BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Αντιική η νέα έκθεση USDA για τα αγροτικά εµπορεύµατα

Ξεκολλά τα µυαλά των αγορών από την εµµονή του κορωναϊού που βούλιαξε το προηγούµενο διάστηµα τις τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων η νέα έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας, η οποία µε µετριοπαθείς αλλαγές σε σχέση µε τα θετικά δεδοµένα της έκθεσης του Ιανουαρίου, βάζει και πάλι τις αγορές στη ρουτίνα αξιολόγησης των θεµελιωδών χωρίς επιδηµιολογικά φίλτρα.

USDA-Building

Πέτρος Γκόγκος

12
0

Πιο ισχυρές εµφανίζονται οι αγορές αγροτικών εµπορευµάτων έπειτα από τη δηµοσίευση της τελευταίας έκθεσης προσφοράς και ζήτησης του USDA για τον Φεβρουάριο, ειδικά στις περιπτώσεις σιτηρών, καλαµποκιού και σόγιας. Το τελευταίο διάστηµα η αγορά γνώρισε ανησυχητικές διορθώσεις λόγω του κοροναϊού που ξεκίνησε από την Κίνα, ενώ η νέα έκθεση του USDA δείχνει να αγνοεί τα πρότερα µηνύµατα της αγοράς, καταγράφοντας µόνο µια µείωση της κατανάλωσης βάµβακος στην Κίνα περί τα 1 εκατ. δεµάτια, λόγω της επιδηµίας. Η χρηµατιστηριακή τιµή βάµβακος έχει απολέσει τη βάση των 90 σεντς.

Οι εκτιμήσεις για το βαµβάκι παραµένουν σχετικά αµετάβλητες, εκτός από µια µείωση της µέσης ετήσιας τιµής παραγωγού κατά 1 σεντς, στα 62 σεντς, χαµηλότερα κατά 8,3 σεντς από το 2018-2019. Οι παγκόσµιες προβλέψεις για το προϊόν περιλαµβάνουν αύξηση 2,5 εκατ. δεµατίων των αποθεµάτων λόγω µεγαλύτερης παραγωγής και µικρότερης κατανάλωσης. Η µείωση της αναµενόµενης κατανάλωσης από την Κίνα είναι η µεγαλύτερη αλλαγή του µήνα: η κατανάλωση είναι χαµηλότερη παρά τη θετική επίδραση της συµφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, λόγω εν µέρει των αρνητικών οικονοµικών επιπτώσεων του κοροναϊού.

Οι εκτιμήσεις αυτές όµως έρχονται σε αντίθεση µε την πρόσφατη προσέγγιση της ICAC, η οποία αναφέρει ότι την περίοδο 2019-2020 το παγκόσµιο εµπόριο βαµβακιού αναµένεται να αυξηθεί κατά 2%, φθάνοντας τα 9,4 εκατ. τόνους. Παράλληλα η ICAC εκτιµά πως η παραγωγή αναµένεται να µειωθεί σε µερικές µεγάλες χώρες παραγωγής, µε την Τουρκία να αναθεωρείται προς τα κάτω σε 815.000 τόνους και το Πακιστάν σε 1.35 εκατ. τόνους. Ως αποτέλεσµα, οι εισαγωγές θα αυξηθούν και στις δύο χώρες σε 818.000 τόνους και 967.000 τόνους, αντίστοιχα.

Την προηγούμενη εβδοµάδα οι τιµές των γαλακτοκοµικών προϊόντων, µε σηµαία τα µελλοντικά συµβόλαια γάλακτος αλλά και του χοιρινού κρέατος υποχώρησαν. Σε αυτό το διάστηµα οι αγορές επιχειρούν ένα φρενάρισµα της διόρθωσης αυτής, µε τους αναλυτές τώρα να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις εξελίξεις του κοροναϊού. Κατά 4,6% είχε υποχωρήσει η τιµή του γάλακτος, µε την Ευρώπη να ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ασία, από την άποψη ότι συνιστά µια δυναµικά ανερχόµενη αγορά για τα γαλακτοκοµικά της προϊόντα.

Αύξηση τιµών στο χρηµατιστήριο του Σικάγο για τα συµβόλαια Μαρτίου σηµειώθηκαν στο καλαµπόκι, τη σόγια και το σιτάρι. Ειδικότερα, η παγκόσµια προσφορά σιταριού καταγράφει µείωση από τα δεδοµένα του Ιανουαρίου, γεγονός που αποδίδεται σε µικρές αλλά αξιοσηµείωτες µεταβολές στα αποθέµατα και την αναµενόµενη παραγωγή. Παράλληλα, οι παγκόσµιες εξαγωγές αυξάνονται κατά 1,8 εκατ. τόνους, µε πάνω από 1 εκατ. τόνους να αφορούν πωλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντικές µεταβολές του παγκόσµιου εµπορίου για το 2019-2020 περιλαµβάνουν υψηλότερες εξαγωγές καλαµποκιού για Νότια Αφρική, Ουκρανία και ΕΕ, µε µείωση για τις ΗΠΑ. Οι εισαγωγές καλαµποκιού αυξάνονται για Τουρκία και Βραζιλία, ενώ τα αποθέµατα έχουν µειωθεί από τον περασµένο µήνα, αντανακλώντας κυρίως τις µειώσεις για ΕΕ και Βραζιλία. Ειδικότερα, τα παγκόσµια τελικά αποθέµατα καλαµποκιού υπολογίζονται στους 296,8 εκατ. τόνους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία