Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Διατηρείται στα 23 λεπτά το καλαμπόκι, πιεστική κατάσταση στα ευρωπαϊκά

Ακόµα δεν έχει αποτιµήσει η αγορά το µέγεθος του ελλείµµατος στην προσφορά εγχώριου καλαµποκιού, καθώς και στη ζήτηση για ζωοτροφή, έπειτα από τις καταστροφικό πέρασµα της κακοκαιρίας Ντάνιελ στον θεσσαλικό κάµπο, µε τους υπόλοιπους κάµπους της χώρας να ετοιµάζονται για τη συγκοµιδή που θα ξεκινήσει την ερχόµενη εβδοµάδα στο κύριο όγκο της παραγωγής του προϊόντος.

22-35_pin_57

Πέτρος Γκόγκος

1217
4

Οι τιµές γύρω από τις οποίες προσανατολίζονται παραγωγοί και έµποροι παραµένουν γύρω από την περιοχή των 23 λεπτών το κιλό, επίπεδα µε τα οποία πληρώθηκαν τα πρώτα καλαµπόκια τις προηγούµενες εβδοµάδες.

Σε κάθε περίπτωση, οι τιµές µε τις οποίες ξεκίνησε η νέα εµπορική περίοδος υπολείπονται 7 µε 10 λεπτά το κιλό από το εύρος τιµών που αναπτύχθηκε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σε µια συνθήκη που ενσωµατώνει όλη τη διόρθωση η οποία σηµειώθηκε τους τελευταίους µήνες στην τιµή του προϊόντος.

Σηµειώνεται, παράλληλα, πως το διεθνές εµπορικό περιβάλλον δεν είναι υποστηρικτικό για τις τιµές, οι οποίες στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει προς τα 211 ευρώ ο τόνος για τα συµβόλαια που λήγουν τον Νοέµβριο στο χρηµατιστήριο του Παρισιού. Στη φυσική αγορά, τα FOB σε Ρήνο και Μπορντό ξεκινούν από τα 209 ευρώ ο τόνος στη Γερµανία και φτάνουν στα 214 ευρώ.

Το κλίµα στην αγορά επιβαρύνει και η τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), το οποίο αναµένει αυξηµένες διαθεσιµότητες στην αµερικανική αγορά, την οποία σταθερά ταλαιπωρεί η µικρή όρεξη της Κίνας, που φυσικά εφοδιάζεται αρκετά καλαµπόκια και από τα αυξηµένα βραζιλιάνικα και εξαιρετικά ανταγωνιστικά αποθέµατα.

Συγκεκριµένα, η έκθεση USDA ανέβασε κατά 1 εκατ. τόνους την εκτίµηση της παγκόσµιας παραγωγής, στους 1.214 τόνους, ενώ αυξηµένα κατά 2 εκατ. τόνους, στους 299,5 εκατ. τόνους τοποθετούνται και τα αρχικά αποθέµατα, σε σχέση µε τος εκτιµήσεις που έκανε έναν µήνα πριν. Παράλληλα, στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι κόβει 1 εκατ. τόνους από την παγκόσµια κατανάλωση, που υποχωρεί στους 1.199 εκατ. τόνους, κάτι που φυσικά, αυξάνει και τα τελικά αποθέµατα της τρέχουσας, νέας εµπορικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, στα ραντάρ των αγροτών θα πρέπει να υπάρχουν και οι εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία, µιας και η χώρα έχει φέτος 27,9 εκατ. τόνους καλαµπόκι προς εξαγωγή, που θα µπορούσε να πληµµυρίσει εκ νέου την Ευρώπη, αν βρισκόταν λύση είτε µέσω Πούτιν είτε µέσω ∆ούναβη.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

15-09-2023 23:35Kostis

Καλά καλά μολις πάρετε χαμπάρι οτι θα υπάρχει έλλειμα λόγο θεσσαλικού και Ουκρανίας και οχι μόνο θα δείτε τι θα γράφετε μετά να θυμίσω πως περυσι σε νορμαλ χρόνια το στάρι έφτασε 0,55 και το βαμβάκι 1,00 ετοιμαστείτε και για το καλαμπόκι τώρα μην δώσετε τιποτα βάλτε το αποθήκη έστω και τσουβαλιασμένο 0,23 θα το κανω στο τζάκι ποπκόρν

Απάντηση

15-09-2023 13:03Ilias

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟ ΠΟΛΥ 0,20... ΠΟΙΑ 0,23 ΚΑΙ ΠΟΥ

Απάντηση

15-09-2023 13:02Ilias

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟ ΠΟΛΥ 0,20... ΠΟΙΑ 0,23 ΚΑΙ ΠΟΥ

Απάντηση

15-09-2023 11:50Έλλην

Απορία που το βρίσκει η Ουκρανία το καλάμποκι μας δουλεύουν παντού βομβαρδίζουν ποιος βγήκε να καλλιεργήσει και έχουν τόσο καλάμποκι που θα πλημμύρισουν με καλάμποκι την αγορά και αν υπάρχει θα ελεγχθεί για ραδιενέργεια με όλα αυτά τα όπλα που ρίχνουν εκεί η δεν πειράζει η Ελλάδα τα δέχεται όλα και όλους

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία