Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Iσχυρή αύξηση 25% στο εξαγωγικό αγροδιατροφικό εμπόριο της ΕΕ τον Γενάρη

Η συνολική αξία του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ έφτασε τα 28,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και αύξηση 16% σε σχέση με τον μέσο όρο της τριετίας. Οι εξαγωγές ανήλθαν στα 15,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αποτιμήθηκαν σε 12,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% και 38% αντίστοιχα.

graph-agri-food-trade-products-news_3_05_22

88
0

Tον Ιανουάριο συνεχίστηκε η πτωτική τάση χαμηλότερων εξαγωγών και υψηλότερων εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων, η οποία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2021. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο είναι μειωμένο κατά 50% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτά τα ευρήματα ήταν που δημοσιεύθηκε (3/5/22)στη μηνιαία εμπορική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ιανουάριο του 2022.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις εξαγωγές σημειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μαζί με την Κίνα αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ. Οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 894 εκατομμύρια ευρώ (+36%) για να φτάσουν τα επίπεδα του 2020 μετά από μια απότομη πτώση πέρυσι. Αυτό ήταν αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των εξαγωγών πουλερικών και αυγών, λαχανικών, μπύρας, μηλίτη και άλλων ποτών.

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 323 εκατ. ευρώ (+21%), κυρίως λόγω των δημητριακών και των πουλερικών και των αυγών. Οι εξαγωγές προς την Κίνα, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 414 εκατ. ευρώ (28%).

Οι κύριες πηγές εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων τον Ιανουάριο του 2022 ήταν οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία. Αυτές οι τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύουν το 35% του συνόλου των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 137% φτάνοντας σε αξία άνω του 1 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα έντονη αύξηση στις εισαγωγές κρασιού και προϊόντων με βάση το κρασί, καθώς και πουλερικών και αυγών. Παρά τη σημαντική αυτή αύξηση, οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν 21% κάτω από τα επίπεδά τους του Ιανουαρίου 2020.

Πριν από τη ρωσική εισβολή, οι εισαγωγές από την Ουκρανία είχαν αυξηθεί κατά 88% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2022, φτάνοντας την αξία του 1 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στις εισαγωγές σιτηρών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 258 εκατ. ευρώ (136%). Κατά τα άλλα, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 16%, ενώ οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 67%.

Όσον αφορά συγκεκριμένα προϊόντα, οι τρεις κορυφαίες κατηγορίες εξαγωγών της ΕΕ ήταν τα παρασκευάσματα και τα προϊόντα άλεσης δημητριακών, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα προϊόντα με βάση το κρασί και το κρασί. Αυτές αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής. Τον Ιανουάριο του 2022, αυτοί οι κλάδοι αύξησαν τις εξαγωγικές τους αξίες κατά 203 εκατ. ευρώ, 219 εκατ. ευρώ και 227 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι εξαγωγές σιτηρών επίσης αυξήθηκαν έντονα, κατά 210 εκατ. ευρώ ή 24%. Ενώ το χοιρινό κρέας παραμένει ο τέταρτος ισχυρότερος εξαγωγικός τομέας, η αξία των εξαγωγών χοιρινού κρέατος μειώθηκε κατά 233 εκατ. ευρώ (-16%) σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Όσον αφορά τις εισαγωγές, η αξία των εισαγωγών ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνικών καλλιεργειών ήταν πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2022. Αυτά τα προϊόντα αντιπροσώπευαν το 14% του συνόλου των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων το 2021.

Η αξία των εισαγωγών φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 89% από έτος σε έτος και έφτασε τα 900 εκατομμύρια, κυρίως λόγω του κραμβέλαιου. Οι εισαγωγές φρούτων αποτιμήθηκαν σε 1,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6% σε ετήσια βάση. Από την άλλη πλευρά, καταγράφηκε κατακόρυφη πτώση στις εισαγωγές ελιών & ελαιόλαδου, οι οποίες μειώθηκαν κατά 18%.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία