BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ελλειμματική προσφορά και πανδημία εντείνουν την ανοδική τάση στα αγροτικά προϊόντα

Σημάδια περαιτέρω τόνωσης της ζήτησης με θετικό αντίκτυπο για τις τιμές παραγωγού σε όλα τα βασικά αγροτικά εμπορεύματα εντοπίζει το Δελτίο Τιμών της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο κάνει λόγο για ελλειματική προσφορά σε βασικές αγροτικές πρώτες ύλες όπως το βαμβάκι και τα σιτηρά, η οποία μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να διαμορφώσει συνθήκες για νέο γύρο ανόδου.

Screenshot_2021-07-21_at_17_38_34

27
0

Ενδεικτικό της δυναμικής που διατηρεί η αγορά αγροτικών προϊόντων είναι το γεγονός ότι ενώ ο γενικός δείκτης των εμπορευμάτων υποχώρησε σε μηνιαίο επίπεδο κατά -2,60%, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων κατάφερε να καταγράψει κέρδη +1,32%, σε ένα διάστημα που σημάδια κόπωσης εμφάνισαν τόσο οι μετοχικές αγορές όσο και οι αγορές ομολόγων, σύμφωνα στοιχεία που προκύπτουν από το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς για τον Ιούλιο του 2021.  

 Το Δελτίο Τιμών της Τράπεζας Πειραιώς είναι διαθέσιμο εδώ

Οι τάσεις πάντως στις αγορές των αγροτικών προϊόντων είναι μικτές, με το σιτάρι, τη ζάχαρη, το βαμβάκι, τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόγια και το ρύζι να καταγράφουν κέρδη, ενώ σημαντική πίεση δέχθηκε το καλαμπόκι και οριακή υποχώρηση κατέγραψε η τιμή του ρυζιού. Στα σιτηρά (καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι), οι κακές καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να αποτελούν πρό- κληση για την παραγωγή, υποστηρίζοντας υψηλότερες τιμές. Το πιθανό έλλειμμα προσφοράς ζάχαρης και οι αλλαγές των καιρικών συνθηκών πιθανά να ενισχύσουν την τιμή της. Η συνέχιση της πανδημίας, παράλληλα με την πτώση παρα- γωγής πορτοκαλιών, πιθανά να έχει θετική επίδραση στην τιμή του χυμού. Για το βαμβάκι, ο συνδυασμός χαμηλών α- ποθεμάτων και ισχυρής ζήτησης ευνοεί σημαντικά την ενίσχυση της τιμής του. Για τα βοοειδή, η αναμενόμενη πρόσκαι- ρη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και το αυξημένο κόστος ζωοτροφών ενδεχόμενα να ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές τους. Ο αντίκτυπος της πανδημίας με πιθανούς περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο πορβλέπεται να ασκήσει ανοδική πίεση στην τιμή του ρυζιού βραχυπρόθεσμα.

 Σύμφωνα με το σχόλιο αγοράς της Πειραιώς, σημαντικός καταλύτης για την πορεία των αγροτικών προϊόντων αποτελεί το δολάριο, η βραχυπρόθεσμη ενδυνάμωση του οποίου θα μπορούσε να μειώσει τις αποδόσεις τους, καθώς συνεχίζει να ευνοείται από τη συντελούμενη οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, παράλληλα με την ενδεχόμενη υιοθέτηση πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία