BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Την υπεραξία των ΠΟΠ αποζητά το πεπόνι «Χρυσή Κεφαλή»

Είναι το πεπόνι ελληνικής παραγωγής που µπορείς να βρεις ακόµη και πάνω στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, γι’ αυτό και του έχουν προσάψει τον τίτλο «χειµωνιάτικο».

29__1_

Λεωνίδας Λιάμης

130
0

Είναι το πεπόνι ελληνικής παραγωγής που µπορείς να βρεις ακόµη και πάνω στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, γι’ αυτό και του έχουν προσάψει τον τίτλο «χειµωνιάτικο». Καλλιεργείται στο Τυχερό Έβρου κι έως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ήταν τόσο εκτεταµένα τα µποστάνια του στην περιοχή, ώστε την περίοδο συγκοµιδής, τα βαγόνια των τρένων, όπως λέει η παράδοση, έφευγαν κάθε µέρα µε 300 τόνους, έχοντας προορισµό την Αθήνα και τη Γερµανία.

Περίπου έναν αιώνα µετά, το πεπόνι ποικιλίας «Χρυσή Κεφαλή», όπως ονοµάζεται, αν και σε ελάχιστες, συγκριτικά µε το ένδοξο παρελθόν του, καλλιεργούµενες εκτάσεις σήµερα, ετοιµάζεται για ένα νέο… ταξίδι. Αυτή τη φορά προορισµός είναι οι Βρυξέλλες, µε στόχο να κατοχυρωθεί ως προϊόν Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). «Μέσα στον Ιούλιο θα ολοκληρωθεί η εξέταση του φακέλου κι εφόσον όλα εξελιχθούν οµαλά, προς το τέλος Αυγούστου ευελπιστούµε πως θα προωθηθεί στις Βρυξέλλες για τελικό έλεγχο και την έγκριση της κατοχύρωσή του ως προϊόν ΠΟΠ», εξήγησε στην Agrenda ο Πασχάλης Παπαδάκης, πρώην αναπληρωτής προϊστάµενος της ∆ΑΟΚ Έβρου, ο οποίος πρωτοστατεί στη σύνταξη και υποβολή του φακέλου για τη «Χρυσή Κεφαλή». Σύµφωνα µε τον έµπειρο συνοµιλητή µας, πρόκειται για µια ποικιλία πεπονιού που δεν ευδοκιµεί καλά σε καµία άλλη περιοχή που δοκιµάστηκε, είναι γλυκό και µε σάρκα που δεν µαλακώνει, ενώ λόγω οψιµότητας βγαίνει εµπορικά στην αγορά, χωρίς ανταγωνισµό.

Σήµερα στην ευρύτερη περιοχή του Τυχερού, όπως µας διευκρίνισε ο γεωπόνος της ∆ΑΟΚ Έβρου και παραγωγός Ευάγγελος ∆έδογλου, καλλιεργούνται γύρω στα 600-700 στρέµµατα και είναι περίπου 20% πιο πολλά από πέρυσι. Οι αποδόσεις κυµαίνονται κατά µέσο όρο 1,5 µε 2 τόνους το στρέµµα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις φτάνουν και τους 3 τόνους, ενώ το κόστος παραγωγής εκτιµάται σε 150 ευρώ το στρέµµα. Όσο για την τιµή του, στη χονδρική το στήσιµο είναι στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ κάποιες ποσότητες πάνε και Θεσσαλονίκη και Αθήνα.                        

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία