BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Aπό τα μέταλλα μέχρι τα σιτηρά, φουντώνει η κουβέντα για τον υπερκύκλο

Ένα ευρύ και εκρηκτικό ανοδικό ράλι στις τιµές των εµπορευµάτων έχει εδραιωθεί εδώ και λίγες εβδοµάδες στις διεθνείς αγορές, γεγονός που υποστηρίζει τις εκτιµήσεις αναλυτών, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τοµείς, καθώς και επενδυτών, ότι ένας νέος υπερκύκλος µόλις πυροδοτήθηκε.

https___d1e00ek4ebabms_cloudfront_net_production_457fea23-dbdf-4908-bae2-ae4e35a676f4

Πέτρος Γκόγκος

16
0

Η ισχυρή ζήτηση πρώτων υλών από την Κίνα -ο µεγαλύτερος καταναλωτής πρώτων υλών στον κόσµο- επέστρεψε, οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει κατακορυφα τις δαπάνες τους σε µια προσπάθεια να χρηµατοδοτήσουν προγράµµατα ανάπτυξης µετά την πανδηµία, ενώ πλέον στην εξίσωση µπαίνουν και «στοιχήµατα» για το πρασίνισµα της παγκόσµιας οικονοµίας, κάτι που νοµοτελειακά εφόσον επιδιωχθεί θα αυξήσει περαιτέρω τις τιµές σε σηµαντικές για την βιοµηχανία πρώτες ύλες.

Φυσικά υπάρχουν και συγκρατηµένοι αναλυτές που τουλάχιστον στο πεδίο των αγροτικών εµπορευµάτων δεν βλέπουν περιθώρια για έναν εκτεταµένο υπερκύκλο, αφού όπως εξηγούν, η αγροτική παραγωγή σε αντίθεση µε τις υπόλοιπες βιοµηχανίες, µπορεί να ανταποκριθεί σε διάστηµα ενός έτους σε όποια αδυναµία προσφοράς πρώτης ύλης.

Ωστόσο µέταλλα όπως ο σίδηρος, βασικό υλικό για την παραγωγή ατσαλιού, το παλλάδιο που αξιοποιείται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων για να περιορίσουν τις επιβλαβείς εκποµπές των κινητήρων και ο χαλκός, σηµείωσαν ιστορικά υψηλά στις διεθνείς χρηµαταγορές την περασµένη εβδοµάδα. Μαζί µε αυτά και βασικά αγροτικά εµπορεύµατα όπως τα σιτηρά, η σόγια, η ζάχαρη και το γάλα κατάκτησαν επίπεδα τιµών που είχαν να διαµορφωθούν εδώ και οχτώ χρόνια. 

Οι επενδυτές από την πλευρά τους, είτε πρόκειται για µεµονωµένα άτοµα, είτε για εταιρικούς βραχίονες και αµοιβαία κεφάλαια φαίνεται ότι έχουν πειστεί από τις εκτιµήσεις µερίδας αισιόδοξων αναλυτών για έναν νέο υπερκύκλο, παρά το γεγονός ότι ο προηγούµενος έκλεισε πριν από λιγότερο από µια δεκαετία, σύµφωνα µε τους Financial Times.

Ενδεικτικό του κλίµατος που επικρατεί είναι και το «αίσθηµα» που καλλιεργείται ανάµεσα στους αποκαλούµενους «retail investors», τους µικροεπενδυτές που από τις αρχές του έτους φαίνεται να έχουν αυξήσει τα µέλη στις τάξεις τους και πλέον αποτυπώνεται µια πιο ευκρινής εικόνα που τους θέλει να αποµακρύνονται από τις εταιρείες τεχνολογικού ενδιαφέροντος που επένδυαν µέχρι σήµερα και να ανατρέχουν σε πιο παραγωγικούς κλάδους. Μέσα στο τελευταίο εξάµηνο, η µετοχή της John Deere έγραψε κέρδη 58%, της DuPont 37% και της Corteva 34%. Οι συζητήσεις που γίνονται πλέον εστιάζουν στη διαµόρφωση των χαρτοφυλακίων µε τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίσει µια καλή ισορροπία ανάµεσα σε εταιρείες της βιοµηχανίας πρώτων υλών, τα commodities αυτά καθ’ εαυτά.

 Οι τιµές του πετρελαίου κινούνται επίσης ανοδικά, ανακάµπτοντας σε επίπεδα προ πανδηµίας πάνω από 65 δολάρια το βαρέλι από τις αρχές του έτους. Αν και η ζήτηση εξακολουθεί να είναι περιορισµένη λόγω της µικρής κινητικότητας, είναι γεγονός ότι τα διεθνή ταξίδια έχουν αυξηθεί παράλληλα µε το σταδιακό άνοιγµα των οικονοµιών. Ταυτόχρονα η OPEC και οι σύµµαχοί της όπως η Ρωσία συνεχίζουν να περιορίζουν την προσφορά, προσθέτοντας αργά βαρέλια πίσω στην αγορά για να ενισχύσουν την τιµή του προϊόντος.

Η Goldman Sachs εκτίµησε την περασµένη εβδοµάδα ότι αναµένεται να δει τις τιµές του πετρελαίου να φτάνουν τα 80 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάµηνο του τρέχοντος έτους, προειδοποιώντας ότι θα µπορούσε να υπάρξει µεγάλο έλλειµµα εφοδιασµού αυτό το καλοκαίρι καθώς η διάθεση εµβολίων επιταχύνεται και το τουριστικό ενδιαφέρον ενισχύεται σταθερά µε ρυθµό 5% παγκοσµίως. 

 

Ο προβληµατισµός για τη διάρκεια της ανόδου

 Ορισµένοι σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι η ένταση της ανόδου τουλάχιστον στην περίπτωση των αγροτικών εµπορευµάτων δεν θα µπορούσε να διαρκέσει πάνω από 6 µε 12 µήνες, ωστόσο αναγνωρίζουν πως σε σηµαντικό βαθµό αυτό θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες. Από την πλευρά του ο Άλεξ Σάνφελιου, επικεφαλής του παγκόσµιου εµπορικού οµίλου Cargill δήλωσε στους Financial Times ότι «αυτός είναι ένας µικρός σούπερ-κύκλος», υποστηρίζοντας ότι η διάρκειά του θα είναι µικρότερη από προηγούµενους, αφού εκτιµά πως πλέον η προσφορά και η ζήτηση αντιδρούν πιο γρήγορα στις ανισορροπίες. Κάποιοι απορρίπτουν εντελώς την ιδέα ότι η αγορά µπαίνει σε ρυθµούς υπερκύκλου. «Πιστεύουµε ότι το ράλι των τιµών είναι πιθανό να συνεχιστεί για λίγο, αλλά αυτό δεν είναι κάτι περισσότερο από έναν επιχειρηµατικό κύκλο» δήλωσε η Τζουµάνα Σάλιχιν, επικεφαλής οικονοµολόγος της CRU.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία