
Από το κοµµάτι της παραγωγής, µε τις ανατιµήσεις σε εφόδια και ενέργεια, µέχρι και το πεδίο των θεµελιωδών µε την προσφορά να εξακολουθεί να περιορίζεται από τα εµπόδια στον κλάδο των µεταφορών, οι µεταβλητές που καθορίζουν την πορεία στις αγορές εξακολουθούν να δείχνουν ότι οι σηµερινές οι υψηλές τιµές στα αγροτικά εµπορεύµατα κάθε άλλο παρά παροδικό χαρακτήρα µπορούν να έχουν.
Η προσεκτική ανάλυση της συγκυρίας αποκτά την περίοδο αυτήν ακόµα µεγαλύτερη σηµασία ενόψει των εαρινών σπορών. Οι επιλογές των παραγωγών για την προσεχή άνοιξη διατηρούν το χαρακτήρα µιας σύνθετης εξίσωσης, αφού καλούνται να υπολογίσουν τα περιθώρια κέρδους που τους αφήνει το κάθε προϊόν που αναλογίζονται να παράξουν.
Βαµβάκι, καλαµπόκι και ηλίανθος στο πεδίο των εκτατικών καλλιεργειών εκτιµάται ότι θα παρουσιάσουν διαφοροποιήσεις ως προς τις εκτάσεις τους, µε τον ηλίανθο, όσο δεν διαφαίνεται σηµαντική ενίσχυση των συµβολαίων στον ορίζοντα, να εµφανίζει διαρροές. Στην περίπτωση του βαµβακιού, η δυνατότητα των προπωλήσεων, την οποία ανακοίνωσε την περασµένη εβδοµάδα και η ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Βάµβακος, µπορεί να εξασφαλίσει µια πιο εµπεριστατωµένο οικονοµικό προγραµµατισµό. Με την τιµή που διαµορφώνει η διεθνής τιµή, να προσεγγίζει τα 70 λεπτά το κιλό για το σύσπορο, η επιλογή φιξαρίσµατος ενός µέρους της επερχόµενης παραγωγής δείχνει ελκυστική. Φυσικά η εµπειρία της περασµένης χρονιάς, είναι φυσιολογικό να προβληµατίζει αρκετούς, ειδικά εκείνους που έσπευσαν την άνοιξη του 2021 να κλειδώσουν µέρος της παραγωγής τους, όταν η αγορά ήταν ακόµη γύρω από τα 50 µε 55 λεπτά το κιλό.
Στο καλαµπόκι, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, αφού εκτός από τις αυξηµένες απαιτήσεις της καλλιέργειας σε εισροές, υφίσταται το στοιχείο του ανταγωνισµού από τις γειτονικές χώρες, που φέτος, εξαιτίας της συγκυρίας, της αυξηµένης ζήτησης από την Κίνα και του αυξηµένου κόστους µεταφοράς, δεν προκάλεσαν πίεση στη τιµή του εγχώριου προϊόντος.
Στον ηλίανθο, το καλλιεργητικό πλάνο των αγροτών για τις επόµενες σπορές, µε τις τιµές που πλήρωσε το 2021 η αγορά να µην µπορούν να υποστηρίξουν τα αυξηµένα κόστη που επιβάλει η νέα οικονοµική συγκυρία και οι πληθωριστικές τάσεις, εκτός και αν τα συµβόλαια της επερχόµενης περιόδου περιλάβουν γενναιόδωρες αυξήσεις. Υπενθυµίζεται ότι η αγορά ξεκίνησε το 2021 προσφέροντας συµβόλαια στα 35 λεπτά το κιλό, πριν οι διαπραγµατεύσεις ανεβάσουν την τιµή σε ένα εύρος µεταξύ των 39 και 42 λεπτών το κιλό.
Στα υψηλά του εύρους και το 2022 οι τιµές σε βαµβάκι και σιτηρά εκτιµά η Πειραιώς
Τις υψηλές αποδόσεις και την προοπτική διατήρησης των υψηλών µέσα στο 2022 αποτυπώνει και το τελευταίο δελτίο τιµών της Τράπεζας Πειραιώς. «Οι δυσµενείς καιρικές συνθήκες, το αυξηµένο κόστος στις τιµές των λιπασµάτων και πρώτων υλών, η εκτίναξη των διεθνών τιµών ενέργειας, οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναµικού και τα προβλήµατα στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξαιτίας της πανδηµίας covid-19, δηµιούργησαν την τέλεια αγροτική καταιγίδα, ενισχύοντας τις τιµές των τροφίµων στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας» αναφέρει το σχόλιο αγοράς της Τράπεζας. Επικαλούµενη µάλιστα εκτιµήσεις των αναλυτών, υποστηρίζεται στο δελτίο τιµών ότι η συγκυρία δεν είναι κάτι παροδικό, καθώς εκτιµάται ότι οι υψηλές τιµές τροφίµων πιθανά να διατηρηθούν για τους επόµενους 12 - 18 µήνες.