Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Σε ύφεση το διεθνές κύμα ανατιμήσεων, αντοχή για σκληρό σιτάρι

Αμετάβλητη και γι’ αυτή την εβδομάδα η τιμή που δίνει η αγορά της Φότζια για το σκληρό σιτάρι, την ώρα που το μηνιαίο δελτίο αναλύσεων της Τράπεζας Πειραιώς επικαλείται στοιχεία που σηματοδοτούν υποχώρηση των ανατιμητικών τάσεων στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων διεθνώς.

emporeymata_site

3425
0

Σε ύφεση το διεθνές  κύμα ανατιμήσεων στα  αγροτικά προϊόντα,  αντοχή για το σκληρό  βλέπει και η Πειραιώς

Σε συνέχεια του τελευταίου
report του USDA (Τμήμα Γεωργίας των ΗΠΑ) το μηνιαίο δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για  ενίσχυση της τιμής σε σιτάρι, βοοειδή και ζάχαρη εν αντιθέσει με το καλαμπόκι, τη σόγια και το ρύζι. Ενώ για το βαμβάκι, η τιμή του θα μπορούσε να ενδυναμωθεί περαιτέρω στη βάση των χαμηλών αποθεμάτων, ωστόσο η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα συνεχίζει να αποτελεί αρνητικό παράγοντα της ανόδου του.

Ολόκληρο το Δελτίο Τιμών Σεπτεμβρίου διαθέσιμο εδώΣυνολικά η Πειραιώς εντοπίζει πτωτικές πιέσεις στις διεθνείς αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, οι οποίες συνδέονται με την ενίσχυση του δολαρίου αλλά και με «υπερβολές» ως προς το τελικό μέγεθος της προσφοράς από προηγούμενες εκτιμήσεις, αφού φαίνεται ότι οι ανάγκες τις ζήτησης εξυπηρετούνται με μεγαλύτερη ευκολία. Φυσικά σημειώνεται εδώ ότι ούτως ή άλλως το υψηλό κόστος (πρώτων υλών, μεταφοράς, ενέργειας) έχουν ήδη περιορίσει αισθητά την ζήτηση, σε μια περίοδο που τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας μάλλον απογοητεύουν τους συντελεστές των αγορών, αφού αποδεικνύονται κατώτερα των προσδοκιών.


Το Δελτίο Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει: 

Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς

                                                                       Σεπτέμβριος 2021 

Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές, με τον S&P500 (-0,21%) να υποχωρεί οριακά και τον MSCI EM (+2,19%) να υπεραποδίδει σε μηνιαίο επίπεδο. Στο επίκεντρο των μακροοικονομικών εξελίξεων των ΗΠΑ παραμένει ο υψηλός πληθωρισμός, με τη FED να είναι έτοιμη για την αντίστροφη μέτρηση του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» (tapering) των ΗΠΑ, σε ορίζοντα τέλη του 2021. Στα τέλη του 2022 εκτιμάται μια πιθανή πρώτη αύξηση του επιτοκίου. Αισιοδοξία στην Ευρωζώνη, με τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό γύρω στο 2,5% μέχρι τα τέλη του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ προχωράει σε μέτρια μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (πρόγραμμα PEPP) από τον Οκτώβριο και μετά. Οι αποδόσεις της αμερικανικής 10ετίας και 2ετίας διαμορφώθηκαν στο 1,34% και 0,21%, αντίστοιχα. Ενισχυμένο το δολάριο τόσο έναντι του ευρώ όσο και ενός καλαθιού νομισμάτων, καθώς επίσης το πετρέλαιο, τα βιομηχανικά μέταλλα, αλλά και ο χρυσός λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

 Στον αντίποδα τα αγροτικά προϊόντα, των οποίων οι τιμές δέχθηκαν ισχυρές πτωτικές τάσεις, με μοναδικές εξαιρέσεις το βαμβάκι και το χυμό πορτοκαλιού. Ο αυξημένος κίνδυνος έλλειψης τροφίμων, λόγω κλιματικής αλλαγής, με παράλληλη μείωση των στρεμματικών αποδόσεων μέχρι και 30%, καθώς και οι προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, πιθανά να ενισχύσουν περαιτέρω τις τιμές των προϊόντων, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ενίσχυση της τιμής σε σιτάρι, βοοειδή και ζάχαρη εν αντιθέσει με το καλαμπόκι, τη σόγια και το ρύζι. Ενώ για το βαμβάκι, η τιμή του θα μπορούσε να ενδυναμωθεί περαιτέρω στη βάση των χαμηλών αποθεμάτων, ωστόσο η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα συνεχίζει να αποτελεί αρνητικό παράγοντα της ανόδου του.

Παρότι ο δείκτης των εμπορευμάτων ενισχύθηκε (+1,27%), ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων υποχώρησε (-7,32%) σε μηνιαίο επίπεδο. Ως πιθανή αιτία καταγράφονται οι υπερβολικές προσδοκίες προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα. Η τεχνική εικόνα του δείκτη εμφανίζεται, πλέον, ουδέτερη βραχυπρόθεσμα, με τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας να είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων εν μέσω αδυναμίας της εγχώριας ζήτησης και του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών, συγκρατώντας την οικονομική της δραστηριότητα. Επιπλέον, το ενδεχόμενο κοντινής έναρξης του περιορισμού των αγορών χρεογράφων από τη Fed πιθανά να ενισχύσει περαιτέρω το δολάριο, θέτοντας σε πτωτική πίεση τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, ενώ και πρόσφατα δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για πιθανή κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Επισυνάπτεται το 9ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για το 2021, της Τράπεζας Πειραιώς.                                 Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία