BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Σχεδόν αμετάβλητος δείκτης τιμών τροφίμων του FAO το Νοέμβριο,μείωση στα σιτηρά

Σχεδόν αμετάβλητος διατηρήθηκε τον Νοέμβριο ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), με τη μείωση των διεθνών τιμών των δημητριακών, του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων να αντισταθμίζει τις αυξανόμενες τιμές για φυτικά έλαια και ζάχαρη.

fpid22FAO_24921_7686-46435-

209
0

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο στις 135,7 μονάδες κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, ένα κλάσμα κάτω από το επίπεδό του τον Οκτώβριο. Ο Δείκτης είναι πλέον μόλις 0,3% υψηλότερος από το επίπεδό του τον Νοέμβριο του 2021.

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO μειώθηκε κατά 1,3%  σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά εξακολουθούσε να αυξάνεται κατά 6,3 % από την αξία του πριν από ένα χρόνο. Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού και καλαμποκιού μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 2,8% και 1,7% αντίστοιχα, κυρίως λόγω της επανένταξης της Ρωσίας στην Πρωτοβουλία για την Εξαγωγή Σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της παράτασης της συμφωνίας. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 2,3%.

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 2,3% τον Νοέμβριο, τερματίζοντας επτά συνεχόμενους μήνες πτώσης. Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου και του σογιέλαιου αυξήθηκαν, ενώ οι τιμές του κραμβέλαιου και του ηλιέλαιου μειώθηκαν.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO μειώθηκε κατά 1,2% από τον Οκτώβριο, με τις παγκόσμιες τιμές για το βούτυρο, το αποβουτυρωμένο και το πλήρες γάλα σε σκόνη να μειώνονται, εν μέσω χαμηλότερης ζήτησης για εισαγωγές, ενώ αυτές για το τυρί αυξήθηκαν, εν μέρει λόγω των λιγότερο υψηλών εξαγωγικών διαθέσιμων από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής στη δυτική Ευρώπη.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO ήταν 0,9% χαμηλότερος τον Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι διεθνείς τιμές βοείου κρέατος μειώθηκαν, καθώς οι αυξημένες εξαγωγικές προμήθειες από την Αυστραλία προστέθηκαν στις ήδη υψηλές προμήθειες από τη Βραζιλία, παρά τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση εισαγωγών της Κίνας. Αντίθετα, οι παγκόσμιες τιμές όλων των άλλων τύπων κρέατος ανέκαμψαν, με αποτέλεσμα τις υψηλότερες τιμές για το πρόβειο κρέας.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε 5,2% τον Νοέμβριο, επηρεασμένος από τις ισχυρές αγορές εν μέσω στενών παγκόσμιων αποθεμάτων ζάχαρης λόγω καθυστερήσεων συγκομιδής σε βασικές χώρες παραγωγής και της ανακοίνωσης από την Ινδία για χαμηλότερη ποσόστωση εξαγωγής ζάχαρης. Οι υψηλότερες τιμές αιθανόλης στη Βραζιλία άσκησαν επίσης ανοδική πίεση στις παγκόσμιες τιμές ζάχαρης.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για το 2022 μειώνονται

Στην τελευταία Έκθεση Προμήθειας και Ζήτησης Δημητριακών, που επίσης κυκλοφόρησε σήμερα, ο FAO μείωσε περαιτέρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2022, η οποία ανέρχεται πλέον σε 2 756 εκατομμύρια τόνους, μείωση 2,0% εκατό από το 2021.

Η μείωση αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις χαμηλές προοπτικές παραγωγής αραβοσίτου στην Ουκρανία, όπου ο αντίκτυπος του πολέμου έχει κάνει τις εργασίες μετά τη συγκομιδή απαγορευτικά δαπανηρές. Ο FAO μείωσε επίσης τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού για το έτος, αλλά παρά τη μείωση αυτή, ο νέος αριθμός των 781,2 εκατομμυρίων τόνων θα παραμείνει υψηλός-ρεκόρ. Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να μειωθεί κατά 2,4% κάτω από το ιστορικό υψηλό του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά το μέλλον, η φύτευση της καλλιέργειας χειμερινού σιταριού 2023 βρίσκεται σε εξέλιξη εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική προσιτότητα των βασικών γεωργικών εισροών και δυσμενών καιρικών συνθηκών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αν και οι αυξημένες τιμές των καλλιεργειών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας περιοχής πάνω από το μέσο όρο παγκοσμίως . Στο νότιο ημισφαίριο σπέρνονται καλλιέργειες χονδροειδών σιτηρών και οι επίσημες προβλέψεις στη Βραζιλία δείχνουν μια μεγάλη έκταση ρεκόρ που σπέρνεται για καλαμπόκι.

45 χώρες χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για τρόφιμα

Στο μεταξύ, 45 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 33 στην Αφρική, εννέα στην Ασία, δύο στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική και μία στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για τρόφιμα λόγω συγκρούσεων, ακραίων καιρικών φαινομένων και εκτίναξης του πληθωρισμού. σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Προοπτικών Καλλιεργειών και Κατάστασης Τροφίμων, μια τριμηνιαία δημοσίευση από το Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών και Έγκαιρης Προειδοποίησης του FAO (GIEWS).

Οι συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας σε χώρες της Ανατολικής Αφρικής και της Δυτικής Αφρικής προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος με επισιτιστικό έλλειμμα, η παραγωγή δημητριακών το 2022 προβλέπεται σε 184,5 εκατομμύρια τόνους, στο ίδιο επίπεδο με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ενώ η συνολική απαίτηση εισαγωγών δημητριακών προβλέπεται σε 63,7 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά  7 % από τα τελευταία πέντε -μέσος όρος έτους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία