BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Μήλα, εσπεριδοειδή, πατάτες και αγελαδινό φαίνεται να έχουν μείνει αρκετά πίσω στις τιμές παραγωγού

Πίσω στην κούρσα ανατιμήσεων που ακολουθούν τους τελευταίους μήνες τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, δείχνει να έχει μείνει το αγελαδινό γάλα, παρά την πίεση που υφίστανται οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από το κόστος αγοράς των ζωοτροφών και ενώ η τιμή του προϊόντος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζει ήδη αισθητή βελτίωση.

36_pin

66
1

Οι εκτιμήσεις της αγοράς δείχνουν πως είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί μια τάση για καλύτερες  προσφορές από την πλευρά της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας προς τις οργανωμένες τουλάχιστον μονάδες αγελαδοτροφίας, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι με έναν μέσο όρο κοντά στα 40 λεπτά, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου καθίσταται πλέον επισφαλής.

Μακριά από το κλίμα της εποχής φαίνεται να έχει μείνει επίσης η τιμή της πατάτας, κάτι που αποτελεί ωστόσο πανευρωπαϊκό φαινόμενο και αποδίδεται έως ένα βαθμό στις «αναταράξεις» που προκάλεσε το κλείσιμο της εστίασης. Εκτιμάται κι εδώ ότι η αποκατάσταση της λειτουργίας του HORECA θα επαναφέρει τη ζήτηση για το προϊόν και θα επαναφέρει τις τιμές παραγωγού για την πατάτα σε ένα καλύτερο επίπεδο απ’ αυτό στο οποίο κινείται στη διάρκεια της χρονιάς.

Λεμόνια, πορτοκάλια και μήλα παραμένουν σε «χαμηλές πτήσεις» και αναμένεται να φανεί πιο καθαρά, το επόμενο διάστημα, με ποιες διαθέσεις η αγορά τα υποδέχεται στη νέα σεζόν.

Ειδικά για τα λεμόνια, η επιστροφή της εγχώριας παραγωγής στα ράφια των super market αναμένεται να συνοδευθεί από αύξηση της τιμής παραγωγού, παρά τον έντονο ανταγωνισμό που δημιουργούν τα εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών.

Στα πορτοκάλια τα περιθώρια ελέγχου της αγοράς από τα τις μεγάλες αλυσίδες είναι μεγαλύτερα και θα εξαρτηθεί από την προσφορά, ενώ  έντονα ελλειμματική αναμένεται να είναι τελικά φέτος η παραγωγή μήλων, με ό,τι αυτό σημαίνει τουλάχιστον για τα ορεινά μήλα και τις ποικιλίες με μεγάλη ζήτηση.

Σήμα ανόδου στο αγελαδινό

Προς την ανάποδη κατεύθυνση από αυτήν στην οποία κινείται η ευρωπαϊκή αγορά, οδεύει η εγχώρια ζώνη αγελαδινού γάλακτος, η οποία το τελευταίο εξάµηνο, εν µέσω θύελλας ανατιµήσεων στο κόστος παραγωγής, υποχώρησε κιόλας χάνοντας τη µέση τιµή των 38 λεπτών το κιλό, σύµφωνα µε το δελτίο τιµών που δίνει το παρατηρητήριο της Κοµισιόν.

Μέχρι στιγµής η αγελαδοτροφία αποτελεί έναν από τους λίγους κλάδους που δεν έχουν συµµετάσχει στο ράλι των τιµών, µε τα περισσότερα συµβόλαια να παραµένουν σταθερά εδώ και πάνω από 12 µήνες. Η µέση τιµή στην Ελλάδα για τον Αύγουστο του 2021 ανέρχεται στα 37,65 λεπτά το κιλό, όταν τον Ιούνιο έφτανε τα 38,72, σύµφωνα µε το δελτίο τιµών της Κοµισιόν. Οι οργανωµένες µονάδες πληρώνονται περί τα 39 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ.

Κι αυτό παρά τις αισιόδοξες προοπτικές για την κατηγορία των γαλακτοκοµικών προϊόντων, αφού ήδη καταγράφονται ελλείψεις, αλλά και τους συντελεστές κόστους, δηλαδή την ενέργεια και τις ζωοτροφές που βρίσκονται πλέον στα ύψη.

Τα πρώτα µηνύµατα ανόδου έρχονται ήδη από τη Γερµανία, που συντηρεί καθοριστικό ρόλο για την εγχώρια αγορά. Εκεί οι άµεσες τιµές (spot prices στη διεθνή ορολογία των αγορών) έχουν αγγίξει ακόµα και τα 45 λεπτά το κιλό. Πρόκειται για τις συναλλαγές που γίνονται µεταξύ βιοµηχανιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι η εγχώρια βιοµηχανία είναι διατεθειµένη να αγοράσει ακριβότερο εισαγόµενο γάλα, τη στιγµή που διατηρεί αµετάβλητη την τιµή για την ελληνική παραγωγή, κάτι που θα έχει επιπτώσεις άµεσα στην πορεία του κλάδου.

Σε κρίσιμο στάδιο η βιωσιμότητα των μονάδων

Μια αισιόδοξο ανάλυση της εξέλιξης που έρχεται από τη Γερµανία, υπαγορεύει άνοδο των τιµών παραγωγού και στην ελληνική ζώνη γάλακτος. Σύµφωνα µε προηγούµενο ρεπορτάζ της Agrenda, ήδη το κόστος παραγωγής έχει ενισχυθεί κατά 6 λεπτά το κιλό, στοιχίζοντας πλέον 36 λεπτά, από 30 λεπτά που ήταν τον Σεπτέµβριο του 2020. Μ’ αυτό το κοστολόγιο σχεδόν καµία µονάδα δεν µπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιµότητά της, κάτι που έρχεται να φρενάρει και τα επενδυτικά πλάνα που πολλές ξεκίνησαν να υλοποιούν τον τελευταίο χρόνο.

Ωστόσο, ήδη εµφανίζεται παραγωγικό έλλειµα, όχι µόνο στην Ελλάδα, που ούτως ή άλλως είναι ελλειµµατική, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, µε το στήσιµο κάθε µονάδας να επηρεάζεται και από τη φειδώ στη χρήση ζωοτροφών. Άνθρωποι της αγοράς, εκτιµούν πως είναι θέµα χρόνου η επαναδιαπραγµάτευση των συµβολαίων µε τους κτηνοτρόφους, ειδικά πλέον που οι ανακατατάξεις στο τοπίο της επιχειρηµατικότητας, µε τις εξαγορές που συντελέστηκαν κατά το πρώτο εξάµηνο του 2021, αναµένεται να ενισχύσουν σε πολλά επίπεδα τον ανταγωνισµό µεταξύ των γαλακτοβιοµηχανιών.

Ανοδικά όλοι οι δείκτες της γαλακτοκομίας


Η συνεδρίαση της περασµένης Τρίτης 14 Σεπτεµβρίου στη διεθνή πλατφόρµα Global Dairy Trade, όπου διαπραγµατεύονται οι τιµές του γάλακτος και των γαλακτοκοµικών σε παγκόσµια κλίµακα, εµφάνισε κέρδη σε όλο το µήκος του ταµπλό. Ο δείκτης τιµών αγελαδινού γάλακτος ενισχύθηκε κατά 4%, µε τη σκόνη αποβουτυρωµένου γάλακτος να ενισχύεται κατά 7,3%. Οι διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο πια για παγκόσµιες ελλείψεις, µε τη γερµανική αγορά να αντιδρά πρώτη στην εξέλιξη αυτή.

Ήδη από τις αρχές του µήνα, οι τιµές εξαγωγής των γερµανικών εταιρειών έχουν ενισχυθεί και βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 0,40 ευρώ το κιλό. Μάλιστα στη νότια ζώνη γάλακτος έχουν διαµορφωθεί τιµές στα 0,45 λεπτά, µε τα νέα συµβόλαια του Νοεµβρίου να κλείνονται µεταξύ βιοµηχανίας και µονάδων στα 39 λεπτά το κιλό. ∆ηλαδή η Γερµανία ετοιµάζεται να ξεπεράσει την Ελλάδα σε τιµή παραγωγού, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αντίδραση στην εγχώρια ζώνη γάλακτος. Ήδη πάντως οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι εµφανίζονται δυσαρεστηµένοι και αναµένεται πως οι πιέσεις για ανανέωση των συµβολαίων µε πιο ευνοϊκά τιµολόγια θα ενταθούν.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

22-09-2021 12:42Μήπως

Τα μαύρα είναι γλυκά λεφτά ,άλλη η τιμή που λένε κ άλλα όσα πέφτουν κ κάτω από το τραπέζι .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία