BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Σταθερή η ζήτηση στην εξαγωγή σκληρού σίτου

Δεν φαίνεται για την ώρα να έχουν υποστεί κάποια σηµαντική ζηµιά τα σιτάρια της νέας σοδειάς λόγω του παγετού των προηγούµενων ηµερών στη χώρα µας.

papadogianis_M_3_8

Γιάννης Παπαδογιάννης

10
0

Στο εµπορικό κοµµάτι, οι τελευταίες εξαγωγές σηµειώθηκαν στα 285 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για τις µέτριες ποιότητες σκληρού σίτου. Τα ποιοτικά σιτάρια απορροφώνται στην εσωτερική αγορά σε καλύτερες τιµές, αλλά χαµηλούς ρυθµούς καθότι οι µεγάλοι µύλοι είναι επαρκώς καλυµµένοι. 

Στα σκληρά σιτάρια, στη νέα λίστα της Φότζια δεν είχαµε αλλαγές για τέταρτη συνεχόµενη εβδοµάδα. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% η τιµή αποθήκης παραγωγού κυµαίνεται στα 300-305 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης παραγωγού διαπραγµατεύεται στα 290-295 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία επίσης οι τιµές παρέµειναν σταθερές στα 270 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι, ενώ δύσκολα πραγµατοποιούνται νέες πωλήσεις. Σε αυτό φταίει η µικρή φετινή τους παραγωγή, αλλά και η ανταγωνιστικότητα του Καναδά σε τιµές και ποσότητες. Μάλιστα φαίνεται πως τα αποθέµατα του Καναδά είναι υψηλά για την εποχή (περίπου 4,8 εκατ. τόνοι) προµηνύοντας πως δεν υπάρξει στενότητα στην παγκόσµια προσφορά.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, οι απώλειες από τον πρόσφατο παγετό στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι µικρές όσον αφορά τα µαλακά σιτάρια και ως αποτέλεσµα ξεπεράστηκαν οι αρχικοί φόβοι και οι τιµές τους διόρθωσαν στις τελευταίες συνεδριάσεις. Παράλληλα, στη φυσική αγορά ο τελευταίος διαγωνισµός από την Τυνησία καλύφθηκε µε µικρή ποσότητα µόνο 30.000 τόνους. Στη Γαλλία κατόπιν της ανόδου στην αρχή της εβδοµάδας, σηµειώθηκαν ρευστοποιήσεις κερδοσκόπων, οι οποίες και πιέζουν λίγο την αγορά προς τα επίπεδα των 222 ευρώ ο τόνος για τα συµβόλαια Μαΐου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία