BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Eκκρεμεί η προσφυγή για διεθνή καταχώριση του σήματος MASTIHACARE της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Σε εκκρεμότητα ενώπιον του Ευρωδικαστηρίου βρίσκεται η υπόθεση της προσφυγής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κατά Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕUIPO) για την διεθνή καταχώρηση με ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση του λεκτικού σήματος «MASTIHACARE».

190313163450_mastich

70
0

Επί του παρόντος, ο συνεταιρισμός πρόσβαλε την απόφαση της 25ης Νοεμβρίου 2019 ενώπιον του ΓΔΕΕ, επικαλούμενος την παράβαση του κανονισμού για το σήμα της ΕΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση της 25ης Νοεμβρίου 2019 το εν λόγω σήμα MASTIHACARE που αποτελείται από τα λεκτικά στοιχεία «mastiha» και «care» έχει περιγραφικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να τύχει προστασίας ως διεθνής καταχώριση με ισχύ στην ΕΕ βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1001 για το σήμα της ΕΕ.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση για την διεξαγωγή της επ’ ακροατηρίου συζήτησης στην υπόθεση T-60/20 Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου κατά Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕUIPO) (MASTIHACARE)

«Διεθνής καταχώριση με ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λεκτικό σήμα MASTIHACARE»

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2017, ο συνεταιρισμός Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου κατέθεσε ενώπιον του EUIPO αίτηση επέκτασης της προστασίας διεθνούς καταχώρισης στην ΕΕ (λεκτικό σήμα «MASTIHACARE»). Όλα τα προϊόντα για τα οποία ζητήθηκε η καταχώριση περιέχουν μαστίχα Χίου και υπάγονται στην κλάση 3, κατά την έννοια του Διακανονισμού της Νίκαιας για τη διεθνή ταξινόμηση των προϊόντων και των υπηρεσιών με σκοπό την καταχώριση των σημάτων, όπως είδη αρωματοποιίας, κοσμητικά, είδη κόμμωσης, αιθέρια έλαια κ.ά.

Toν Φεβρουάριο του 2019, η εξετάστρια του EUIPO απέρριψε την αίτηση, θεωρώντας ότι το εν λόγω σημείο δεν είχε αποκτήσει διακριτικό χαρακτήρα διά της χρήσης. Τον Μάρτιο του 2019, ο συνεταιρισμός άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης αυτής.

Στις 25 Νοεμβρίου 2019, το πρώτο τμήμα προσφυγών του EUIPO απέρριψε την προσφυγή (προσβαλλόμενη απόφαση), κρίνοντας ότι:

  • τα προϊόντα τα οποία αφορά το σήμα απευθύνονταν στον μέσο Έλληνα και αγγλόφωνο καταναλωτή.
  • το εν λόγω σήμα που αποτελείται από τα λεκτικά στοιχεία «mastiha» και «care» έχει περιγραφικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να τύχει προστασίας ως διεθνής καταχώριση με ισχύ στην ΕΕ βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1001 για το σήμα της ΕΕ.
  • δεδομένου ότι το σημείο αναφερόταν σε χαρακτηριστικά των προϊόντων, στερείται διακριτικού χαρακτήρα.
  • τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε προσκομίσει ο συνεταιρισμός δεν αποδεικνύουν ότι το σήμα έχει αποκτήσει διακριτικό χαρακτήρα διά της χρήσης.

Επί του παρόντος, ο συνεταιρισμός πρόσβαλε την απόφαση της 25ης Νοεμβρίου 2019 ενώπιον του ΓΔΕΕ, επικαλούμενος την παράβαση του κανονισμού για το σήμα της ΕΕ. Πρώτον, προσάπτει στο τμήμα προσφυγών ότι εσφαλμένα έκρινε ότι το επίμαχο σήμα είναι περιγραφικό και στερείται διακριτικού χαρακτήρα. Δεύτερον, υποστηρίζει ότι το τμήμα αυτό δεν αιτιολόγησε επαρκώς την απόφασή του.

Η υπόθεση τελεί υπό διάσκεψη. Η απόφαση θα εκδοθεί αργότερα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία