BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Όσο πουλάνε ας αγοράζουν οι εκκοκκιστές

Περί τα 4,5 σεντς πάνω από την επίσηµη διεθνή χρηµατιστηριακή τιµή κλείνουν πράξεις αυτές τις µέρες οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, πράγµα που σηµαίνει ότι υπάρχει ανάλογο έδαφος και για τις τιµές παραγωγού. Τα 44 λεπτά το κιλό για το σύσπορο είναι η τιµή την οποία µε άνεση δύνανται να καταβάλουν οι εκκοκκιστές για το σύσπορο, κάτι που στην πραγµατικότητα τολµούν µόνο οι µικρές σχετικά εκκοκκιστικές επιχειρήσεις.

Vamvaki-pin_2

Ελένη Δούσκα

9
0

Άλλωστε, οι ενδείξεις προδιαγράφουν µικρή έστω περαιτέρω άνοδο στη διεθνή χρηµατιστηριακή αγορά, η οποία εύκολα θα διασπάσει ανοδικά το εύρος τιµών στο οποίο κινείται τελευταία το βαµβάκι. Ήδη έγιναν κάποιες µικρές πωλήσεις περί τα 66 σεντς ανά λίµπρα, που αντιστοιχούν σε 1,32 ευρώ το κιλό για το εκκοκκισµένο και την τιµή για τα ανοιχτά συµβόλαια σύσπορου στα 44 λεπτά το κιλό. Σηµειωτέον ότι υπάρχει ζήτηση και από την Τουρκία σε αυτά τα επίπεδα, που αναµένεται να σπρώξει και καλύτερες συµφωνίες για τους εκκοκκιστές.

«Άρχισαν να κλείνουν φορτία εκκοκκισµένου µε 1,35 ευρώ το κιλό, οπότε πιστεύουµε ότι θα πάρουµε κι εµείς παραπάνω µετά», αναφέρει στην Agrenda παραγωγός βαµβακιού από τον κάµπο του Κιλελέρ.

Κάπου εκεί στην ανοιχτή τιµή και την «καλή θέληση» των εκκοκκιστών βασίζουν την ελπίδα τους οι παραγωγοί να πληρωθούν και την ποιότητα, καθώς ακόµη θεσµικά δεν κινείται φύλλο ώστε να υπάρξει κάποια ρύθµιση που να πληρώνει παραπάνω τις καλές αποδόσεις σε micronaire, µήκος ίνας κτλ. Και µπορεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης να κάλεσε τους εκκοκκιστές να ανταµείψουν τους παραγωγούς µε ποιοτικό προϊόν, ωστόσο ακόµα δεν υπάρχει πλαίσιο που να εξασφαλίζει κάτι τέτοιο.

Μάλιστα σε πρόσφατη συνάντησή του µε εκπροσώπους της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Βάµβακος τους ζήτησε να καταβάλλουν δίκαιη τιµή που θα εµπεριέχει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία διαθέτει το ελληνικό βαµβάκι.

Μέσα σε όλη την αναταραχή, οι αγορές φαίνεται πως περιµένουν µε ανυποµονησία την έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωµένων Πολιτειών Αµερικής που θα δηµοσιευθεί την επόµενη εβδοµάδα. 

Να σηµειωθεί, τέλος, ότι η τιµή των συµβολαίων µελλοντικής εκπλήρωσης του ICE για το µήνα ∆εκέµβριο έφτασε την Πέµπτη 3 Οκτωβρίου στα 62,87 σεντς του δολαρίου, σηµειώνοντας τη µεγαλύτερη τιµή από τις 31 Ιουλίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία