BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Σύγκλιση τιμών σκληρού φετινής και νέας σοδειάς

Στην ελληνική αγορά δεν έχουν ακουστεί νέες εξαγωγές ή προπωλήσεις της νέας σοδειάς σκληρού σίτου.

papadogianis_M_3_8

14
0

Τα βλέµµατα όλων τώρα είναι στραµµένα στις καιρικές συνθήκες, καθώς η φετινή σοδειά είναι µεν όψιµη, εντούτοις σε αρκετές περιοχές οι πρόσφατες χαµηλές θερµοκρασίες προκαλούν κάποιες καθυστερήσεις. Ειδικότερα στη Θεσσαλία τα σιταροχώραφα χρειάζονται βροχοπτώσεις οι οποίες για την ώρα δεν έχουν έρθει. Ενδεχόµενη ξηρασία µπορεί να προκαλέσει προβλήµατα στις αποδόσεις ή τις ποιότητες σκληρού σίτου.

Στα σκληρά σιτάρια, στη νέα λίστα της Φότζια οι τιµές µένουν κολληµένες για πολλοστή εβδοµάδα στα ίδια επίπεδα. Συγκεκριµένα στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 292-297 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 282-287 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία εξακολουθούν να συγκλίνουν οι τιµές φετινής και νέας σοδειάς προς τα 260 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι. Από τη µια µεριά οι αγοραστές ενδιαφέρονται µόνο για νέα σοδειά, ενώ οι όποιες ζητήσεις για φετινά σιτάρια καλύπτονται από τα άφθονα σιτάρια του Καναδά. Ως αποτέλεσµα, ενώ η διαφορά των δύο τιµών ήταν παλιότερα 30 ευρώ ο τόνος πλέον είναι µόλις στα 2 ευρώ.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τα µαλακά σιτάρια ενισχύθηκαν υπό τη γενικότερη ανοδική πορεία των εµπορευµάτων. Οι αναλυτές στέκονται κυρίως στις συνθήκες ξηρασίας στις ΗΠΑ και τα προβλήµατα που µπορεί να επιφέρει στις σοδειές και λιγότερο στην πρόσφατη πτώση του δολαρίου, η οποία παραδοσιακά ενισχύει τα εµπορεύµατα. Στη Γαλλία, τέλος, υπό τη γενικότερη άνοδο και ειδικά του πετρελαίου, τα δηµητριακά ενισχύθηκαν µε τα µαλακά σιτάρια να πιάνουν µετά από καιρό ξανά τα 220 ευρώ ο τόνος για τα συµβόλαια του Μαΐου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία