BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Χαμηλότερη ποιότητα και αποδόσεις στο σκληρό σιτάρι

Oσο προχωράει ο αλωνισµός σκληρού σίτου σε όλη τη χώρα γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό πως οι φετινές αποδόσεις είναι προβληµατικές.

papadogianis_M_3_8

Γιάννης Παπαδογιάννης

11
0

Φαίνεται πως η αύξηση των στρεµµάτων φέτος δεν θα καταφέρει να ισοφαρίσει τη µείωση των αποδόσεων. Παράλληλα και οι ποιότητες είναι τουλάχιστον ένα κλικ χαµηλότερες από τις αντίστοιες περσινές. Στο εµπορικό κοµµάτι ακούγονται για τα χαµηλά σιτάρια τιµές περί τα 260 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας, ενώ για τις καλύτερες ποιότητες οι τιµές χτίζονται προς τα 280 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας.

Στα σκληρά σιτάρια, είχαµε άνοδο στις τιµές της Φότζια κατά 10 ευρώ ο τόνος για τις πρώτες ποιότητες και 5 ευρώ για τις υπόλοιπες. Συγκεκριµένα τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 310-315 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 300-305 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία αντίστοιχα οι τιµές σκληρού παραµένουν στα 270 ευρώ ο τόνος FOB γαλλικό λιµάνι, ενώ η σοδειά δείχνει υποσχόµενη. Αντιθέτως στον Καναδά ο βαρύς καύσωνας δηµιουργεί έντονες ανησυχίες για την πορεία της καλλιέργειας.  

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τελικά λιγότερες εκτάσεις από τις αναµενόµενες για τα περισσότερα δηµητριακά, µε αποτέλεσµα να σηµειώθηκε ένα ανοδικό ξέσπασµα για τα µαλακά σιτάρια, κατόπιν της διαρκούς πίεσης των τελευταίων εβδοµάδων. Μένει να δούµε στη φυσική αγορά ποιες τιµές θα διαµορφωθούν στους επικείµενους διαγωνισµούς από αρκετές χώρες. Τα νέα του Σικάγο φυσικά και πέρασαν στη Γαλλία και οι τιµές ξεκόλλησαν από τα χαµηλά τους, πλησιάζοντας τα 210 ευρώ ο τόνος. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία