
Οι τιµές γύρω από τις οποίες προσανατολίζονται παραγωγοί και έµποροι παραµένουν γύρω από την περιοχή των 23 λεπτών το κιλό, επίπεδα µε τα οποία πληρώθηκαν τα πρώτα καλαµπόκια τις προηγούµενες εβδοµάδες.
Σε κάθε περίπτωση, οι τιµές µε τις οποίες ξεκίνησε η νέα εµπορική περίοδος υπολείπονται 7 µε 10 λεπτά το κιλό από το εύρος τιµών που αναπτύχθηκε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σε µια συνθήκη που ενσωµατώνει όλη τη διόρθωση η οποία σηµειώθηκε τους τελευταίους µήνες στην τιµή του προϊόντος.
Σηµειώνεται, παράλληλα, πως το διεθνές εµπορικό περιβάλλον δεν είναι υποστηρικτικό για τις τιµές, οι οποίες στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει προς τα 211 ευρώ ο τόνος για τα συµβόλαια που λήγουν τον Νοέµβριο στο χρηµατιστήριο του Παρισιού. Στη φυσική αγορά, τα FOB σε Ρήνο και Μπορντό ξεκινούν από τα 209 ευρώ ο τόνος στη Γερµανία και φτάνουν στα 214 ευρώ.
Το κλίµα στην αγορά επιβαρύνει και η τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), το οποίο αναµένει αυξηµένες διαθεσιµότητες στην αµερικανική αγορά, την οποία σταθερά ταλαιπωρεί η µικρή όρεξη της Κίνας, που φυσικά εφοδιάζεται αρκετά καλαµπόκια και από τα αυξηµένα βραζιλιάνικα και εξαιρετικά ανταγωνιστικά αποθέµατα.
Συγκεκριµένα, η έκθεση USDA ανέβασε κατά 1 εκατ. τόνους την εκτίµηση της παγκόσµιας παραγωγής, στους 1.214 τόνους, ενώ αυξηµένα κατά 2 εκατ. τόνους, στους 299,5 εκατ. τόνους τοποθετούνται και τα αρχικά αποθέµατα, σε σχέση µε τος εκτιµήσεις που έκανε έναν µήνα πριν. Παράλληλα, στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι κόβει 1 εκατ. τόνους από την παγκόσµια κατανάλωση, που υποχωρεί στους 1.199 εκατ. τόνους, κάτι που φυσικά, αυξάνει και τα τελικά αποθέµατα της τρέχουσας, νέας εµπορικής περιόδου.
Σε κάθε περίπτωση, στα ραντάρ των αγροτών θα πρέπει να υπάρχουν και οι εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία, µιας και η χώρα έχει φέτος 27,9 εκατ. τόνους καλαµπόκι προς εξαγωγή, που θα µπορούσε να πληµµυρίσει εκ νέου την Ευρώπη, αν βρισκόταν λύση είτε µέσω Πούτιν είτε µέσω ∆ούναβη.