BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Πέρασε η σκύλα τον λαγό στις σπορές, δείχνει πιο επικερδές το καλαμπόκι

Λιγότερο προφανείς είναι οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί για τις φετινές εαρινές σπορές, ενώ στο µεταξύ, η απουσία των εφαρµοστικών αποφάσεων για τη νέα ΚΑΠ που αν και ήδη βρίσκεται σε ισχύ, λίγοι έχουν κατανοήσει τι ακριβώς θα ισχύσει, έρχονται να περιπλέξει ακόµα περισσότερο την υπόθεση.

12_pin_18

Πέτρος Γκόγκος

6554
0

«Πέρασε η σκύλα τον λαγό»  στις εαρινές σπορές, δείχνει  πιο επικερδές το καλαμπόκι

Σε αντίθεση µε την περσινή χρονιά, κατά την οποία ο ανοδικός κύκλος σε όλα σχεδόν τα αγροτικά εµπορεύµατα, έδινε την εντύπωση πως «ό,τι και αν µπει, θα πληρωθεί καλά» παρά την απαιτητική καλλιεργητική δαπάνη, φέτος φαίνεται πως ένας λάθος υπολογισµός θα στοιχίσει, όχι µόνο σε κερδοφορία, αλλά ίσως συντελέσει και σε αρνητικό οικονοµικό αποτέλεσµα.

Οι περισσότεροι αγρότες αναζητούν φέτος την σιγουριά των συµβολαίων, ενώ αξιόλογη δυναµική θα µπορούσαν να έχουν υπό αυτήν την έννοια και τα συµφωνητικά προπώλησης.

Έτσι, σε περιοχές όπου η βιοµηχανική ντοµάτα αποτελεί επιλογή (εγγύτητα σε εργοστάσιο) αρκετοί παραγωγοί εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόµενο ενασχόλησης µε αυτή. Αν και η καλλιέργεια είναι από τις πιο απαιτητικές τόσο σε ένταση εργασίας, όσο και σε προγραµµατισµό και εισροές, οι τιµές των συµβολαίων που έχουν ανακοινωθεί είναι αρκετά ελκυστικές.

Οι εικόνες από τους κάµπους δείχνουν πάντως πως οι σπορές χειµερινών σιτηρών ήταν πράγµατι η αντίδραση πολλών στο γύρισµα της διεθνούς αγοράς βάµβακος και αρκετά χωράφια που είχαν πέρυσι αφιερωθεί στην καλλιέργεια, τώρα να έχουν πρασινίσει.

Ακόµα και τώρα το µεγαλύτερο δίλληµα είναι ανάµεσα στο βαµβάκι ή τα δηµητριακά, το καλαµπόκι. Αναλυτές από την αγορά των ΗΠΑ, όπου στην εξίσωση των εαρινών σπορών µπαίνει και η σόγια, βλέπουν πως τα περιθώρια κέρδους είναι υψηλότερα στο καλαµπόκι ή την σόγια συσχετίζοντας αποδόσεις και τιµές συµβολαίων µελλοντικής εκπλήρωσης. Κάτι τέτοιο µεταφράζεται σε µια ενδεχόµενη δραµατική µείωση των εκτάσεων. Ήδη πριν από µερικές ηµέρες το USDA κάνοντας τις πρώτες εκτιµήσεις για το 2023 τοποθέτησε στο 20% τη διαρροή στρεµµάτων από την καλλιέργεια βάµβακος, όσο οι τιµές ∆εκεµβρίου του 2023 παραµένουν στην περιοχή των 80 µε 83 σεντς η λίµπρα. Φυσικά πρέπει κανείς να έχει στα υπ’ όψιν του ότι στο Τέξας, που είναι και η µεγαλύτερη ζώνη καλλιέργειας βάµβακος των ΗΠΑ, άλλες επιλογές δεν υπάρχουν. Είτε βαµβάκι είτε τίποτα. Άρα, µια ενδεχόµενη αύξηση των τιµών εγκαίρως, θα κινητοποιούσε τους παραγωγούς.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Φέρνοντας τον προβληµατισµό αυτόν στα ελληνικά δεδοµένα, µε βάση την τιµή σύσπορου που προκύπτει από τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου 2023 στη Νέα Υόρκη και τα συµβόλαια παράδοσης Νοεµβρίου για το καλαµπόκι στη Γαλλία, φαίνεται µια οριακή διαφορά στο στρεµµατικό εισόδηµα ανάµεσα στις δύο καλλιέργειες. Συγκεκριµένα, µε αποδόσεις 400 κιλά το στρέµµα στο βαµβάκι τιµή 62 λεπτά, το αποτέλεσµα είναι στα 248 ευρώ, λίγο πάνω από τα έξοδα της καλλιέργειας, σε περίπτωση που είναι ιδιόκτητες οι εκτάσεις. Λίγο πολύ, οι παραγωγοί µένουν µε την ειδική ενίσχυση βάµβακος.

Από την άλλη, το καλαµπόκι µε τιµή στα 27 λεπτά το κιλό (275 ευρώ ο τόνος το χρηµατιστήριο της Γαλλίας) και µετριοπαθείς αποδόσεις σε σχέση µε τις δυνατότητες που υπάρχουν σήµερα, πέριξ των 1.400 κιλών το στρέµµα, το αποτέλεσµα είναι 378 ευρώ. Αν αφαιρέσουµε τα 270 ευρώ της δαπάνης βάσει περσινών τιµολογίων, µένουν 100 ευρώ περίπου το στρέµµα, ενώ όσες περιοχές έχουν πρόσβαση, έχουν λαµβάνειν και συνδεδεµένη 55 ευρώ το στρέµµα.

Υπέρµετρη η διόρθωση στο βαµβάκι, έχει µπροστά µεγαλύτερα περιθώρια ανοδικής αντίδρασης

Πίσω µας τα χαµηλά της κατανάλωσης, από 80 ως 100 σεντς ο ∆εκέµβριος 2023

Αν και µε µια πρώτη µατιά, η σύγκριση ανάµεσα στη σπορά καλαµποκιού και βάµβακος, φαίνεται πως ευνοεί το καλαµπόκι, ειδικά στις περιοχές οι οποίες προκρίνονται για συνδεδεµένη ενίσχυση, αρκετοί αναλυτές των αγορών αγροτικών εµπορευµάτων επισηµαίνουν ότι τους επόµενους µήνες η αγορά δείχνει να χρωστά µια ανοδική αντίδραση για το βαµβάκι και µια περαιτέρω διόρθωση για το καλαµπόκι.

Σε γενικές γραµµές, αρκετοί συντελεστές της εγχώριας αγοράς βάµβακος θεωρούν πως το κλίµα του τελευταίου διµήνου, ίσως έχει αφοµοιωθεί µε υπέρµετρη απογοήτευση. Ενδεικτικός ήταν ο σχολιασµός εκκοκκιστή στο περιθώριο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Βάµβακος στην Κοµοτηνή, ότι αν η αγορά είχε κινηθεί κάπως ανάποδα, και ξεκινούσε δηλαδή χωρίς ακραίες διακυµάνσεις από τα 60 λεπτά για να φτάσει τα 70 λεπτά και στη συνέχεια να ισορροπήσει στα σηµερινά επίπεδα των 62 λεπτών το κιλό για το σύσπορο, ίσως η αξιολόγηση της φετινής χρονιάς θα ήταν πιο ήπια.

Η κατανάλωση είδε τα χαµηλά της

Με το βλέµµα τώρα στις προοπτικές της νέας εµπορικής περιόδου, αρκετοί εκτιµούν πως η κατανάλωση είδε τα χαµηλά της. Οι επιπλοκές που φέρνει στη φυσική αγορά η «ανεπίσηµη» πτώχευση του Πακιστάν, τον δεύτερο σηµαντικότερο προορισµό για το ελληνικό βαµβάκ, που βρίσκεται σε διαπραγµατεύσεις µε το ∆ΝΤ και λύση προς το παρόν δεν βρίσκεται, έχουν αφοµοιωθεί στη διεθνή τιµή.

Παρόµοια είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες αναπτυσσόµενες αγορές, όπως η Αίγυπτος, που είναι ο τρίτος µεγαλύτερος αγοραστής ελληνικού βάµβακος και αποδίδεται στην ποσοτική σύσφιξη και την άνοδο των επιτοκίων που εφαρµόζει µε επιθετικό τρόπο εδώ και µήνες η FED. Στην πράξη

Οι καταστροφικές ζηµιές στην Τουρκία λόγω του σεισµού, έχουν φέρει πολλές ακυρώσεις στα εγχώρια εκκοκκιστήρια. Βέβαια, έχουν υπογραφεί συµβόλαια και παραγγελίες για ίνα που δεν µπορούν να µείνουν πίσω και συνεπώς η ζήτηση µετατοπίζεται προς άλλες περιοχές της Τουρκίας ακόµα και προς την Ευρώπη, µε τα ελληνικά κλωστήρια να δέχονται µεγάλο µέρος της ζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση, το χρηµατιστήριο βάµβακος αξιολογεί µε ξεχωριστό τρόπο τις εξελίξεις στη φυσική αγορά, και προς το παρόν δίνει την εντύπωση ότι οι τιµές βρίσκονται στα χαµηλά του εύρους.

Μεγαλύτερα περιθώρια για µία ανοδική αντίδραση στο βαµβάκι

Με άλλα λόγια, η διόρθωση ήταν υπέρµετρη στο βαµβάκι, κάτι που σηµαίνει ότι έχει µπροστά του και µεγαλύτερα περιθώρια ανοδικής αντίδρασης συγκριτικά µε άλλα εµπορεύµατα. «Αυτός είναι και ο λόγος που αναµένουµε και τη µεγαλύτερη ανάκαµψη όταν οι συνθήκες οµαλοποιηθούν. Ήδη διαφαίνονται τα πρώτα σηµάδια επαναφοράς από την αγορά της Κίνας και φιλοδοξούµε να είναι βραχύβιες οι υφεσιακές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση τα στρέµµατα του βάµβακος παγκοσµίως δεν φαίνονται να του περισσεύουν οπότε και θεωρείται εύλογη µια µελλοντική αντίδραση που θα δώσει ευκαιρίες µε το υπάρχον πλαίσιο καθορισµού των τιµών» αναφέρει σχετικά και ο έµπειρος εκκοκκιστής, Αντώνης Σιάρκος, σε συνέντευξη του στο περιοδικό Μεγάλες Καλλιέργειες που κυκλοφορεί µαζί µε την Agrenda. Αντίστοιχες ήταν οι εκτιµήσεις αρκετών παραγόντων του κλάδου και στο συνέδριο της Κοµοτηνής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία