Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Οι κλιματικοί φόβοι ενισχύουν τα δημητριακά

Εδώ και αρκετές εβδοµάδες στην ελληνική αγορά έχουν παύσει οι κουβέντες για νέες εξαγωγές στο σκληρό σιτάρι.

papadogianis_M_3_8

Γιάννης Παπαδογιάννης

3
0

Οι αγοραστές έχουν αποµακρυνθεί, δεδοµένου ότι δεν είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν τα ίδια επίπεδα µε πριν από ένα µήνα σε επίπεδα περί τα 280 ευρώ ο τόνος FOB. Θεωρητικά προσδοκούν σε 15-20 ευρώ χαµηλότερα, αλλά σε αυτά τα επίπεδα για την ώρα δεν υπάρχουν πωλητές. Φαίνεται πως µε αυτό το µοτίβο θα πλησιάσουµε τον αλωνισµό της νέας σοδειάς, η οποία σε γενικές γραµµές εξελίσσεται οµαλά, εντούτοις δεν λείπουν και προβληµατάκια σε συγκεκριµένες περιοχές.

Στα σκληρά σιτάρια, στη νέα λίστα της Φότζια µετά από αρκετές εβδοµάδες είχαµε διόρθωση κατά 2 ευρώ ο τόνος. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται περί τα 290-295 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου βρίσκεται στα 280-285 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία σιτάρια φετινής και νέας σοδειάς βρήκαν τελικά την ισορροπία τους στα 260 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι. Επικρατεί στασιµότητα όσον αφορά τα λιγοστά στοκ της φετινής σοδειάς, ενώ για τη νέα σοδειά υπάρχουν ζητήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, όλα τα δηµητριακά ενισχύονται υπό τον φόβο που έχουν προκαλέσει οι καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Παραδοσιακά αυτή την εποχή ασχολούµαστε ιδιαίτερα µε τον καιρό και τα προβλήµατα που µπορεί να φέρει στις σοδειές. Βέβαια φέτος φαίνεται οι ανησυχίες να εντείνονται, καθώς για κάποια εµπορεύµατα η διαθεσιµότητα ήδη από φέτος δεν είναι επαρκής. Στη Γαλλία επίσης για τους ίδιους λόγους είχαµε άνοδο τιµών µε τα µαλακά σιτάρια να σκαρφαλώνουν µετά από καιρό ξανά στα 220 ευρώ ο τόνος για τα συµβόλαια Μαΐου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία