Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ανοδική τάση στην αγορά βάμβακος καταγράφει η έκθεση της Πειραιώς

Ανοδικές τάσεις στην αγορά βασικών εκτατικών καλλιεργειών καταγράφει το μηνιαίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, με τον δείκτη των αγροτικών προϊόντων να ενισχύεται κατά +6,63%. σε μηνιαίο επίπεδο.

22-35_15

287
0

Ενισχυμένα αποτυπώνονται τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα όπως το καλαμπόκι +12,71%, το σιτάρι +7,58%, το βαμβάκι +4,91%,ή η σόγια +9,67% καταγράφουν θετικές αποδόσεις.

 Θετικά επέδρασε στην επενδυτική ψυχολογία προς το τέλος του μήνα και η πρόοδος στη συζήτηση Αμερικανών και Κινέζων διαπραγματευτών, για την πρώτη φάση της εμπορικής τους συμφωνίας με δέσμευση των δύο πλευρών για επιτυχία. Στην Ευρωζώνη, το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε στα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν για τη μεταποίηση και τον πληθωρισμό, αλλά και στην πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

 Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Σιτάρι

Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή 2020/21 κάνουν λόγο για μείωση 3,3, εκατ. μετρικών τόνων, με τη μεγαλύτερη να αφορά την Ε.Ε. και το Η.Β. (εκτίμηση 135,5 εκατ. μετρ. τόνους από 154,9 πέρυσι). Η αιτία της πτώσης βασίζεται στη μειωμένη έκταση φύτευσης εξαιτίας της υπερβολικής υγρασίας του εδάφους, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, επιβαρύνοντας τη στρεμματική απόδοση. Παράλληλα, αναθεωρήθηκαν, προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές 2020/21 των εν λόγω χωρών στα 25 εκατ. μετρικούς τόνους. Ωστόσο, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω οι εκτιμήσεις για την παραγωγή σε Ρωσία (+ 1,5 εκατ. τόνους) και Βραζιλία (+1,1 εκατ. τόνους). Με τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση, σε παγκόσμιο επίπεδο, να παραμένει σχετικά υψηλός (42,23) και τα αποθέματα προηγούμενης χρήσης να έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ (316,79 εκατ. μετρικούς τόνους), θα μπορούσαν να υπάρξουν πιέσεις στην τιμή του σιταριού, λόγω και της μειωμένης ζήτησης σιταριού για ζωοτροφές, καθώς το κριθάρι και το καλαμπόκι κρίνονται πιο ελκυστικά, λόγω χαμηλής τιμής.

 

Βαμβάκι

Οι εκτιμήσεις του USDA δείχνουν ότι η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού το 2020/21 θα κινηθεί κατά 4,5% χαμηλότερα, στις 117,5 εκατ. μπάλες, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω χαμηλότερων προσδοκιών, για τις καλλιέργειες, σε ΗΠΑ και Βραζιλία. Το παγκόσμιο εμπόριο βαμβακιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% περίπου, στις 46,1 εκατ. μπάλες το 2020/21, υποστηριζόμενο από την αυξημένη χρήση μύλου βαμβακιού. Ωστόσο, τα παγκόσμια αποθέματα βαμβακιού αναμένονται να αυξηθούν για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν (104,91 εκατ. τόνους) εξαιτίας της πανδημίας και των επιπτώσεων στις εξαγωγές, δημιουργώντας σημαντικό πλεόνασμα το οποίο εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τις παγκόσμιες τιμές βαμβακιού για το 2020/21.   


Επισυνάπτεται το 7ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία