Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ούτε οι παραγωγοί τιμή, ούτε ο κόσμος αρνί, έτσι που έγινε το Πάσχα

Τον κόσμο της Αθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων χωρίς το παραδοσιακό πασχαλινό αρνί, άφησε, ο άτσαλος εφοδιασμός της αγοράς αυτές τις μέρες και ο φόβος που καλλιεργήθηκε στο εμπόριο μη μείνουν τα σφάγια στα ψυγεία.

dreyk-buzz-web_2

Γιάννης Πανάγος

10173
1

Έτσι, από τη μια οι παραγωγοί πούλησαν φθηνά ή κράτησαν τα αρνιά στο στάβλο και κυρίως τα θηλυκά για μάνες κι από την άλλη, νωρίς το μεγάλο Σάββατο, τα περισσότερα κρεοπωλεία (ακόμα και των super market) έγραψαν «αρνιά τέλος».

 Είναι σαφές ότι κάτι δε δούλεψε καλά. Στην αρχή ήταν η Ιταλία που δεν τράβηξε τις εξαγωγές, στη συνέχεια μια αγωνία των παραγωγών να πουλήσουν όσο – όσο και στο τέλος μια άρνηση του εμπορίου να αναλάβει το ρίσκο, μπροστά στο φόβο να μην υπάρξει ζήτηση, ο εφοδιασμός της αγοράς αποδείχθηκε αυτή τη φορά τραγικός. Σχεδόν όλα πήγαν λάθος! Και οι κτηνοτρόφοι δεν πληρώθηκαν το κόπο τους, δηλαδή πούλησαν με 3,5 - 4 ευρώ το κιλό και το εμπόριο δεν έκανε τον προβλεπόμενο τζίρο και οι καταναλωτές δεν είχαν το προϊόν που ζητούσαν, ενώ και ότι υπήρχε τις τελευταίες ώρες το πλήρωναν ακριβά, μέχρι και 7,5 - 8 ευρώ το κιλό.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα πάντως, οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι φυσικό να εκφράζουν τη δική τους αγανάκτηση και να απαιτούν αναπλήρωση στο εισόδημα τους «εδώ και τώρα»! Εκτιμάται ότι ο λογαριασμός τον οποίο δεσμεύθηκε να κάνει μετά το Πάσχα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, θα οδηγεί σε ειδική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων λόγω κορωνοϊού.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ανακατεύτηκε η αγορά για τα αρνιά, ζημιωμένοι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι 

Ανακατεμένη όσο ποτέ αποδεικνύεται φέτος η εγχώρια αγορά αμνοεριφίων, με τους αιγοπροβατοτρόφους να γράφουν αυτό τον καιρό μεγάλη ζημιά, είτε έχοντας διαθέσει όσο – όσο την παραγωγή τους αυτό το διάστημα, είτε μένοντας με τα αρνιά και τα κατσίκια απούλητα στο στάβλο.

Η κάπως αυξημένη ζήτηση που παρατηρήθηκε τα τελευταία 24ωρα και μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. στη Θεσσαλία, δεν αντιστρέφει το κλίμα, καθώς δεν ήταν τέτοια που να απορροφήσει μεγάλο μέρος της παραγωγής, ενώ και οι τιμές που δόθηκαν τελικά δεν αλλάζουν τη γενική ζημιογόνα εικόνα για τους κτηνοτρόφους. Τα πολλά αρνιά και κατσίκια έφυγαν με 3,60-3,80 ευρώ το κιλό, ένα μέρος έπιασε με δυσκολία το 4,20 και κάτι λίγα τώρα στο τέλος έφθασαν και τα 4,60 ευρώ το κιλό.  

Όλα δείχνουν ότι το παιχνίδι χάθηκε νωρίς, όταν έβαλε «φρένο» η ζήτηση από την Ιταλία. Χωρίς αυτή τη διέξοδο αρκετά πριν από το ελληνικό Πάσχα, η εγχώρια αγορά δεν είχε τύχη. Πολλώ μάλλον που η ζήτηση αποδείχθηκε χαμηλότερη πάσης προσδοκίας και η κατανάλωση περιορίσθηκε σε «σπασμένα» κομμάτια και μόνο μέσα από τα super market. Και μόνο το γεγονός ότι οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής διαφημίζουν μέχρι την τελευταία ώρα, δηλαδή λίγο πριν την Ανάσταση ντόπια αρνιά με 5,5 ευρώ το κιλό, γίνεται κατανοητό ότι η τιμή που έχουν εισπράξει οι παραγωγοί είναι πολύ χαμηλότερη.  

Ο κύριος όγκος των αρνιών «έφυγε» από τα χέρια των παραγωγών νωρίτερα στα 3,60 ευρώ το κιλό, κι αυτό γιατί, οι κτηνοτρόφοι, βλέποντας την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και των απαγορευτικών μέτρων και στην χώρα μας, έσπευσαν να διαθέσουν το ζωικό κεφάλαιο για να αποφύγουν μια περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς και τουλάχιστον να κερδίσουν το γάλα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κτηνοτρόφοι πούλησαν, σχεδόν 2 ευρώ χαμηλότερα από την τιμή που εισέπρατταν πέρσι τέτοια εποχή. Μια μικρή αύξηση της στιγμής την τελευταία στιγμή, αφορά σε κάποιες παραγγελίες που έγιναν από μεγάλη αλυσίδα super market και αφορά κυρίως την περιοχή της Ελασσόνας και δεν επηρεάζει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα, καθώς η τιμή παραγωγού δεν ξεπέρασε τα 4,60 ευρώ το κιλό. Άλλωστε, η όποια ζήτηση της τελευταίας στιγμής, ήρθε γιατί, όλο το προηγούμενο διάστημα το εμπόριο απέφευγε να στοκάρει προϊόν στα ψυγεία, ξέροντας ότι η φετινή ζήτηση, σ’ αυτές τις συνθήκες, δεν θα είναι μεγάλη. 

Έτσι, υπάρχουν πολλές περιοχές, όπως π.χ. της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου τα αμνοερίφια που έχουν διατεθεί δεν είναι παραπάνω από το 20% της παραγωγής που είχε προγραμματισθεί να πουληθεί αυτές τις μέρες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε πολύ μεγάλη οικονομική δυσκολία. Το γεγονός ότι δεν ήρθαν αρνιά από το εξωτερικό και κυρίως από τη Ρουμανία, όπως άλλες χρονιές, έχει καθαρά με την αδράνεια του εμπορίου που έβλεπε ότι το προϊόν δεν είχε ζήτηση, επομένως δεν θα μπορούσαν να γίνουν τα παιχνίδια που γίνονταν άλλες χρονιές.

Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα από δω και μπρος θα το δείξει ο χρόνος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί τις επόμενες μέρες και πιθανότατα μέχρι το τέλος της εβδομάδας μια ειδική ενίσχυση των παραγωγών από εθνικούς πόρους και μάλλον από το κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται ήδη σε μια ενίσχυση επί της τιμής των σφάγιων της τάξεως των 2 ευρώ το κιλό, εκτός και αν ο τελικός μέσος όρος της τιμής παραγωγού διαμορφωθεί πάνω από το κρίσιμο όριο των 4 ευρώ το κιλό. Το θέμα είναι πως θα μετρηθούν τα πουλημένα και αδιάθετα αρνιά. Κάποιο λένε από τα τιμολόγια πώλησης, κάποιοι άλλοι επικαλούνται τα στοιχεία του  «Άρτεμις» στο οποίο είχαν δηλωθεί. Τα χρονικά περιθώρια πάντως στενεύουν.

Τα αδιάθετα αρνιά και τα κατσίκια μεγαλώνουν το βάρος τους αυξάνει, το κόστος διατροφής τους μεγαλώνει. Μια ιδέα θα ήταν να καταμετρηθούν πουλημένα και αδιάθετα, να βρεθεί ένας μέσος όρος βάρους (π.χ. 8 κιλά το σφάγιο) και να αποζημιωθούν με την τιμή κατά κιλό που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Στην καλύτερη περίπτωση το κόστος να φθάσει τα 32 εκατομμύρια ευρώ, όταν για την παράκτια αλιεία (δηλαδή χωρίς τις ιχθυοκαλλιέργειες) έχουν ήδη διατεθεί μεσοβδόμαδα από τα deminimis 15,3 εκατ. ευρώ. Κάνοντας λίγο την ανάλυση ο λογαριασμός μπορεί να γίνει με 2 εκατομμύρια αρνιά και κατσίκια περίπου (πουλημένα και αδιάθετα) επί 8 κιλά το ένα, επί 2 ευρώ το κιλό ενίσχυση (2Χ8=16Χ2=32).         

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

18-04-2020 10:35Δημητρα Μανδηλαρα

Εδω στη Ναξο μας τα πηραν 3 ευρω κ οχι ολα εμπαινε μεσα ο κρεοπωλης κ διαλεγε ποια θελει εμενα μουεμειναν πισω 38 κομματια

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία