Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Κερδίζουν σε αξία οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

Οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, συνεχίστηκαν με αυξητικές τάσεις κατά 14,2% σε αξία και το πρώτο τετράμηνο 2021 και κατά 5,8% σε όγκο σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους.

VERV0004

167
0

Σε συνέχεια ενός πρωτόγνωρα δυναμικού για τον κλάδο έτους, του 2020,  τα στοιχεία από την τελευταία ενημέρωση της ΕΛΣΤΑΤ όπως επεξεργάσθηκαν από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, δείχνουν ότι η δυναμική διατηρείται.

 «Είναι γνωστό ότι το 2020 το πλεόνασμα του ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων διαμορφώθηκε στα 510,953 € εκατ. με κυρίαρχη την συμμετοχή του τομέα μας (φρούτων λαχανικών και παρασκευασμάτων τους) στην διαμόρφωσή του (1,608 δις ευρώ), σχολιάζει επί του θέματος ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου, κ. Γ. Πολυχρονάκης.

«Αυτά τα χαρακτηριστικά διατηρούνται και κατά το ανασκοπούμενο τετράμηνο του 2021 με ένα πλεόνασμα ύψους 425 εκατ. ευρώ έναντι 59 εκ ευρώ του 2020» αναφέρει σε ανακοίνωση του Συνδέσμου.

 Οι αποστολές-εξαγωγές λαχανικών το τετράμηνο ενώ μειώθηκαν κατά -4,3% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2020, ανερχόμενες σε 104.563 τόνους αυξήθηκαν 12,2% σε αξία, με 95,5 εκατομμύρια ευρώ.

 Ανά κατηγορία, η εξαγωγή φρούτων σημείωσε αύξηση σε όγκο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020(+8,3%), ανερχόμενη σε 481.533 τόνους, ενώ η αξία αυξήθηκε κατά 14,7% και ανήλθε σε 383,72 εκατομμύρια ευρώ.

 Ο όγκος λαχανικών από εξαγωγές μειώθηκε κατά -4,3% και διαμορφώθηκαν σε 104,563 χιλ. τόνους, με αύξηση των αγγουριών και αγγουρακιών (+ 45,1%) και τοματών (+13,2%) με 22.162 τόνους, αλλά με μείωση των πιπεριών (- 5,3%) με 7.514 τόνους, και πατατών (-59,1%).

 Η εξαγωγή φρούτων το πρώτο τετράμηνο του έτους ανήλθε σε 481,53 χιλ. τόνους, 8,3% αυξημένη από την αντίστοιχη περίοδο του 2020, με αυξήσεις στα μήλα (28,1%), μανταρίνια (65,8%), πορτοκάλια (5,3%) και φράουλες (20,4%) και μειώσεις στα λεμόνια και τα ακτινίδια κατά -5,3% & -6,5% αντίστοιχα Η αξία του συνόλου των φρούτων αυξήθηκε κατά 31,1%, ανερχόμενη σε 383,72 εκατ. Ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Incofruit-Hellas

 Η αύξηση της αξίας των εξαχθέντων φρούτων κατά 14,7% είναι εντυπωσιακή και δείχνει την αυξημένη μεσοσταθμική τιμή μονάδος των προϊόντων μας ,οφειλόμενη κυρίως στα μανταρίνια και στις φράουλες που δημιούργησαν ρεκόρ εξαγωγών.

 Οι ενδείξεις από την εξαγωγή μέχρι και σήμερα 25/6/2021 βάσει προσωρινών στοιχείων ΥΠΑΑΤ δείχνουν ότι παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως των 6,6%. Εκτιμάται, λαμβάνοντας υπόψη την μειωμένη λόγω ζημιών παραγωγή των πυρηνόκαρπων, ότι οι συνολικές εξαγωγές του 2021, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών για τα συμπύρηνα, θα είναι μειωμένες κατ΄ όγκο αλλά αυξημένες σε αξία λόγω της βελτιωμένης μεσοσταθμικής τιμής μονάδος σε επίπεδα ρεκόρ .

 Παράλληλα υπήρξε μείωση των εισαγωγών το αντίστοιχο τετράμηνο στην χώρα μας, κατά -16,5% σε όγκο ,με σημαντική την μείωση εισαγωγών κυρίως σε λαχανικά -22,6% κατ΄ όγκο και κατά -17,5% σε αξία.

 Εξακολουθούν να διακινούνται από «έλληνες και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά (κατ΄ ευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και για ορισμένα προϊόντα σε μεγάλα ποσοστά που δεν καταγράφονται στα προσωρινά στοιχεία (χωρίς αναγγελία), ενώ σημειώνονται κρούσματα δυσφήμισης των ελληνικών φρούτων και λαχανικών.

 Εάν αυτό απαλειφθεί, εφαρμοστούν οι κοινοτικοί κανόνες και επιτηρηθεί σωστά από την ελληνική Πολιτεία η όλη διακίνηση, τότε το 2021, θα είναι ακόμη μία χρονιά με προοπτικές, όπου μπορούμε να συνεχίσουμε τα ρεκόρ εξαγωγών καταγράφοντας θετικό ισοζύγιο των αγροτικών μας προϊόντων

 Όσον αφορά το μέλλον, πρέπει να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων βάσει της υφισταμένης ευρωπαϊκής λύσης των Πράσινων Λωρίδων μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε..

 Απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση της φήμης των προϊόντων μας στις καταναλωτικές αγορές είναι η αυστηρή εφαρμογή των εθνικών και ενωσιακών κανόνων για προδιαγραφές εμπορίας –ποιότητος με πλήρη ιχνηλασιμότητα που παρέχει την ασφάλεια στον καταναλωτή για την ποιότητα τους και με τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των προϊόντων μας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία