BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Με τα μάτια στραμμένα στις αγορές κλείνουν οι σπορές για εαρινές

Στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης εισέρχονται οι εαρινές σπορές στη χώρα, µε τον «βασιλιά» του κάµπου, το βαµβάκι να κρατά σε κίνηση της σπαρτικές στα χωράφια που πρόλαβαν να στεγνώσουν από τις νεροποντές των τελευταίων ηµερών.

12-13_32

Πέτρος Γκόγκος

4
3

Με τα μάτια στραμμένα στις αγορές κλείνουν οι σπορές για εαρινές, ωφελούνται σε χώρο καλαμπόκι - ψυχανθή

Οµαλά συνεχίζονται και οι φυτεύσεις στη βιοµηχανική ντοµάτα, ενώ ήδη φυτρωµένα είναι τα χωράφια µε καλαµπόκι και όσπρια, σε µια συγκυρία που προς το παρόν προκαλεί ανησυχίες µόνο αναφορικά µε τις εµπορικές προοπτικές αυτών των προϊόντων.

Πιο σίγουρη, λόγω των συµβολαίων, είναι η υπόθεση της βιοµηχανικής ντοµάτας, µε τις αυξηµένες κατά 30% εκτάσεις να µαρτυρούν την προσέγγιση της καλλιέργειας ως καταφύγιο έναντι της µεταβλητότητας των χρηµατιστηριακών αγορών. Μικρότερη αγωνία πάντως επιτρέπει και η υπόθεση του βαµβακιού, αφού η δυνατότητα προπωλήσεων διευκολύνει τη διασπορά του ρίσκου και τη διαµόρφωση µιας µέσης τιµής που να ανταποκρίνεται στον προγραµµατισµό της καλλιέργειας. Ρευστά παραµένουν τα πράγµατα στην περίπτωση των οσπρίων, τα οποία φέτος προσέλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών παραγωγών στην Κεντρική Ελλάδα. Η ζήτηση διαφαίνεται ισχυρή όσο η κατανάλωση ακολουθεί ανοδική πορεία και οι τιµές φαίνεται να διατηρούνται κοντά στις κορυφές της προηγούµενης περιόδου. Βασική αγωνία οι προθέσεις σποράς από τον Καναδά, αφού µε τα κόστη µεταφοράς να έχουν υποχωρήσει, διαµορφώνεται µια καλή βάση για πιο ανταγωνιστικές εισαγωγές.

Εκεί πάντως που η υπόθεση της αγοράς παραµένει πραγµατικά ρευστή, είναι στο καλαµπόκι. Εκτός από την αύξηση των εκτάσεων, η εν εξελίξει υπόθεση των ουκρανικών δηµητριακών έχει ρίξει τις τιµές των συµβολαίων µελλοντικής εκπλήρωσης κάτω από τα 250 ευρώ ο τόνος, ενώ το κανάλι της διόρθωσης δείχνει να βαθαίνει. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς το πριµ της συνδεδεµένης, η καλλιέργεια ακόµα και µε τιµές κοντά στην περιοχή των 20 λεπτών το κιλό µπορεί στις υψηλές αποδόσεις να αποδειχθεί σωστή επιλογή.

Καλαμπόκι - Επιστρέφει στον θρόνο του µε βοήθεια συνδεδεµένης

Οι βροχές των τελευταίων ηµερών άµβλυναν προσωρινά το φόβο της λειψυδρίας στην περίπτωση του καλαµποκιού, µε τα χωράφια, που έχουν ήδη φυτρώσει προς τα τέλη Μαρτίου, να ανακτούν την απαραίτητη υγρασία. Ωστόσο ο ήπιος χειµώνας έχει αφήσει το αποτύπωµά του στην φετινή καλλιεργητική περίοδο, µε την προοπτική της ανοµβρίας και των ακριβών τελών προς τους ΤΟΕΒ να απασχολούν ιδιαίτερα τους αγρότες, ειδικά εν µέσω µιας συνθήκης διόρθωσης των διεθνών τιµών. Ως προς τις τιµές τώρα, τα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης στο καλαµπόκι έχουν εδώ και µερικές εβδοµάδες χάσει τα 250 ευρώ ο τόνος και προσεγγίζουν τα 240 ευρώ, τόσο στην παλιά σοδειά, όσο και στη νέα. Μάλιστα, ο Νοέµβριος του 2023 βρίσκεται ήδη στα 240 ευρώ, ενώ η φυσική αγορά σε Γαλλία και Ρήνο κινείται οριακά κάτω από το επίπεδο αυτό. Μια αναγωγή της τιµής αυτής στα ελληνικά δεδοµένα και µε δεδοµένο Βουλγαρία, Ρουµανία και Ουγγαρία που τροφοδοτούν λιγότερο ή περισσότερο την εγχώρια ζήτηση αντιµετωπίζουν και κρίση τιµών λόγω Ουκρανίας, τότε η τιµή δείχνει να πλησιάζει το όριο των 20 λεπτών.

Όσπρια - Κερδίζουν την κατανάλωση, προβληµατίζουν οι εισαγωγές

Ήδη από τις φθινοπωρινές σπορές, αρκετοί παραγωγοί επέλεξαν τη σπορά φακής, µε το εµπόριο να πληρώνει 1,10 ευρώ για την ψιλή κατηγορία. Η τελευταία χρονιά κατά την οποία το προϊόν πληρώθηκε σε τιµές άνω των 50 λεπτών, ήταν το 2016, όταν τα υψηλά του εύρους έπιασαν τα 85 λεπτά. Οι προσδοκίες των παραγωγών για την επόµενη σοδειά, είναι η διατήρηση των τιµών, αν και υπάρχουν ανησυχίες ότι η µείωση των τιµών για τα µεταφορικά, ενδέχεται να καταστήσουν ξανά ανταγωνιστική τη σοδειά του Καναδά. Την περίοδο αυτή έχει προχωρήσει αρκετά το φύτρωµα στα ρεβίθια και τα φασόλια. Τα ρεβίθια είναι µια καλλιέργεια στην οποία επίσης πόνταραν αρκετοί παραγωγοί της Θεσσαλίας, έπειτα από τα 1,50 ευρώ που πλήρωσε το εµπόριο πέρυσι στα Μακαρένα και τα 1 ευρώ στα µικρόσπερµα Θηβών και Αµοργού. Με τις αποδόσεις 250 έως 300 κιλά το στρέµµα και µικρές απαιτήσεις σε εφόδια και ποτίσµατα, αρκετοί παραγωγοί επιλέγουν στις εαρινές σπορές ρεβίθι. Βέβαια, η τιµή του σπόρου ανέρχεται στα 2,10 ευρώ το κιλό. Ανάλογα και στο φασόλι, η αγορά πέρυσι πλήρωσε 1,5 ευρώ για τα µικρά µεγέθη, µε χαµηλές βέβαια αποδόσεις, κάτω από τα 250 κιλά.

Βιομηχανική ντομάτα - Από θέση ισχύος και µε τιµή, την πήγαν πίσω µόνο οι βροχές

Μετά από µια δεκαπενθήµερη παύση φυτεύσεων, η καλλιέργεια της βιοµηχανικής ντοµάτας βρίσκει ξανά το ρυθµό της, µε τα τρακτέρ να µπαίνουν ξανά αυτές τις µέρες στα χωράφια. Η φετινή χρονιά θα µπορούσε να αξιολογηθεί ως µια ευκαιρία προκειµένου η εν λόγω καλλιέργεια να ανακτήσει την παλιά της αίγλη, αφού οι παραγγελίες των φυτών και ο προγραµµατισµός των καλλιεργητών δείχνουν για µια αύξηση των εκτάσεων κατά τουλάχιστον 30%. Προφανώς σε αυτή τη στροφή των αγροτών προς τη βιοµηχανική ντοµάτα, ρόλο έπαιξε η αποθαρρυντική εικόνα που εξέπεµψαν ήδη από τα τέλη του 2022 οι αγορές του βάµβακος και του καλαµποκιού. Αν και απαιτητική καλλιέργεια 
ως προς τις φροντίδες και τα κοστολόγια, αρκετοί ήταν οι παραγωγοί εκείνοι που αναζήτησαν την ασφάλεια του συµβολαίου, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις των εταιρειών κινείται µε τιµή βάσης τα 150 ευρώ ο τόνος στα 5 brix, ενώ η απόσταση από τη µονάδα µαζί µε το πριµ πρωιµότητας/οψιµότητας, µπορούν να εξασφαλίσουν τιµή µέχρι και 160 ευρώ ο τόνος.

Βαμβάκι - ∆ιατηρεί το ενδιαφέρον του, το βοηθούν οι προπωλήσεις

Στο 10% σε επίπεδο επικράτειας βρίσκονται αυτή την περίοδο οι σπορές βάµβακος, µε τα τρακτέρ να µπαίνουν µε µια µικρή καθυστέρηση στα χωράφια λόγω του βροχερού Απριλίου. Για τις προοπτικές της αγοράς, η χρηµατιστηριακή τιµή βρίσκεται αγκυλωµένη εδώ και αρκετές εβδοµάδες στα χαµηλά των «80’s» ωστόσο διατυπώνονται σενάρια που θα µπορούσαν να δουν την τιµή να προσεγγίζει ξανά τα 90 σεντς ανά λίµπρα, κάτι το οποίο θα µπορούσαν να αξιολογήσουν σοβαρά οι καλλιεργητές προκειµένου να προχωρήσουν ίσως στις πρώτες προπωλήσεις της νέας σοδειάς. Υπάρχει µια διάθεση στην αγορά να δοκιµάσει τη διάσπαση των 88 σεντς ανά λίµπρα. Είναι ένα επίπεδο στο οποίο απέτυχαν οι περισσότερες προσπάθειες ανόδου τους τελευταίους τρεις µήνες. Αντίστοιχα, τα 77 µε 78 σεντς ανά λίµπρα, έχουν σε πολλές περιπτώσεις αποδείξει πως είναι ένα ισχυρό σηµείο στήριξης των τιµών στον χρηµατιστηριακό δείκτη.. Η αγορά φέτος, µε την ίδια ευκολία που θα µπορούσε να προσεγγίσει τα 95 σεντς ανά λίµπρα, θα µπορούσε να υποχωρήσει προς 75 σεντς, σύµφωνα µε τους περισσότερους αναλυτές. Καταλύτης για αυτήν την κίνηση θα είναι µερικές καλές βροχές ή η απουσία τους.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

24-04-2023 20:53THEODOR

Προς το παρόν τέσσερις χώρες της ευρρωπαικής ενωσης μποικοτάρουν τα ουκρανικά σιτηρά για να προστατέψουν τους αγρότες τους .......στην Ελλάδα γίνονται κινήσεις μόνο υπέρ των εισαγωγέων από Ουκρανία .....το αντίθετο δηλαδή........ψηφίστε κορόιδα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Απάντηση

24-04-2023 10:28Γιωργος

Για να ανεβεί το καλαμπόκι πρέπει να μην αφήσει ο ρώσος να φέρουν οι Ουκρανοί τα δικά τους εδώ. Είπε ο Πούτιν η σημφωνια είναι μέχρι τις 18 Μαΐου μετά τέλος τα ουκρανικά σιτηρά τότε θα τσιμπήσει μερικά λεπτά το καλαμπόκι αλλά μην περιμένετε να πιάσει ξανά τα 30 λεπτά όσοι έχετε στις αποθήκες περιμένετε και μόλις πάει στα 26-27 δώστε το

Απάντηση

24-04-2023 09:17ΑΓΡΟΤΗΣ

Ήταν φυσικό μόλις ανακοινωσαν ότι θα δώσουν συνδεδεμένη στο καλάμποκι να το χτυπήσουν αλύπητα η έμποροι φυσικά κανενας δεν ξέρει αν θα δώσουν την συνδεδεμένη η σε ποια περιοχή θα δωθει απλά λόγια πριν της εκλογές ταζουν κοροϊδεύουν με τους αγρότες όπως πάντα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία