BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ανοδικό κύκλο σε σιτηρά, βαμβάκι και αύξηση τιμών βάσει Πειραιώς

Σε ανοδικό κύκλο  «φωτογραφίζει» τις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων το τελευταίο report της τράπεζας Πειραιώς, με τους δείκτες των προϊόντων να καταγράφουν θετικές αποδώσεις +6,03%.

cottonnewpic

31
0

Το σχόλιο αγοράς της Τράπεζας, επικαλούμενο εκτιμήσεις της αγοράς, σημειώνει ότι πιθανά η επόμενη κρίση θα είναι η επισιτιστική. Συγκεκριμένα, καθώς οι τράπεζες, είτε αποσύρονται από τη χρηματοδότηση εμπορίου είτε την κλιμακώνουν προς όφελος των μεγάλων εταιρειών, οδηγώντας, παράλληλα, σε αποκλεισμό μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, αυτή η τακτική είναι πιθανό να οδηγήσει σε μονοπωλιακού χαρακτήρα επιχειρήσεις, με συνέπεια τη σημαντική αύξηση των τιμών των προϊόντων μακροπρόθεσμα.

Το report της Τράπεζας Πειραιώς είναι διαθέσιμο εδώ

Σε ό,τι τώρα αφορά στις εξελίξεις στις αγορές αγροτικών commodities, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν, το σιτάρι, το βαμβάκι και το καλαμπόκι, η σόγια και τα βοοειδή, καθώς και η ζάχαρη, ενώ τα λιγότερα είχαν ο χυμός πορτοκαλιού και το ρύζι. Στην περίπτωση του βαμβακιού, πράγματι τα ταμπλό στα χρηματιστήρια μελλοντικής εκπλήρωσης συμβολαίων έρχονται να επιβεβαιώσουν την τάση, αφού έχοντας από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας σπάσει την αντίσταση των 70 σεντς η λίμπρα, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου οι  διαπραγματεύσεις ξεκινούν από τα 71,56 σεντς η λίμπρα για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου. Το ανοδικό ράλι του χρηματιστηρίου βάμβακος, που ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2020, έχει μέχρι στιγμής διαψεύσει πολλούς «απαισιόδοξους» και καλοθελητές, που έσπευσαν ήδη από το καλοκαίρι να καλέσουν σε κλεισίματα και προπωλήσεις τους παραγωγούς, αφού όπως εκτιμούσαν η τιμή δεν θα μπορούσε να υπερβεί τα 65 σεντς.

Επιστρέφοντας στο report της Πειραιώς,  η χρήση βαμβακιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% υψηλότερα στα 112,7 εκατ. μπάλες, καθώς η παγκόσμια οικονομία  προβλέπεται ότι θα ανακάμψει το 2021. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι η χρήση βαμβακιού μειώθηκε κατά 15% το 2019/20, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, μια ισχυρή ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία, το 2021, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στην αύξηση της χρήσης και στην αγορά του βαμβακιού γενικότερα. Παράλληλα, το παγκόσμιο εμπόριο βαμβακιού προβλέπεται στα 41,7 εκατ. μπάλες το 2020/21, (1 εκατ. μπάλες επιπλέον), με την αύξηση να προέρχεται από τις εξαγωγές της Βραζιλίας και της Ινδίας. 

Ανατρέχοντας στην πρόσφατη έκθεσή του USDA, η Πειραιώς επισημαίνει ότι το αμερικανικό υπουργείο εκτιμά την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού χαμηλότερη κατά 3,4 εκατ. τόνους σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα, με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να προέρχεται από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα κάτω την παραγωγή καλαμποκιού στην Κίνα για το 2020/21, φτάνοντας τους 265 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 1,8 εκατ. τόνους σε σχέση με τις εκτιμήσεις Αυγούστου, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών βορειανατολικά της Κίνας. Οι παγκόσμιες εισαγωγές μειώθηκαν ελαφρά σε 177,1 εκατ. τόνους, όπως και οι εξαγωγές σε 184,47 εκατ. τόνους. Ωστόσο, εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο ότι οι εισαγωγές καλαμποκιού στην Κίνα από τις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν τους 7εκατ. τόνους  για το 2020/21 καθώς το Πεκίνο επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Ιανουάριο.

Ταυτόχρονα, με ανοδική πορεία κινούνται οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P500 +3,79% και MCSI EM +2,91%), παρά τις ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες και την αναστολή δοκιμών σε εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Οι πρόδρομοι επιχειρηματικοί δείκτες στις ΗΠΑ διαμορφώνονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ και στο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, για το οποίο δεν φαίνεται να υπάρξει συμφωνία πριν τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται για δεύτερο διαδοχικό μήνα σε αποπληθωριστικό περιβάλλον, αυξάνοντας την πιθανότητα για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο Πρόεδρος της Fed, προειδοποίησε ότι μια μικρή δημοσιονομική στήριξη θα οδηγήσει σε αδύναμη οικονομική ανάκαμψη, ενώ παράλληλα η Πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι δεν αναμένει η οικονομία της Ευρωζώνης να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν τα τέλη του 2022.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία