BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Προϋποθέσεις ανόδου σε σιτηρά και βαμβάκι, παροδικές μεταβολές στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων

Παρά τη σημαντική πίεση που δέχθηκε ο δείκτης αγροτικών προϊόντων τον περασμένο Μάιο -5,38%, ήδη καταγράφονται προϋποθέσεις νέας ανόδου σε προϊόντα όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, η σόγια και το ρύζι, με τον Ιούνιο να φέρνει εκ νέου θετικές αποδόσεις όσο το ευρύτερο μακροοικονομικό επίπεδο δείχνει να υιοθετεί προϋποθέσεις ανάκαμψης.

Screenshot_2021-06-23_at_11_31_29

22
0

Σε σημείωμά της για τις αγορές αγροτικών προϊόντων, η Τράπεζα Πειραιώς παρατηρεί ότι οι προοπτικές     

εξακολουθούν να παραμένουν ευνοϊκές στην προσφορά σιτηρών (σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια), αναφέροντας ωστόσο ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών και ο μετριασμός της ζήτησης από την Κίνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτωτικές πιέσεις στις τιμές τους.

Αναλυτικά το Δελτίο Τιμών της Τράπεζας Πειραιώς διαθέσιμο εδώ

Επικαλούμενο στοιχεία από την έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA), το δελτίο τιμών της Τράπεζας Πειραιώς αναμένει ενίσχυση της ζήτησης για καλαμπόκι λόγω της χρήσης του ως βιοκαύσιμο. Η αγορά του πορτοκαλιού πιθανά να ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα, καθώς οι διαχειριστές αυξάνουν τις θέσεις τους. Για το βαμβάκι, τα σχετικά χαμηλά αποθέματα και η αυξημένη ζήτηση θα μπορούσαν να ευνοήσουν θετικά την τιμή του. Oι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, (περιορισμός των εξαγωγών) και οι ανησυχίες για επισιτιστική κρίση θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τιμές στα βοοειδή και στο ρύζι. Για τη ζάχαρη, η πιθανή ενίσχυση του πλεονάσματος θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στην τιμή της.

Παρότι ο δείκτης εμπορευμάτων ενισχύθηκε σε μηνιαίο επίπεδο (+2,82%), ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων υποχώρησε σημαντικά (-5,38%). Είναι πιθανό, ως αιτία, οι προσδοκίες της προσφοράς να υπερέβαλαν σε σχέση με τη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα. Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη παρουσιάζει επιδείνωση (σχετικά αρνητική), λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας covid-19 (ύπαρξη μεταλλάξεων).

Αν και μέχρι πρότινος η άνοδος του πληθωρισμού χαρακτηρίστηκε παροδική, ως αποτέλεσμα ανοίγματος συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που σχετίζονταν με την επανεκκίνηση της οικονομίας, φαίνεται να αποκτά πιο επίμονο χαρακτήρα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να επισπεύσει την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, ευνοώντας το δολάριο, αλλά πλήττοντας αξίες οι οποίες αποτυπώνονται σε δολαριακούς όρους (εμπορεύματα).

 Κέρδη κατέγραψαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P 500 +1,95%, MSCI EM +5,79%), με τους επενδυτές να αξιολογούν τα μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ & Ευρωζώνη, την ώρα που οι εμβολιασμοί φαίνεται να θέτουν υπό έλεγχο την πανδημία. H Fed διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, φέρνοντας το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πιο κοντά. Στον αντίποδα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ενίσχυση του πληθωρισμού θα είναι παροδική και ότι έως το 2023 ο πληθωρισμός θα αποκλίνει αισθητά από το στόχο του 2,0%.

Σημαντικά ενισχύθηκε το πετρέλαιο, παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει την υφιστάμενη δέσμευσή του για αυξήσεις στην παραγωγή αργού, καθώς τα θετικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες για υψηλότερη ενεργειακή ζήτηση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία