 ως μια διαδικασία πιστοποίησης είναι ξεπερασμένο», σύμφωνα με την Ευθυμία Τσακαλίδου, Καθηγήτρια Επιστήμης Τροφίμων στο ΓΠΑ, η οποία συμμετείχε με την ομάδα της στο επιστημονικό έργο τεραστίων διαστάσεων το οποίο υλοποιείται με βάση τα πρότυπα που θεμελίωσε ανάλογη έρευνα στην Καλιφόρνια από το Πανεπιστήμιο UC Davis.

Ας σημειωθεί βέβαια ότι αυτά είναι τα πρώτα ευρήματα με τους ερευνητές να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να πάνε ένα βήμα παραπέρα την έρευνα και με την δέσμευση να παραδώσουν έναν ολόκληρο σέρβερ με δεδομένα στον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας μετά το πέρας της διαδικασίας.

Αυτό που επικαλούνται οι ερευνητές, είναι η «τρύπα» που παρουσίασε το μοντέλο των ΠΟΠ, δηλαδή η όλη προσπάθεια να πουληθεί ένα αγροτικό προϊόν με προστιθέμενη αξία λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν εκεί που παράχθηκε και το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα στο ράφι.  Αυτό έγινε είτε με αθέμιτες πρακτικές που «εισάγουν» εντός ζώνης πρώτη ύλη, είτε με την αδυναμία υποζωνών να παράξουν σύμφωνα με τα πρότυπα της ευρύτερης ζώνης.

« Η έρευνα αυτή δεν γίνεται από επιστημονικό ενδιαφέρον μόνο» αναφέρει η κα. Τσακαλίδου, «προσπαθούμε να αναδείξουμε ένα εργαλείο διαπίστευσης της προέλευσης και πιστοποίησής της, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί ο παραγωγός να πει με σιγουριά αυτό είναι το προϊόν μου». Κάπως έτσι ξεπερνιούνται προβλήματα πιστοποίησης του παρελθόντος, ενώ παράλληλα  ορίζεται ένα νέο οργανοληπτικό αποτύπωμα στο τελικό προϊόν το οποίο μπορεί να ανανεώσει και να ενισχύσει το εμπορικό ενδιαφέρον για αυτό.

 

Το ΓΠΑ υπηρετεί την μετάβαση στην ψηφιακή χωρική τεχνολογία

Τα Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα, καθώς και γενικότερα η χωρική ανάλυση συντελούν στη δημιουργία μιας πράσινης οικονομίας και μιας βιώσιμης ανάπτυξης με έμφαση στην προστασία του Περιβάλλοντος, στρατηγικές που υιοθετούνται από ολοένα και περισσότερες εταιρείες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ειδική Συνεδρία με θέμα «Ψηφιακή Γεωργία (χωρικά καθορισμένη): Εκπαίδευση και Ανάγκες της Αγοράς Εργασίας» θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου.

 

Τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν επιστημονικές προφορικές ανακοινώσεις που άπτονται των θεμάτων:

Εδαφικοί και Υδατικοί Πόροι – Αξιολόγηση Γαιών

Web-GIS, Cloud Services, Δορυφορικά Δεδομένα – Ανάπτυξη Εφαρμογών

Προστασία Ζωικής - Φυτικής Παραγωγής (Εχθροί - Ασθένειες – Παθήσεις)

Χωρική Ψηφιακή Διαχείριση Αγροκτήματος

Χωρική Ανάλυση – Spatial DSS

Αστικό - Περιαστικό Πράσινο

Φυσικοί Κίνδυνοι – Φυσικές Καταστροφές, αναρτημένες ανακοινώσεις (Poster), καθώς και εκπαιδευτικά εργαστήρια (Workshops).

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία