BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Πολλές διατυπώσεις, οριακή τιμή για τις ελιές Χαλκιδικής

Με ανοικτές τιµές άρχισε να παραλαµβάνει πράσινες ελιές Χαλκιδικής η µεταποιητική βιοµηχανία, διαρρέοντας, ταυτόχρονα, πληροφορίες πως η φετινή παραγωγή θα είναι µεγάλη και ως εκ τούτου όσοι καρποί είναι χαλαζοχτυπηµένοι -η πλειονότητα δηλαδή- θα πληρωθούν µε χαµηλή τιµή.

ΚΥ2-Elies-xalkidikis

Λεωνίδας Λιάμης

102
3

Το στίγµα των προθέσεων του κλάδου, παρότι οι µεγάλοι «παίκτες» της µεταποίησης, τουλάχιστον µέχρι τη στιγµή που γραφόταν το ρεπορτάζ, δεν είχαν «ανοίξει τα χαρτιά τους», το έδωσε η «Ελιές Σιθωνίας ΑΕ». Η εν λόγω εταιρεία, την περασµένη Πέµπτη κυκλοφόρησε τιµοκατάλογο µε τιµή 1,50 ευρώ το κιλό για την πρώτη κατηγορία των 110 τεµαχίων, ξεκινώντας από 0,65 ευρώ για τα 180 έως και 200 τεµάχια και µάλιστα µε την επισήµανση πως θα πληρώσει τοις µετρητοίς, ωστόσο ζητά να πάρει µόνο «καθαρή» ελιά και αφήνει απ’ έξω όλα τα χαλαζοχτυπηµένα.

Την ίδια στιγµή µέσω του δικτύου των µεσιτών που διατηρεί στα χωριά της Χαλκιδικής, η µεταποιητική βιοµηχανία διαρρέει διάφορα σενάρια για το τί θα ισχύσει τελικώς τιµολογιακά για τις χτυπηµένες ελιές. Ένα από αυτά, µιλά για maximum 70 λεπτά το κιλό για το προϊόν που είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και όσο αυτή επιδεινώνεται, κλιµακωτά θα πέφτει προς τα κάτω η τιµή, ανά πέντε ή δέκα λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε τις πληροφορίες.

Με εκτίµηση για τα ποσοστά των σηµαδεµένων στην εκκαθάριση

Αντίστοιχα, ένα δεύτερο σενάριο θέλει για τη σοδειά του παραγωγού, όταν αυτή παραδίδεται, να γίνεται µια εκτίµηση για το ποσοστό των σηµαδεµένων (π.χ. 30%) και στην εκκαθάριση το συγκεκριµένο ποσοστό να αφαιρεθεί είτε από την τιµή (π.χ. χαλαζοχτυπηµένη της κατηγορίας των 110 τεµαχίων, αν η τιµή για την ποιοτική «καθίσει» στα 1,50 ευρώ το κιλό, να πληρωθεί µειωµένη κατά 30%, στα 1,05 ευρώ το κιλό), είτε από την ποσότητα (π.χ. σε σοδειά 10 τόνων, να πληρωθεί για 7 τόνους).

 

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

23-09-2019 14:03Κωστας

Ότι να ναι..σε άλλο δημοσίευμα έλεγαν 80% ζημιά για Χαλκιδικής.. Τώρα λένε Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες σε καλή ποιότητα.. Δηλαδή τι να πιστέψουμε..καμια Αλήθεια θα ακούσουμε?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

23-09-2019 06:54Γεωργια Ζερβα

Γεια σας! Τελικά έχουν βγει τιμές η ακόμα υποθέσεις; Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουμε στην Αρκαδία να μαζεύουμε πράσινες χονδροελιες κ η τιμή η δίκη μας έχει άμεση σύνδεση με τις Χαλκιδικής . Οριστικά νούμερα ποτέ θα βγουν ; Διαβάζουμε 1,50 ... 1,10 ... κ μετά μεγάλη πτώση στα ψιλά. Θα ήθελα μια ενημέρωση ! Ευχαριστώ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία