BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Η νέα συνθήκη που διατηρεί στα υψηλά τις τιμές σιτηρών και το 2022

Συνθήκες για διατήρηση της αγοράς σιτηρών µε τιµές στα υψηλά του εύρους και για τις παραγωγές του 2022 διαµορφώνουν οι τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο καλλιέργειας, µε τα χρηµατιστήρια εµπορευµάτων και τις εµπορικές πιάτσες της Ευρώπης και της Βόρειας Αµερικής να ανταποκρίνονται ανοδικά στα νέα δεδοµένα.

36_pin_39

Πέτρος Γκόγκος

1650
0

Η υποχώρηση αυτή, σύµφωνα µε αναλυτές της αγοράς αποδίδεται κυρίως σε µια αµηχανία της αγοράς που που φαίνεται να έχει εκτονώσει την εκρηκτική ισχύ έπειτα από ένα σερί ανοδικών συνεδριάσεων, χωρίς ωστόσο να έχουν κάνει την εµφάνισή τους ενδείξεις πτώσης.

Οι εξαγωγές ελληνικού σίτου άλλωστε διατηρούνται στα 520 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας, παρά τις εµπορικές απραξίες. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ οι τιµές δεν έχουν περιθώρια υποχώρησης, αφού ήδη έχουν φύγει 250.000 τόνοι από την εγχώρια παραγωγή, αφήνοντας από τώρα λίγα αποθέµατα για το υπόλοιπο της χρονιάς, σε µια εξέλιξη που έρχεται να επικυρώσει εκτιµήσεις της Agrenda από τις αρχές Οκτωβρίου.

Στο µαλακό σιτάρι τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου του δείκτη Euronext έχει σπάσει το φράγµα των 300 ευρώ ο τόνος, µε τα συµβόλαια Μαρτίου 2022 να διαµορφώνουν τα 299,5 ευρώ ο τόνος. Στη συνολική εικόνα των αγορών, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστροφή σε τοποθετήσεις ανόδου των funds τόσο στους δείκτες του σιταριού όσο και στο καλαµπόκι. Μάλιστα, ήδη εκφράζονται ανησυχίες στην αγορά των ΗΠΑ αναφορικά µε τις προοπτικές της καλλιέργειας του καλαµποκιού, εξαιτίας του κόστους των εισροών που ενθαρρύνει αρκετούς παραγωγούς στον περιορισµό των εκτάσεων.

Ξανά δασμοί  στις αρχές του 2022 για το ρωσικό σιτάρι

Με τη Ρωσία να κερδίζει το διαγωνισµό της Αλγερίας για 700.000 µε 800.000 τόνους σίτου που έγινε την περασµένη εβδοµάδα, φουντώνουν τις τελευταίες ηµέρες στην αγορά φήµες που θέλουν τη χώρα να επαναφέρει τους δασµούς εξαγωγής κατά τους πρώτους µήνες του 2022. Οι περιοχές της Μαύρης Θάλασσας καλούνται τώρα να καλύψουν το µεγαλύτερο κοµµάτι της παραγγελίας αυτής, κάτι που προκαλεί εκνευρισµό στις ρωσικές αρχές που βλέπουν τα αποθέµατα της χώρας να εξαντλούνται ενόψει µιας δυσοίωνης για την εξέλιξη της παραγωγής του 2022 σποράς. Υπό αυτήν την έννοια, παράγοντες της αγοράς θεωρούν πλέον δεδοµένη την επαναφορά δασµών εξαγωγής που θα καταστήσουν λιγότερο ανταγωνιστική την παραγωγή της Μαύρης Θάλασσας, µε την Ευρώπη να επανέρχεται και λόγο εγγύτητας ως βασικός προµηθευτής σιτηρών των χωρών της Βόρειας Αφρικής. Ευνοϊκά λειτουργεί και η διαρκής ενίσχυση του δολαρίου, που «φτιάχνει» τις ευρωπαϊκές τιµές, µε ισοτιµία ευρώ/δολάριο στα 1,13 ευρώ.

Βαρυχειµωνιά µετά την ξηρασία στη Μαύρη Θάλασσα, µε βροχές το αλώνι στην Αυστραλία

Μετ’ εµποδίων προχωρούν οι φθινοπωρινές σπορές στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου θερµοκρασίες αρκετά κάτω από τους 0oC έρχονται να διακόψουν τη διαδικασία. Η εξέλιξη αυτή εµφανίζεται έπειτα από µια επίµονη ξηρασία καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες της αγοράς σε µια περίοδο όπου τα παγκόσµια αποθέµατα βαίνουν µειούµενα. Σε παγκόσµιο επίπεδο, ακόµα ένας παράγοντας έρχεται να µεταφέρει και στην επόµενη παραγωγή τις πληθωριστικές τιµές στα σιτηρά. Έντονες βροχοπτώσεις στην Αυστραλία εν µέσω αλωνιών έρχονται να υποβαθµίσουν σηµαντικά την ποιότητα στα σκληρά σιτάρια του Νότιου Ηµισφαιρίου, όσο ο Καναδάς εξακολουθεί να διοχετεύει µε σταγονόµετρο την παραγωγή του στις διεθνείς αγορές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία