Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Πιστοποίηση ποιότητας για το σκόρδο eNtopioPlatikampou

Ανώτερης ποιότητας και με τη… βούλα είναι πλέον το σκόρδο Πλατυκάμπου. Από την Τρίτη 30 Μαρτίου ο τοπικός Αγροτικός Συνεταιρισμός είναι πιστοποιημένος με το σήμα πιστοποίησης AFQ για το σκόρδο με την ονομασία eNtopioPlatikampou.

101695650_985170925233781_2683574469384994816_n

Λεωνίδας Λιάμης

85
0

Το προϊόν υποβλήθηκε στα αυστηρά πρωτόκολλα του κανονισμού AFQ και απέσπασε την ανώτερη βαθμολογία που δίνει το σήμα, δηλαδή 20.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης, ο καθηγητής στο τμήμα Βιοχημείας και ιδρυτής της FoodOxys, Δημήτρης Κουρέτας σχολίασε σχετικά πως «στις μέρες μας, η αντικειμενική αξιολόγηση της γνησιότητας των τροφίμων είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς οι καταναλωτές έρχονται σε καθημερινή επαφή με μία ποικιλία τροφίμων από όλο τον κόσμο κι έχουν αυξημένη ευαισθησία στην αναζήτηση προϊόντων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας. Αυτό κάναμε σήμερα πιστοποιώντας τα σκόρδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου το οποίο και έλαβε το άριστα του συστήματος ποιότητας που έχουμε δημιουργήσει».

Το σύστημα ποιότητας AFQ δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι και «διαφορετικό», καθώς εξετάζει ποιοτικούς δείκτες που μπορεί να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Σήμερα, τα αγροτικά προϊόντα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα προκειμένου να διασφαλίζεται ότι ακολουθούνται ορθές γεωργικές πρακτικές σε θέματα καλλιέργειας, φυτοπροστασίας, συγκομιδής και διάθεσης. Η πιστοποίηση συνιστά ένα πρώτο βήμα για την διαφοροποίηση μιας επιχείρησης και των προϊόντων της ή ενός αγροτικού προϊόντος έναντι του ανταγωνισμού. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές της Foodoxys, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν και επιλέγουν προϊόντα τα οποία έχουν υποβληθεί και έχουν αποκτήσει πιστοποίηση σε διάφορους τομείς όπως: ποιότητας, GMOfree, Bio, vegan κ.α. Αφουγκραζόμενες την ανάγκη αυτή των καταναλωτών, ορισμένες βιομηχανίες μεταποίησης δεν αρκούνται πια μόνο στα πιστοποιητικά των προμηθευτών τους, αλλά προχωρούν στην έκδοση δικών τους απαιτήσεων μέσω ιδιωτικών πρωτοκόλλων, στα οποία «επιβάλλεται» να προσαρμοστούν οι προμηθευτές. Πρωτόκολλα που δίνουν έμφαση στο σημείο παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, στο χωράφι και στον υπεύθυνο καλλιέργειας, στον παραγωγό και φυσικά στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.

Το AFQ φιλοδοξεί να είναι η ελληνική και ποιοτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις και η αρχή γίνεται με τα σκόρδα του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.

«Το ζητούμενο για την ελληνική αγροτική παραγωγή είναι να βελτιώσει και να κατοχυρώσει την ποιότητά της, ώστε οι αγρότες να μην πουλούν τα προϊόντα τους μισοτιμής, ενώ οι εταιρείες τα πουλούν χρυσάφι. Όταν ο κόσμος και η περιοχή μας κατακλύζονται από μη ελεγμένα προϊόντα, το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας –που είναι ξεχωριστή σε βιοποικιλότητα– πρέπει να είναι η ποιότητα και η ανάδειξη της προέλευσης. Έτσι ώστε τα αγροτικά προϊόντα να παίρνουν προστιθέμενη αξία και αυτό κάνουμε πιστοποιώντας τα σκόρδα του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου», τονίζει ο κ. Κουρέτας.

Ο Πρόεδρος του Α.Σ. Πλατυκάμπου, Ιωάννης Κουκούτσης, από την πλευρά του τόνισε πως «Χαιρετίζουμε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την Ομάδα Σκόρδου του Συνεταιρισμού. Η καλλιέργεια του σκόρδου στην περιοχή του Πλατυκάμπου είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως γνωστή ήταν και η άριστη ποιότητα του. Αυτό όμως από μόνο του δεν ήταν αρκετό για να έχει το προϊόν μας  τη θέση που του αξίζει. Στην εποχή που ζούμε, ανάμεσα σε πλήθος ομοειδών προϊόντων που κατακλύζουν την αγορά, προέκυψε ως αναγκαιότητα η απόδειξη της ποιότητας του σκόρδου Πλατυκάμπου. Αυτό κατέστη δυνατό με το σύστημαποιότητας AFQ! Πλέον το eNtopio σκόρδο Πλατυκάμπου έχει όνομα και μετρήσιμα στο εργαστήριο συγκριτικά πλεονεκτήματα. Νέοι ορίζοντες ανοίγονται μπροστά μας, σε μια εποχή που οι παραδοσιακές «δυναμικές» καλλιέργειες έχουν πέσει σε τέλμα. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τις θερμές ευχαριστίες του Πλατυκάμπου στον καθηγητή κ. Κουρέτα και στην ομάδα του, για τη σπουδαία αυτή δωρεά, που δίνει ώθηση σε ένα παραδοσιακό τοπικό προϊόν σε περιόδους έντονης οικονομικής δυσπραγίας».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία